Megkezdődött a maszkok kiszállítása a gyógyszertárakba

2020.02.27. 14:21

Továbbra sincsen koronavírus-fertőzött ember Magyarországon - jelentette be az operatív törzs. Időközben a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte, legfontosabb, hogy senki ne utazzon a koronavírus által fertőzött területekre. 

Láng-Bognár Kinga, az operatív törzs szóvivője arról beszélt, világszerte a fertőzöttek száma több mint 82 ezer, Európában 500, míg Magyarországon nulla. Karanténban továbbra is 18 ember van - tette hozzá. Nagyon sok hívás és e-mail érkezik. A kormány döntött arról, hogy a patikákat el kell látni maszkkal, de egészséges embereknek nem kell maszkokat viselniük. A maszkok kiszállítása megkezdődött - mondta a szóvivő.

Az operatív törzs egyetlen korlátozó intézkedést nem hozott a közösségi terek tekintetében, településeket sem zártak le – mondta Láng-Bognár. A törzs hatókörébe nem tartozik az esetleges áruhiány kérdése, az ITM tájékoztat majd erről – tette hozzá.

Tájékoztatási központ: Senki ne utazzon fertőzött területre

A legfontosabb, hogy senki ne utazzon a koronavírus által fertőzött területekre - emelte ki elsőként felhívásában a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Hozzátették: ha mégis megteszi ezt valaki, akkor regisztrálja magát a konzuli szolgálatnál, hogy tudjanak róla, és el tudják érni, ha baj van. Emellett azt kérik, hogy az, aki fertőzött területről érkezik haza, lehetőleg ne menjen közösségbe és figyelje saját magát.

Ha tüneteket - láz, köhögés, torokfájás, levertség - észlel magán, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöldszámait: 06-80/277-455 vagy a 06-80/277-456. Aki otthon marad, vigyázzon családtagjaira is, lehetőleg tőlük elkülönülve legyen - tették hozzá. Kiemelten fontos az alapos kézmosás, különösen akkor, ha olyan helyen voltak, ahol sok ember van, például a tömegközlekedés használata után. 

A szülők ne engedjék gyermeküket két hétig iskolába, ha az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban járt. Azok az egyetemisták és munkavállalók is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban voltak. Ebben a cégek, munkáltatók együttműködését is kérik - írták.

Ha bárki maga körül olyan emberről tud, aki fertőzött területen járt, kérje meg őt, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja a zöldszámot. Ha valakinél felmerülne a koronavírus-gyanú és beigazolódna, hogy fertőzött, akkor működjön együtt a hatóságokkal - zárta 10 pontos felhívását a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A közleményben kiemelték: Magyarországon továbbra sem tudnak koronavírusos betegről, de nem zárható ki, hogy ide is megérkezik a vírus, hiszen Magyarországhoz egyre közelebbi országokban jelenik meg. Azt írták: a kormány kiemelten kezeli a koronavírus-járványt, az operatív törzs folyamatosan működik. "A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére és felelősségvállalására szükség van" - fogalmaztak.