Repülőt küldhet Magyarország a Tenerifén lévő magyarokért

2020.02.27. 14:00

Magyarország készen áll arra, hogy a tenerifei szállodában lévő öt magyart hazahozzák, ha erre a spanyol hatóságok lehetőséget biztosítanak – jelentette be Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. 

Felfokozott hangulat uralkodik a koronavírus miatt Magyarországon. A kormánynak mind az itthoniak, mind a külföldön tartózkodó magyarok egészsége és biztonsága a legfontosabb – mondta Menczer Tamás. Minden intézkedés a nemzetközi protokollok szerint történik. 49 ország érintett világszinten, az EU-ban 13 országban jelent meg a vírus – tette hozzá. 

Azonnal jelentkezzen az a sofőr, aki rosszul érzi magát

Lombardiában nagyon nagy az átmenő forgalom, sok magyar kamion szállít árut a térségbe – mondta Menczer. Ezért a fuvarozók egyesülete azt kéri, hogy ha egy sofőr járt veszélyeztetett olasz területen, és rosszul érzi magát, akkor azonnal jelezze az egyesületnek, és a háziorvosánál jelentkezzen. A kormány azt kéri, hogy aki észak-olasz területre utazik, vagy más érintett területre, az regisztráljon konzuli védelemre. A jelenlegi helyzetben felértékelődik a konzuli regisztráció fontossága, mert így sokkal könnyebb segíteni a magyarokon az adott régióban – mondta az államtitkár. A római és milánói ügyeleti számot csak az hívja, aki bajban van – tette hozzá. Menczer Tamás közölte, hogy Emilia-Romagna tartomány is egy szintre került Lombardiával és Venetóval a veszélyeztetettséget illetően. 

Hazahozhatják a Tenerifén lévő magyarokat

A Japánban lévő magyar férfi várja a második teszt eredményét, míg a másik két magyar karanténba került – mondta az államtitkár. A lezárt olasz területen lévő magyar kamionos jól van. Tenerifén öt magyar van, ebből egy kiskorú és két idős ember – mondta.Ők nem tudják elhagyni a szállodát, de a számukra szükséges létfontosságú gyógyszert meg fogják kapni. Magyar állampolgár nem maradhat fontos gyógyszer nélkül. Menczer elmondta azt is, hogy a spanyolok lehetővé teszik a szálloda elhagyását a külföldi állampolgároknak, de meg kell szervezni a hazahozatalukat. Amennyiben járható út, akkor repülőt küldünk az öt állampolgárért, de ez csak feltételes lehetőség, így még több egyeztetésre van szükség – ismertette az államtitkár. Mi készen állunk, de a döntés a spanyol hatóságok kezében van – tette hozzá. 

Ha valaki bajban van, akkor azon megpróbálunk segíteni, de aki nem akar segítséget, azon nem tudunk segíteni - mondta Menczer.