Szijjártó Péter: Készen állunk a V4-ek együttműködésének erősítésére

2020.03.01. 16:45

Magyarország készen áll a visegrádi négyek együttműködésének további erősítésére - közölte a szlovákiai parlamenti választásokkal kapcsolatban a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán vasárnap.

Szijjártó Péter azt írta, hogy az elmúlt években a visegrádi négyek országai jelentősen megerősödtek. Hatékony és szoros szövetséget alkotnak az EU-n belül. Az összefogásnak és az ésszerű kormányzati politikáknak köszönhetően a régió Európa növekedési motorjává vált, közben pedig meg tudta védeni magát, és meg tudta őrizni biztonságát.A felvidéki magyarok egyértelművé tették, hogy tisztán nemzeti alapú érdekképviseletet szeretnének a szlovákiai politikában- közölte a miniszter az MTI kérdésére.

Az új szlovák parlamentbe hat párt jutott be a szombati választáson a választási jegyzőkönyvek több mint 99 százalékának összesítése alapján. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek jobboldali ellenzéki párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen. Az Irány - Szociáldemokrácia 18,3 százalékkal - eddigi legrosszabb választási eredményével - a második lett. A harmadik helyet a Boris Kollár vállalkozó vezette, jobbközép irányultságú párt, a Család Vagyunk (Sme rodina) szerezte meg, a párt a voksok 8,3 százalékát kapta. A negyedik az önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó radikális párt, a Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba - Ludová strana Nase Slovensko) lett, a szavazatok 8,0 százalékával. Az eddigi legerősebb ellenzéki csoportosulás, Richard Sulík klasszikus liberális pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) az ötödik helyen végzett 6,1 százalékos támogatottsággal. A voksok 5,7 százalékával a hatodik helyen jutott be a 150 tagú pozsonyi törvényhozásba az előző államfő, Andrej Kiska centrista liberális pártja, az Emberekért (Za ludí).

Magyar képviselet nem jutott be a pozsonyi parlamentbe. A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista - amelynek legerősebb tagja a Magyar Közösség Pártja volt - a voksok 3,9 százalékát szerezte meg. A Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt a voksok 2,05 százalékát kapta.