A tünetek és az utazási előzmények együttese szükséges a fertőzés gyanújához

szájmaszk, maszk, Budapest, koronavírus
Vágólapra másolva!
Önmagukban a betegség tünetei vagy a beteg utazási előzményei nem elegendők a koronavírus-fertőzöttség gyanújához, mindkettő szükséges ahhoz, hogy egy esetet gyanúsnak minősítsenek - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Müller Cecília megjegyezte, hogy Magyarországon influenzajárvány van, valószínűleg sok ember jelentkezik háziorvosánál lázzal és száraz köhögéssel, vagyis a koronavírushoz hasonló tünetekkel.

Kiemelte, hogy nem elegendők önmagukban a tünetek, és nem elegendők önmagukban a beteg utazási előzményei sem a gyanúhoz,

a kettő csak együtt vélelmezi a gyanút.


Hozzátette, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) azokat az eseteket minősíti gyanúsnak, amelyekben

  • a magas láz és az influenzaszerű tünetek elsősorban száraz köhögéssel járnak,
  • a beteg rosszul érzi magát,
  • és olyan területen járt, ahol megvan az esély a betegség közösségi terjedésének,
  • vagy pedig annyira beteg, hogy mindenképpen kórházi ápolásra szorul.

Mint mondta, ha valakinél a tünetek fennállnak és a beteg korábban fertőzött területen járt, akkor fel kell hívnia a háziorvosát. A háziorvos az eljárási rendnek megfelelően - a prevenciós szempontot is figyelembe véve -

nem hívja be a beteget a rendelőbe, hanem megfelelő védőeszközzel kimegy hozzá, és ott megerősíti vagy elveti a gyanút.

Ha megerősíti, akkor a beteg bekerül a legközelebbi fertőzőbeteg-osztályra, ahol biztosított az elkülönítése. Az ott levett minta alapján a laboratórium vagy megerősíti a fertőzöttséget, vagy elveti a gyanút. Ha a minta pozitív, a beteg bekerül a Dél-pesti Centrumkórházba, ahol adottak a gyógykezelés feltételei.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is,

az elmúlt időszakban több mint 70 laborvizsgálatot végeztek a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában, és a mai napig nincs kimutatott vírus Magyarországon.

Müller Cecília szólt arról is, hogy folyamatosan kapcsolatban vannak a WHO-val és az ECDC-vel, a járvány miatt szükséges eljárási rendet pedig fokozatosan, a helyzetnek megfelelően, ugyanakkor megelőző jelleggel alkalmazzák.

Megjegyezte, hogy Magyarországon a járványügyi intézkedés területén hosszú évtizedekre visszanyúló, kiváló rendszer működik, a népegészségügyi szakemberek, járványügyi szakemberek, klinikusok, orvosok és az egészségügyi személyzet is tisztában van azzal, mi a teendő, ha egy gyanús eset felbukkan.

Az országos tisztifőorvos a fertőzött területekről érkező csomagokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta: a vírus érzékeny, a tárgyakon rövid ideig marad meg.