Láng Zsolt: Karácsony Gergely visszahozta Demszky Gábor rendszerét

2020.02.27. 15:37

A Fővárosi Közgyűlés tegnap elfogadta az éves költségvetést, melyből hiányoznak Karácsony Gergely kampányígéretei. Nincs benne többek között a hármas metró klimatizálása, de a balliberális ellenzék leszavazta a hajléktalanellátás összegének növelését is – mondta Láng Zsolt a Hír Tv-ben. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint a mostani rendszer kísértetiesen hasonlít a Demszky-korszakra.

A Fővárosi Önkormányzat adóssága 240 milliárd forint volt, amikor 2010-ben a Fidesz átvette annak vezetését Demszky Gábortól, a baloldal akkori főpolgármesterétől. Ennek ellenére Karácsony Gergely tegnap azt mondta, hogy egyre jobban szorítja a pisztolyt a kormány a fővárosi vezetés halántékához. A fővárost viszont most úgy adták át a balliberális többségű vezetésnek, hogy ez az adósság körülbelül a fele, továbbá 100 milliárd forint pénzmaradványt hagyott rájuk Tarlós István, amit már beépítettek a költségvetésbe, és plusz 100 milliárd van még, amit eddig nem építettek be – mondta a Fidesz fővárosi frakcióvezetője.

Budapest, 2019. október 17. Karácsony Gergely, főpolgármesterForrás: MTI/Kovács Tamás

Láng Zsolt szerint 

az egész Karácsony-rendszer, ami kezd kiépülni, kísértetiesen hasonlít a Demszky-korszakra. 

A volt főpolgármester öt ciklust csinált úgy végig, hogy a fővárosban tulajdonképpen semmi nem történt az eladósodáson kívül – tette hozzá. Azzal viszont, hogy mindig lehetett mutogatni az aktuális kormányra, sokáig fent tudott maradni.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője emlékeztetett, hogy Karácsony Gergely sok mindent ígért a választóknak. 

Számszerűsítve körülbelül 120 ígéretet fogalmazott meg, amiből 85-nek nyoma sincs a költségvetésben. 

Példaként említette, hogy korábban a hármas metró klimatizálását ígérte a főpolgármester, azonban a Fidesz most hiába terjesztette be a költségvetésbe, a balliberális oldal azt leszavazta. Leszavazták a hajléktalanellátásra szánt összeg növelését, valamint a Menhely Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat ellátáshoz szükséges összeg növelését is. Továbbá a Budapest-pótlékot is leszavazták, ami szintén Karácsony Gergely ígérete volt azzal kapcsolatban, hogy a fővárosban dolgozó köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak emeljék a fizetését. Ugyanakkor megháromszorozták a brüsszeli kirendeltség költségeit, így például 

Jávor Benedek 112 millió forintért fog twitterezni a budapestiek pénzén 

– tette hozzá.

A DK nyomulása oda vezethet, hogy színházakat kell majd bezárni

Karácsony Gergelyék a Fidesztől akarják megvédeni a színházakat, holott az összes jelenlegi színházigazgatót a korábbi városvezetés nevezte ki - emlékeztetett Láng Zsolt. 

Az elmúlt 10 évben nem kellett félteni a színházak függetlenségét, 

ugyanakkor a politikus felhívta a figyelmet, hogy amikor Eszenyi Enikő nem ment ki a kormányellenes tüntetésre, akkor a DK-s Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy ez őt felháborítja. Kitől kell akkor félteni a színházak függetlenségét? – teszi fel a költői kérdést a Fidesz fővárosi frakcióvezetője.

A jelenlegi költségvetésben 2,2 milliárd van elkülönítve a színházakra, ugyanakkor 2019-ben 7 milliárd forint volt a működésük költsége. Tehát, ha a DK elnyomja Karácsonyt, és elzavarják az államot a színházak finanszírozásából, akkor áprilisban már nem lesz pénz azok fenntartására. 

A pártpolitikai nyomulásuk odáig vezethet, hogy be kell majd zárni színházakat, ami felháborító 

– tette hozzá. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK