Nadine Morano, a francia néppárt EP-képviselője, Sarkozy volt minisztere a Hír TV-ben - videó

magyar honvédség
Röszke, 2019. június 1. A Magyar Honvédség katonái határőrizeti feladatot látnak el Röszkénél 2019. június 1-jén. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Európa nem átjáróház – ezt mondta Nadine Morano, a francia Republikánus Párt EP-képviselője a Hír TV Magyarország élőben című műsorában, miután Röszkén járt, ahol megnézte a schengeni határt védő kerítést. Azt is mondta: példaértékű, amit Magyarország tett az európai határok védelméért. Nadine Morano az egyik legsikeresebb francia jobbközép politikus, Nicolas Sarkozy elnöksége idején miniszter is volt. Mióta EP-képviselő, rendszeresen kiáll Magyarország mellett.
Vágólapra másolva!

Az egyik legtekintélyesebb francia néppárti politikus volt tehát a Hír TV vendége. Nadine Morano - ahogy mondani szokták - nehéz körülmények között nőtt fel, édesapja teherautósofőr volt, édesanyja telefonoskisasszony egy taxis cégnél, és a hatvanas-hetvenes évek Franciaországban ezek a foglalkozások kétségtelenül szegénységgel jártak. Kivételesen tehetséges lányukat taníttatták, Nadine Morano (a vezetékneve a férje neve) jogász lett, és nagyon fiatalon csatlakozott a francia jobbközép párthoz. (Akkor RPR, később UMP, most LR a neve.)

Többször volt államtitkár, Nicolas Sarkozy elnöksége idején pedig egy olyan minisztériumot vezetett, ami voltaképpen átmenet volt a munkaügyi és a fejlesztési terület között. Hat évig parlamenti képviselő volt, 2014 óta pedig EP-képviselő.

Nadine Morano a Hír TV-ben

A francia jobbközép párt azon szárnyához tartozik, amelyik következetesen hűséges Nicolas Sarkozy eszméihez, köztársaságpárti, bevándorlásellenes, és fontos neki a nemzeti identitás megőrzése. Az előző EP-ciklusban a francia uniós képviselők egy része inkább az engedékenyebb, Alain Juppé-hez közelálló vonalhoz tartozott, egyébként a többségük még így sem szavazta meg a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentést. 2019-től viszont lényegében az összes francia EP-képviselő a következetes, bátran konzervatív politikát követi, a brüsszeli frakciót Francois-Xavier Bellamy fiatal filozófus vezeti, aki személyesen is minden esetben kiállt Magyarország mellett. A francia EP-frakció a legutóbbi hetes cikkely szavazáskor is Magyarország mellett szavazott.

A Hír TV-ben Velkovics Vilmos műsorvezető azt a kérdést tette fel Nadine Moranónak, hogy milyen benyomásokat, tapasztalatokat szerzett a déli határszakaszon, mi a véleménye a migrációs politika hatékonyságáról - írja a Magyar Nemzet.

A képviselőnő azt mondta, hogy már 2015-ben is üdvözölte Orbán Viktor miniszterelnök bátorságát. Felidézte, hogy

a magyar kormányfő már öt évvel ezelőtt a madridi EPP-kongresszuson felhívta arra a figyelmet, hogy szembe kell nézni azzal a sürgősségi helyzettel, amely a magyar határon is kialakult a migrációs nyomás miatt.

Véleménye szerint fontos volt előtérbe helyezni, hogy nemcsak a magyar határokat, hanem a schengeni külső határokat is meg kell védeni.

Nadine Morano - aki Röszkén is járt - arról beszélt, hogy

Európa nem átjáróház, az unió külső határainak védelme közös érdek.

Ebből a szempontból Orbán Viktor döntése nagyon fontos és példaértékű volt, hiszen azt választotta, hogy megvédi Magyarországot, és ezzel egyben megvédi Európát is.

Ezért is ért egyet ezzel a politikával. Ugyanakkor a francia néppárti képviselő hozzátette, hogy fontos azokat segíteni, akik menedéket szeretnének törvényes módon kérni.

A műsorvezető ezt követően Hidvéghi Balázs magyar képviselőhöz fordult, és az iránt érdeklődött, hogy a jövőben lehet-e arra számítani, hogy az unió hozzájárul valamelyest a déli határszakasz őrzésének költségeihez. Mivel eddig a mintegy 500 milliárd forintos ráfordításnak csak az egy százalékát honorálták.

Hidvéghi Balázs erre azt válaszolta, hogy jelenleg folynak költségvetési tárgyalások az unióban. A képviselő szerint

a határvédelem az első lépés ahhoz, hogy Európa kezelni tudja azt a migrációs nyomást, amellyel kénytelen volt az elmúlt években és a jövőben is szembenézni.

Azt kell mondani, hogy Európába csak legálisan lehet belépni, és ragaszkodni kell ahhoz, hogy csak azok kaphassanak menekültstátuszt, akik valóban rászorulnak arra.

Hidvéghi Balázs szerint

azért erősödött fel a migrációs nyomás az utóbbi időben, mert Európa nem jó válaszokat adott erre a kérdésre, döntésképtelen volt.

Valamint azokat az országokat és politikusokat támadta – köztük Magyarországot és Orbán Viktort –, amelyek, akik nemet mondtak az illegális bevándorlásra, és tettek is ellene, többek között határkerítéssel vagy tranzitzónával.