A kispesti ellenzéki botrány szereplői érinthetetlennek hitték magukat

Gajda Péter polgármester állítja, nem ismerte fel beosztottját, Lackner Csabát a felvételeken.
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet interjút készített a kispesti hangfelvételek készítőjével. Az interjú első felét már szemléztük, alább pedig a második részét olvashatják. Kiderül belőle, hogy sok legenda kering a kispesti vagyonkezelő működéséről; a kispesti kör, akiről a felvétel szól, érinthetetlennek hitte magát. A Lackner-féle kör mindenkitől pénzt akar a szivárogtató szerint, de érintik az ügy szereplőinek mesés vagyonát, valamint az is kiderül, hogy számos önkormányzati képviselő vette igénybe prostituáltak szolgáltatásait.
Vágólapra másolva!

A felvételen az is elhangzott, hogy 200-250 milliós vagyona van Kránitz Krisztiánnak, a kispesti vagyonkezelő igazgatójának, vetette fel a Magyar Nemzet újságírója. A hangfelvétel készítője azt mondta erre, abból kifolyólag, hogy milyen ügyletei vannak és milyen szervezet élén van, ez könnyen elképzelhető. Azt mondja, a konkrétumok kiderítése a hatóságok feladata, de „nem véletlenül" hangzottak el a korai nyugdíjra (44 évesen már erről fantáziált) és a vagyon mértékére vonatkozó kifejezések, mint ahogy sem, mondja, hogy Mr. Negyven Százalék volt a beceneve.

A kispesti felvételek készítője szerint sok legenda kering a kispesti vagyonkezelő működéséről, de azt a hatóságoknak kell vizsgálnia, hogy a konkrét ügyekben minden szabályosan történt-e.

Lackner, Kránitz és Gajda Forrás: Facebook

Arról, hogy a felvételek nyilvánosságra kerülése óta kapcsolatba lépett-e Lacknerrel és köreivel, a szivárogtató azt mondta a lapnak, hogy volt kapcsolatfelvétel, de „folyamatos, rendszeres beszélgetés nem történt". A botránynak rájuk való hatásáról az jutott vissza hozzá, hogy

az első válaszuk a tagadás volt,

ezt látta a nyilvánosság is. Szerinte elhitték, hogy érinthetetlenek a kerületben. Az önkormányzati választás után át kellett gondolniuk a kapcsolataikat, mondja, az érdekbarátságok és a pénzszerzésre irányuló barátságok megszűntek, de a régi kötelékek megmaradtak, szerinte nem igaz, hogy nincs is kapcsolat egyes szereplők között, akiket sokéves barátság kötött össze a botrány előtt.

Most pedig elkezdődött a sárdobálás a lapnak nyilatkozó szivárogtató szerint, mindenki kezdi áthárítani a felelősséget.

Lackner Csaba nem válaszol a Hír TV riporterének a botrányról Fotó: Polyák Attila - Origo

A Magyar Nemzet felidéz az interjúban egy mondatot, amikor Lackner azt mondja a felvételen egy olyan személyről, aki a lapnak elmondta korábban, hogy a gyerekkori barátja, hogy „tudom, mit akar, nyúljon a zsebébe". Erre a szivárogtató azt mondja,

ezek az emberek megszerezték a hatalmat, és utána mindenki a saját jussát követelte, legyen barát, ellenség vagy rokon. Szerinte ők ezzel a pénzzel számolnak, bele van kalkulálva a havi keretükbe.

A valóság kiderítése, húzza alá, a hatóságok feladata, de ha elakadnak, akkor segíteni fog nekik informátorként. A hangfelvételekről azt mondja, a „közvéleménynek tudnia kell: az önök által közzétett szövegek valóban elhangoztak."

Arra a felvetésre, hogy Lackner még teljesen el sem készült házát, ami alsó hangon is százmilliót ér, ki lehet-e gazdálkodni a politikus nettó 3-400 ezres fizetéséből, azt mondja a szivárogtató, hogy nem, arról pedig ő maga nem tud, hogy jelentősebb vagyont örökölt volna Lackner. A Magyar Nemzetnek birtokában van egy olyan felvétel is, derül ki a cikkből, amelyen Lackner azt mondja,

ha eladná a házat, nyugdíjba is mehetne.

Kránitz Krisztián nevén van három autó, két lőfegyver, egy érmegyűjtemény, egy családi ház, két lakás és egy spanyolországi nyaraló. 2019 októbere előtt fizetése az elmúlt években átlagosan nettó 400 ezer forint volt. A lap kérdésére, hogy ő vajon ezeket a vagyonelemeket ki tudta volna-e gazdálkodni, a hangfelvételek készítője azt mondja, öröklésről az ő esetében sem tud. Ki kell emelnie, hogy –

mint a többiek esetében – Kránitznál is érdemes a családtagok vagyonosodását is vizsgálni, illetve ezek időpontját, és azt, hogy ezekhez az időpontokhoz közel volt-e egy-egy nagyobb önkormányzati pénzmozgás.

Gajda Péter és Karácsony Gergely Forrás: Facebook

Arra a kérdésre, hogy a különböző gyanús ügyek miért maradhattak titokban, az MSZP-s Gajda Péter polgármester szerepét emeli ki, szerinte a kerületvezetés mindig nagyon jól kommunikált, Kispestet mintakerületként mutatták be. Azt mondja a szivárogtató, hogy Gajda

A hangfelvételekből a Magyar Nemzet szerint az derül ki, hogy számos önkormányzati képviselő vette igénybe prostituáltak szolgáltatásait. A hangfelvételek készítője ezt megerősítette a lapnak az interjúban, telefonszámokat kerestek az interneten, és ez alapján hívták fel a nőket. Odarendelték magukhoz vagy ők mentek hozzájuk.

Arra a kérdésre, hogy Lackner mit lóbálhat a felvételen, ami megjelent róla, a szivárogtató azt mondja, „véleményem szerint kokain."

Egy-egy olyan bulin, amelyen az általa készített hangfelvételek is készültek, a szereplőknek elmehetett a hivatalos fizetésük fele a szivárogtató szerint.

Vagyis, egyetlen éjszaka alatt elkölthettek szórakozásra százezreket.

Az interjú első részéről szóló cikk itt olvasható.