A szolnoki ellenzék jobbikos kezdeményezésre ismét elárulta a kárpátaljai magyarokat

2020.02.27. 14:36

Szolnok városa eddig évi 2,5 millió forinttal segítette a nagyobb részt mélyszegénységben élő kárpátaljai magyarokat. A helyi képviselő-testületben enyhe többséget alkotó jobbikos-balliberális koalíció miatt azonban idéntől ez a támogatás nem jár a kárpátaljaiaknak. A külhoni magyarok támogatásáról szóló javaslatot ezúttal a Jobbik frakcióvezetője, Galló György javaslatára vették le a napirendről. Egy helyi sajtóorgánum szerint Galló Szotyori-Lázár Zoltán emberének tekinthető, aki régebben a szolnoki Jobbik alapszervezetét vezette. Szotyori-Lázárról két dolgot érdemes megjegyezni: egyrészt Vona Gábor bukott pártelnök keresztfia, másrészt két évvel ezelőtt vállalhatatlan stílusban gyalázta az erdélyi magyarokat.

Évek óta támogatja Szolnok a megyei jogú városok szövetségének közös kezdeményezését a kárpátaljai magyarok megsegítéséről, évi 2,5 millió forint nagyságrendben. Ez hatalmas segítséget jelent a kárpátaljai magyaroknak, akik a mélyszegénységben élnek. 

A szolnoki közgyűlés elé másodszorra került a kárpátaljai magyarok támogatásának kérdése. A közgyűlésben enyhe számbeli többséget alkotó, balliberális „Szolnoki Többség" nevű képviselőcsoport azonban ezt a javaslatot másodszorra is levette a napirendről írja az iSzolnok nevű helyi hírportál.

A levétel mondvacsinált okok miatt következetett be, a Szolnoki Többséget alkotó balliberális és jobbikos önkormányzati képviselők azt találták ki ürügyként, hogy nem biztos, hogy kivihető a pénz Kárpátaljára, nem lehet az összeget oda megfelelő módon eljuttatni, és ehhez hasonlók. 

Az elmúlt években egyébként az összes megyei jogú város, köztük Szolnok is megoldotta a támogatás eljuttatását,  így aligha kérdéses, hogy ezt követően is meg fogják tudni oldani, hiszen ugyanaz a karitatív szervezet dolgozik rajta, mint eddig.

A döntést a témában tehát ismét elnapolták.

Ráadásképpen a kárpátaljai magyarok támogatásának a napirendről történő levételét most a helyi Jobbik frakcióvezetője, Galló György javasolta.

Sajtóhírek szerint Galló Vona Gábor bukott pártelnök keresztfia, Szotyori-Lázár Zoltán emberének tekinthető. 

Szotyori-Lázár régebben a Jobbik szolnoki alapszervezetét vezette, jelenleg pedig a balliberális többségű képviselő-testületnek köszönhetően a Szolnok TV Zrt. felügyelőbizottságának elnöke. Ahogy arról az Origo beszámolt, ennek ellenére Vona keresztfia semmit sem tett akkor, amikor a balliberális vezetésű Szolnok TV tavaly decemberben megszüntetett egy keresztény műsort.

Szotyori-Lázár Zoltán még 2018 januárjában, vállalhatatlan stílusban gyalázta az erdélyi magyarokat, a helyi Jobbiknak a fellépése a külhoni magyarokkal szemben tehát nem tekinthető újdonságnak.

Vona keresztfia akkor szó szerint ezt mondta

Az erdélyi magyarság nagyobb része – az észak-amerikai indiánokhoz hasonlóan – megvehető egy marék üveggyönggyel. Ez a marék üveggyöngy a kettős állampolgárság volt. (...) Kezdem azt hinni – bármennyire is keserű kimondani –, hogy nem érdemelték meg a kettős állampolgárságot. Köreikben ugyanis még a magyarországinál is nagyobb mértékű az elhülyülésre hajlamosság.  

KAPCSOLÓDÓ CIKK