Varga Judit: Megalakult a Digitális Szabadság Munkacsoport

laptop notebook számítógép
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Az Igazságügyi Minisztérium létrehozta a Digitális Szabadság Munkacsoportot, amely a nemzetközi technológiai cégek működésének átláthatóvá tételét tűzte ki célul - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Adatokat, információkat gyűjtenek rólunk, elemzik, befolyásolják fogyasztási szokásainkat. Ha nem fizetsz egy szolgáltatásért, lehet, hogy te magad vagy a szolgáltatás. Kattintásainkkal magunkról adhatunk ki információkat.

- mondta a miniszter.

Illusztráció Forrás: kropekk_pl / Pixabay

A munkacsoport feladata, hogy a technológiai óriáscégek működését a demokratikus alapjogok, a személyes szabadságjogok és a jogállami működése szempontjából vizsgálja. Olyan konkrét kérdésekre is választ keresnek, hogy milyen jogorvoslati lehetősége van annak, akinek törlik a platformját, vagy hogy mennyire átlátható a hirdetések megjelenésének algoritmusa - közölte Varga Judit.

Hozzátette:

miután országhatárokon átnyúló tevékenységről van szó, nemzetközi összefogásban kell gondolkodni, ezért az egyeztetésekbe bevonják a technológiai óriáscégeket.

A tervek szerint idén nemzetközi konferencián összegzik majd a tapasztalatokat - mondta a miniszter.
A témával kapcsolatos észrevételeket a munkacsoport honlapján várják.