Mindenkit átvert a magyar festő

Vágólapra másolva!
Az egész világot átverte a festményeivel Hoffmann Elemér, aki híres festők munkáit tanulmányozta, majd olyan pontosan lemásolta őket, hogy a szakértőket is átverte és dollár milliókat keresett – írja a Bors.
Vágólapra másolva!

Hoffmann Elemér 1905-ben született Budapesten, de Hory Elemérként, vagy a külföldieknek Elmyr de Horyként vált ismertté. A férfi gazdag családokhoz ment be portrékat festeni.

Miközben dolgozott, meglopta őket.

Így tett az akkoriban igencsak híres színésznővel, Perczel Zitával és édesanyjával is. Csakhogy lebukott, és 1935-ben az újságok címlapjaira került a csalással. A színésznőnél egy híres svéd festőnek adta ki magát, de festés közben zsebre tett egy nagyon értékes gyűrűt és egy karperecet, amiket beadott a zálogházba. Horyt bíróság elé állították, miután pedig Perczel beperelte még öt áldozata jelentkezett.

A csaló viszont visszaperelte a színésznőt, mivel szerinte Perczelék nem fizették ki a festménye árát, így végül mindenkinek fizetnie kellett.

Tökéletesen hamisított

Miután lebukott Párizsba költözött, ahol az egész szakmát átverte. Azt hazudta, hogy Münchenben tanult festeni, Párizsban pedig egy olyan elit asztaltársaságnak volt a tagja, amibe maga Pablo Picasso és Amedeo Modigliani is tartozott.

A képei nem igazán fogytak, ezért tanulmányozni kezdte a legnagyobb festők munkáit, majd lemásolta őket. Az első ilyen képét 1946-ban festette meg, és azt állította, hogy azt Picasso festette.

Ezek után az alvilággal is elkezdett üzletelni, olyan kereskedők is vettek tőle képeket, akik tudták, hogy hamisítvány, de ők is sok pénzt kerestek az üzleten.

A csaló egyre többet keresett, a képei pedig annyira jók voltak, hogy néhány még Modigliani életmű-katalógusában is szerepet kapott – írja a Bors.

Semmi sem tart örökké

Miután meggazdagodott, átköltözött Ibizára, egy hatalmas villába. Jól megélt a hamisítással szerzett pénzből, amíg egy amerikai, texasi olajmágnás le nem buktatta.

Kétmillió dollárért cserébe 58 festményt vett tőle, amiket egyből bevizsgáltatott. A szakértő szerint pedig az 58-ból 44 hamis volt. Valójában mindegyik az volt, csak a szakértő sem vette észre.

Rengeteg eljárás indult ellene, majd amikor kiderült, hogy Spanyolország kiadja Franciaországnak, a csaló 70 évesen túladagolta magát altatóval.

A festő életéről 1974-ben film készült, a festményei pedig ma is vagyonokat érnek. Pár művéről még ma sem derült ki, hogy valójába ő festette, és valószínűleg nem is fog.