Tizennyolc terv nyert a bölcsődeépítési pályázaton

bölcsőde
Salgótarján, 2014. október 6. A salgótarjáni Százszorszép Bölcsőde, amelyet 2014. október 6-án avattak fel. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a díjátadón azt mondta, soha nem volt ekkora igény a bölcsődékre, mint most, ezért fontos, hogy azokat minden igénynek megfelelően fejlesszék, bővítsék. A bölcsődeépítési ötletpályázat nyertes tervei ehhez remek mintaként, segítségként szolgálnak. 
Vágólapra másolva!

A nyerteseknek Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke és Kovácsné Bárány Ildikó, a bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztos adta át az elismerő okleveleket.

Novák Katalin a Kincs épületében tartott díjátadón hangsúlyozta, hogy soha nem volt ekkora igény a bölcsődékre, mint most. Hiába van másfélszer annyi,

több mint 51 ezer férőhely Magyarországon, mint 2010-ben, ez sem elég

- fűzte hozzá.

Kiemelte: a cél az, hogy 2022-re mindenkinek helyben, lakóhelyéhez vagy munkahelyéhez közel bölcsődei férőhelyet biztosítsanak. 2010-hez képest kétszer annyi településen működik bölcsőde, az üzemeltetésük, működtetésük pedig négyszer annyiba - évente 40 milliárd forintba - kerül - tudatta.

A bölcsődék építésénél, felújításánál, bővítésénél segítségre van szükség, a pályázat nyertes tervei pedig mintaként, segítségül szolgálhatnak a bölcsődei beruházásokat megrendelőknek - közölte az államtitkár. Novák Katalin azt mondta, hogy

a gyerekek biztonsága kiemelten fontos, erősítéséhez hozzájárul a bölcsődei férőhelyek bővítése,

a finanszírozás emelése és a bölcsődei dolgozók erkölcsi és anyagi elismerésének javítása is.

A szülők könnyebben munkába állhatnak

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára közölte: a bölcsődei férőhelyek bővítése lehetővé teszi, hogy egyre több szülő állhasson újra munkába, ez pedig nemzetgazdasági és társadalompolitikai szempontból is fontos.

A Miniszterelnökség, az Emmi, a Lechner Tudásközpont és a Kincs által tavaly októberben meghirdetett pályázatra három kategóriában - új épület, meglévő intézmény bővítése, meglévő kockaház átalakítása - negyven pályaművet nyújtottak be. Ezek közül nyolctagú bizottság választotta ki a tizennyolc nyertes tervet, amelyeket a Kincs megvásárolt - ismertette a részleteket. Hozzátette: a

nyertes tervekből kiadványt állítanak össze, amelyet a bővítések során mintaként lehet használni.


A kormány családbarát politikája sok százezer családnak könnyíti meg az életét, és a magyar társadalom jövőjét is jó irányba tereli - mondta az államtitkár.

A bölcsődefejlesztés a legnépszerűbb családvédelmi intézkedés

Fűrész Tünde kiemelte, a munka és a család összeegyeztetése nemcsak a családok, hanem a gazdaság és a társadalom szempontjából is cél. Az elnök a Kincs kutatásait ismertetve elmondta, hogy a családvédelmi akcióterv hét pontja közül a bölcsődefejlesztés volt a legnépszerűbb:

a kisgyermekes édesanyák 90 százaléka, a gyermekvállalási korban lévő magyarok - 18-45 év közöttiek - 84 százaléka egyetért a bölcsődék fejlesztésével.

A magyarok 86 százaléka szerint jó, ha két kereső van egy családban, az édesanyák 40 százaléka szerint pedig nem probléma, ha az anya a gyermek 2 éves korában visszamegy dolgozni - tette hozzá.

A nyertes pályaművek a bolcsodeotletpalyazat.hu honlapon tekinthetők meg.