Ugyanannyi fekete színész legyen a francia filmekben, mint fehér, ezt követelte a francia filmünnepen egy szenegáli színésznő

Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo is megírta, botrányos jelenetek sora volt az idei César-díjkiosztón. Feministák és baloldali színészek tiltakoztak, mert Roman Polanski lett a legjobb rendező. (Polanskit egy nyugdíjas manöken azzal vádolta, hogy 45 évvel ezelőtt a lengyel-francia rendező meg akarta erőszakolni. Polanski ezt tagadja.) Ugyanakkor senki sem tiltakozott, hogy a legjobb film díját az elítélt saría-bűnöző, a mali-francia rendező, Ladj Ly filmje kapta. Egy botrányról viszont még nem számoltunk be: egy 45 éves, szenegáli-francia színésznő nyíltan rasszista, fehérellenes mondatokkal provokálta a díjkiosztó közönségét.
Vágólapra másolva!

Aissa Maiga viszonylag sikeres színésznő Franciaországban. Szenegáli bevándorló, négyéves korában jött át Európába. Egész pontosan apja mali, anyja szenegáli, és Dakarban éltek. Aissa Maiga első szerepét a Lakótársat keresünk című vígjátékban kapta. Egy jelentősebb díja van, 2007-ben a Bamako című filmért legjobb színésznőreménység César-díjra jelölték.

Most hétvégén, a 45. César-díjkiosztón ő adta át éppen a legjobb női reménység díját. Ilyenkor nagyjából egy perc bevezető szöveget mondanak a díjátadók, Aissa Maiga viszont megszegte ezt a szabályt, és meglehetősen kulturálatlanul öt percet beszélt. Hosszú monológjában így fogalmazott: "Amikor egy ilyen alkalom van, nem tudom megállni, hogy ne kezdjem megszámolni, hogy hány fekete van a teremben". Arról is beszélt az egyébként az 50/50 mozgalom vezetőnője (ugyanannyi fekete legyen a francia filmekben, mint fehér, ezt követelik), hogy például ne hiperszexuális figurákat kelljen eljátszaniuk a fekete nőknek a francia filmekben.

Fotó: AFP

A nyíltan fehérellenes, rasszista monológ egyik pillanatában a nagy francia színészhez, Vincent Casselhez fordult, és olyasmit kérdezett tőle, hogy ő vajon, hogyha a fehér színész kvótát nézzük, saját magát hova tartja? Vincent Cassel - érthetően - csak annyit válaszolt, hogy nem értem.

Azóta többen próbálják kitalálni, hogy Aissa Maiga mire célzott. Az egyik feltevés, hogy Vincent Cassel karrierje az 1995-ös, Magyarországon is vetített, Gyűlölet című filmmel kezdődött (a rendező a magyar származású Mathieu Kassovitz), a film pedig a párizsi külvárosok poklában játszódik. Cassel természetesen fehér elővárosi fiatalt játszott (mi mást is játszhatott volna?), és Aissa Maiga azon viccelődhetett egyes vélemények szerint, hogy elvette a lehetőséget egy fekete színésztől, és arra utalt, hogy az elővárosokban nem a fehérek vannak nehéz helyzetben, és esetleg talán Cassel tiszteletbeli feketének érzi magát? Van olyan vélekedés is, hogy a muszlim színésznő antiszemita utalást tett. Vagy Cassel általa feltételezett származására utalhatott, vagy arra, hogy Vincent Cassel legújabb, Césarra is jelölt filmjében egy vallásos zsidó embert játszik, aki autistáknak segít. (Különleges életek a magyar címe, és az Életrevalók rendezőpárosa készítette, valóban csak zárójelben: erősen közepes film.)

Érdemes mindenesetre belenézni a felvételbe: egyes vélekedések szerint a szenegáli színésznő nem volt teljesen tiszta állapotban. Zavart heherészése az elején mindenesetre sajátos.

Aissa Maiga botrányos szereplése után Nadine Morano, a francia jobbközép párt, az LR (Nicolas Sarkozy pártja) európai uniós képviselője azt írta a Twitteren, hogyha a színésznőt zavarja, hogy túl sok fehér ember él Franciaországban, akkor menjen vissza Afrikába, főleg, hogy az afrikai filmekben sincs meg a követelt 50/50 százalékos arány, de úgy nincs meg, hogy a szerepek felét nem kapják meg fehér színészek.