Koronavírus: amíg nincsenek tünetek, nincs értelme elvégezni a tesztet

Bécs
repülőtér
koronavírus
lázmérés
lázmérő
Following a decision by the Austrian health authorities, the body temperature of passengers on direct inbound flights from China will now be measured at Vienna International Airport with respect to coronavirus. 09 February 2020, Vienna, Austria. - 20160209_PD16263 (Photo credit should read "HELMUT FOHRINGER/APA-PictureDesk via AFP")
Vágólapra másolva!
Amíg a beteg nem mutatja a koronavírus-fertőzés tüneteit, nincs értelme elvégezni a tesztet - mondta az országos tisztifőorvos a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn. Müller Cecília délelőtt Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt is elmondta, ismét aktualizálták a koronavírus miatt a háziorvosoknak szóló eljárásrendet.
Vágólapra másolva!

Müller Cecília közölte, eddig 137 vizsgálatot végeztek el a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjában, de egyik sem lett pozitív,

továbbra sincs koronavírussal fertőzött ember Magyarországon.

A tisztifőorvos elmondta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megszabott protokollnak megfelelő, víruskimutatáson alapuló tesztet végeznek. Ennek során a fertőzőosztályon

torokmintát, úgynevezett légúti törlékmintát vesznek, amely az NNK laboratóriumába kerül. Itt megfelelő előkészítés után a vírus örökítőanyagának, az RNS-nek a két génjét mutatják ki.

Ez egy olyan standard kimutatási mód, ami bizonyosan beazonosítja a vírust, és így nincs hamis eredmény - tette hozzá.

Forrás: APA-PictureDesk/HELMUT FOHRINGER / APA / picturedesk.com/Helmut Fohringer

Müller Cecília kiemelte:

amikor valaki még nem mutatja a tüneteket, akkor nincs meg a szükséges vírusszám a torkában, ami egy diagnózishoz elég lenne.

Mivel a vírus lappangási ideje 14 nap, ezért egy tünetmentes emberen most elvégzett vizsgálat nem garantálja, hogy például három nappal később, a lappangási időszakban ne jelennének meg a tünetek.

Ismét aktualizálták a háziorvosoknak szóló eljárásrendet

Minden háziorvosnak rendelkeznie kell védőfelszereléssel. A mentőállomásokon depókat hoztak létre, ahonnan a házi orvos igényelhet ilyen eszközöket

- mondta a tisztifőorvos.

Az eljárásrend ismételt aktualizálására a személyes kontaktusok minimalizálása érdekében volt szükség.

Felhívta a figyelmet arra, hogy aki tüneteket érez magán, koronavírussal fertőzött területről érkezett haza, vagy esetleg érintkezhetett ilyen beteggel, az semmiképpen se menjen el a háziorvosi rendelőbe, hanem hívja fel orvosát.

Ha a betegség gyanúja felmerül, hívja a a háziorvosást telefonon

Az eljárás szerint a háziorvos ilyenkor egy kérdőív alapján telefonon kérdezi ki a beteget, és megerősíti vagy elveti a fertőzés gyanúját.

Amennyiben a betegség gyanúja felmerül, egy külön telefonszámon értesíti a mentőszolgálatot, amely az érintettet a lakhely szerinti területileg illetékes kórház infektológiai osztályára szállítja, ahol elkülönítik.

A betegtől levett torokváladék-mintát az Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában vizsgálják, ha a minta pozitív, akkor a beteget átszállítják a Dél-pesti Centrumkórház erre kijelölt osztályára.

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója arról beszélt, hogy a múlt héten tájékoztatást kaptak a WHO útmutatásain nyugvó magyar eljárásrendről. Ennek módosítása vált most szükségessé, de - mint fogalmazott - megnyugtató megoldás született, hiszen ez minimalizálja a potenciális betegekkel a személyes kontaktus lehetőségét.

Kiemelte, egyetlen fertőzöttnél nincs szükség fizikai vizsgálatra, és a szakmai ajánlások is azt mondják, hogy influenza vagy más fertőzéses megbetegedés esetén pár napig mindenképpen maradjanak otthon a betegek, és csak egy esetleges szövődmény miatt keressék fel orvosukat.

A mostani koronavírus egy mutáción esett át

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy a koronavírus nem ismeretlen, korábban már hatféle koronavírus volt képes emberi megbetegedést okozni, ez a mostani a hetedik, amely egy mutáción esett át, ami megváltoztatta a tulajdonságait.

Kiemelte, hogy

a megfertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen átesik a betegségen, és elsősorban az idősekre, több betegségben szenvedőkre nézve veszélyes,

akiknek gyengébb az immunrendszerük, vagy olyan betegségben szenvednek, ami miatt esendőbbek a vírusfertőzéssel szemben.