Koronavírus: Továbbra sincs fertőzött Magyarországon

BOGNÁR Kinga; GULYÁS Gergely; KÁSLER Miklós
Budapest, 2020. február 26. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Láng-Bognár Kinga, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b-j) az új koronavírussal kapcsolatban tartott kormányzati sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2020. február 26-án. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Bár a betegség európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy a koronavírus elkerülje Magyarországot, de nincsen magyar beteg Magyarország területén - jelentette be Gulyás Gergely.
Vágólapra másolva!

A kormány részletesen foglalkozott a koronavírus-megbetegedéssel - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

- tette hozzá. A legsúlyosabb a helyzet Olaszországban – mondta a miniszter.

- hangsúlyozta Gulyás. Eddig két magyar betegről tudnak, egyikük a Diamond Princess luxushajón dolgozott, ő Japánban van, illetve egy Bécsben élő magyar nőről, őt ott kezelik.

Több ezer embert vizsgáltak a reptereken

Láng-Bognár Kinga, az operatív törzs szóvivője arról beszélt, hogy folyamatosan figyelik a fejleményeket. A repülőtereken is mindenkit ellenőriznek, több ezer embert vizsgáltak meg - tette hozzá. Az állami fenntartású iskolák ne szervezzenek kirándulást a fertőzéssel érintett területekre – mondta a szóvivő. Rendkívüli tájékoztatási kötelezettsége lesz a közmédiának a fertőzéssel kapcsolatban. Az operatív törzs is folyamatosan tájékoztatni fog.

A határon nem rendőrök, hanem szakemberek ellenőriznek

- mondta az operatív törzs szóvivője. Kikérdezik, hogy ki honnan érkezett, és annak alapján is döntenek – tette hozzá.

- mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Láng-Bognár Kinga, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b-j) az új koronavírussal kapcsolatban tartott kormányzati sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2020. február 26-án Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A behurcolás megakadályozása a védelem legfontosabb eleme

Kásler Miklós, az Emmi vezetője arról beszélt, hogy átdolgozzák az eljárásrendeket az egészségügyi intézményekben. Kásler Miklós elmondta, gyanú esetén karantént rendelnek el. Ha pedig valakinél kisebb a gyanú, akkor csak megfigyelés alá kerül.

- tette hozzá. Ha pedig megjelenik, akkor gyorsan kell izolálni az érintetteket mondta Kásler.

A Lombardiában járt kamionsofőr kéthetes karanténban van.

A világgazdaságra mérhető negatív hatással lesz a koronavírus

- mondta Gulyás Gergely.

Kásler: El kell kerülni a pánikot

- mondta Kásler Miklós. A koronavírus-fertőzésnek nagyon sokféle tünete van, így valaki észre sem veszi azt, míg másoknál sokkal súlyosabb következmények lehetnek - tette hozzá.

- mondta Gulyás. Minden érintett országból érkező repülőjárat utasai lázmérésen esnek át – mondta a miniszter. A Japánban megbetegedett magyar esetében nincsen új információ, az első tesztje lett pozitív – tette hozzá.