Milliárdos cégek képviselője az ügyvéd, aki akár 50 százalékos sikerdíjat is elkér a börtönbizniszben

Visontai Csongor
Visontai Csongor
Vágólapra másolva!
Visontai Csongor eddig több mint 166 millió forintot perelt ki a börtönbizniszben, az ATV-nek pedig nem is tagadta, hogy akár a kártérítés felét is elkéri sikerdíjként. Hogy melyik ügyvéd mennyit keres egy kártérítési peren, egyéni megállapodás kérdése, mondta, ő maga pedig "nem jószolgálat". Több, milliárdos bevételt produkáló cégnek dolgozik, azt állítja magáról, hogy a politikához semmi köze, mégis szerződéses viszonyban áll a Medgyessy-kormány korábbi igazságügyi miniszterével.
Vágólapra másolva!

Visontai Csongor ügyvéd, a párosban Roland Garros-győztes teniszező, Temesvári Andrea férje nemcsak a börtönbiznisszel károsította meg az országot, saját maga is többmilliós kártérítésért perelt, és

13 ezer eurót, akkori árfolyamon 4,03 millió forint kártérítést ítélt meg neki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

Az ügy kezdetéig egészen a rendszerváltozásig kell visszamenni, Temesvári Andrea családja ugyanis még azelőtt cserével jutott egy XII. kerületi ingatlanhoz a János Zsigmond utcában. Ide építettek egy házat, de később az önkormányzat ezt megtámadta, ugyanis a tanácsrendszerben nem lehetett volna eladni az ingatlant.

A per nagyon sokáig húzódott, végül 18 év után Temesváriéknak adtak igazat. Visontai pedig az eltelt időre hivatkozva perelt. A strasbourgi emberi jogi bíróság pedig valahogyan azt állapította meg, hogy az ügy indokolatlan elhúzódása miatt az önkormányzat helyett a magyar állam köteles 13 ezer eurót, tehát 4 millió forintot fizetni kártérítésként.

Erről az ingatlanról van szó:

Forrás: Google

Mindamellett, hogy személyes kártérítésen keresztül is károsította a magyar államot, a Dr. Visontai Csongor Ügyvédi Iroda a börtönbizniszből is szép hasznot húzott az évek során, egészen pontosan 166 706 899 forintot pereltek ki az államtól eddig.

Február 25-én a parlament 139 igen, két nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a Varga Judit igazságügyi miniszter által beterjesztett, a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről szóló törvényt.

A jogszabály rögzíti azt is, hogy a kormánynak - a hamarosan induló nemzeti konzultáció eredménye alapján - a bűncselekményekből származó károk enyhítéséről szóló és a bűncselekmények áldozatainak érdekeit érvényre juttató új szabályozást kell kidolgoznia május 15-éig.

Visontai - aki 2014-15 környékén az Újpest FC jogi képviselője is volt, amikor a klub majdnem elveszítette indulási jogát az NB I.-ben -, egyszerre több vasat is tart a tűzben, céges kapcsolatai is egész hosszúra nyúlnak: az Agrana Magyarország Kft., az Amplifon Kft, a Magyar Cukor Zrt., a MIX Merkator Kft. társasági tagja és kézbesítési megbízottja, a Wilder Kft.-nél társasági tag, illetve ügyvezető a Nemzetközi Munkaerő Szolgáltató Kft.-nél is.

  • Az Agrana Magyarország Kft. cukor- és édességkereskedelemmel foglalkozó vállalat 2019. február 28-i pénzügyi beszámolója szerint előzőleg 446 millió forint nettó árbevételt ért el. A céghez egyetlen ember volt bejelentve 3 vezetőn kívül.
  • Maradva a cukorüzletben, a Magyar Cukor Zrt. (aminek az Agrana az anyavállalata) tavaly február végi beszámolója szerint 25,7 milliárdos nettó árbevételt ért el.
  • A gyógyászati termékek kiskereskedelmével foglalkozó Amplifon Kft. 2018. december 31-i beszámolója szerint 3,375 milliárdos nettó árbevétellel büszkélkedhet
  • A MIX Merkator Kft. 470 milliós nettó bevételről számolt be 2018. év végén.
  • A János Zsigmond utcai címre bejelentett, tavaly januárban alapított Nemzetközi Munkaerő Szolgáltató Kft., ahol egyben ügyvezető, még nem adott le pénzügyi beszámolót.
A 1137 Bp., Szent István körút 18. II. emelet 4. címen működik Visontai Csongor ügyvédi irodája. Forrás: Google

A jól menő cégek mellett Visontairól azt is fontos tudni, hogy szerződéses kapcsolatban áll a baloldalhoz erősen kötődő dr. Bárándy Péter vezette, dr. Bárándy és Társa Ügyvédi Irodával. Bárándy pedig a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere volt két évig 2002 májusától 2004 októberéig.

Visontai Csongor Forrás: Youtube

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában ehhez képest azt mondta február elején, hogy neki semmi köze a politikához; azt is tagadta, hogy bármilyen módon kötődne Soros György szervezeteihez. Ugyanebben a műsorban a börtönbiznisz kapcsán azt mondta, hogy a fogvatartottak döntik el, hogy mennyi pénzt adnak az őket képviselő ügyvédeknek. Visontai Csongor szerint a bíróságok által megítélt kártérítés jó részét a hírekkel ellentétben nem tartják meg az ügyvédek. Azt ugyanakkor elismerte:

csak egyéni megállapodás, hogy mennyit kérnek, az összeg pedig akár a kártérítés fele is lehet.

A 166 millió forintos, börtönbizniszből elnyert pénz egyébként a nyolcadik helyre volt jó a legtöbbet nyerészkedő ügyvédek rangsorában.

A műsorban emellett azt is kifejtette, hogy

Ezek alapján joggal feltételezhető, hogy abból a 166 millió forintból ő maga is jócskán részesedett.