Népegészségügyi Központ: Továbbra sincs koronavírusos beteg Magyarországon

Vágólapra másolva!
Továbbra sincs koronavírusos eset Magyarországon - jelentették be a Nemzeti Népegészségügyi Központ sajtótájékoztatóján. A helyzet dinamikusan változik, több európai országban már komoly méreteket öltött a járvány, így Olaszországban már több tartományt érintett, éppen ezért módosítani kellett a korábbi magyarországi eljárásrendet - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Vágólapra másolva!

Nincs igazoltan Magyarországon koronavírussal fertőzött beteg - hangzott el a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatóján szerdán. Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a helyzet dinamikusan változik, több európai országban már komoly méreteket öltött a járvány, így Olaszországban több tartományt érintett.

Módosítani kellett a korábbi magyarországi eljárásrendet, mivel Olaszország már meglehetősen közel van

- tette hozzá. Az esetdefiníció részben változott, így gyanúsnak azt tekintik, aki 38 fok feletti lázzal küzd, és 14 napon belül olyan területen járt, ahol adott volt a lehetősége a koronavírus elkapásának - mondta Müller Cecília.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy tünetek nélkül a betegség nem minősül gyanús esetnek. Ha bármilyen gyanú merül fel, akkor az első teendő az elkülönítés, majd ezt követően kerül sor a vírusvizsgálatra. Néhány óra alatt meg lehet az eredmény – tette hozzá. Idáig egyetlen eset sem igazolódott Magyarországon – mondta a tisztifőorvos.

Erre azért van szükség, hogy egy igazolt esetnél az esettérképet is meg lehessen csinálni – mondta a szakember. Karantén alá csak egyedi döntéssel kerülhet bárki – húzta alá Müller Cecília.

18-an vannak kórházban, de nem fertőzöttek

- mondta Szlávik János. Az infektológus közölte, hogy a helyzet függvényében folyamatosan pontosítani fogják a definíciókat.