A lúgos orvost még el sem ítélte jogerősen a bíróság, de már kártérítést kapott

Lúgos támadó ítélet fővárosi ítélőtábla bíróság Renner Erika,
a gyermekorvos B.Krisztián bosszúból maró lúgot öntött volt barátnője nemi szervére, örökre tönkretéve a nő szexuális életét
Lúgos támadó ítélethirdetése a Fővárosi Itélőtábla dísztermében. a gyermekorvos B.Krisztián bosszúból maró lúgot öntött volt barátnője nemi szervére, örökre tönkretéve a nő szexuális életét 2017.03.10.
Vágólapra másolva!
Továbbra sincs végleges döntés a lúgos orvos ügyét illetően, viszont a bíróság már tavaly megítélt neki egy több mint félmilliós kártérítést a rossz körülmények miatt. Tették mindezt úgy, hogy az áldozata nem kapott semmit, és a Bene Krisztiánnak megítélt összegnek is csak a töredékét ítélték meg neki.
Vágólapra másolva!

Február közepén érkezett a hír, miszerint az Alkotmánybíróság döntése alapján újra a Kúria elé kerül a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos büntetőügye. 2018 nyarán egyszer már jogerős ítéletet hirdettek:

az orvost 11 évre ítélték, és végleg eltiltották orvosi hivatásától.

A lúgos orvos ítélethirdetése a Fővárosi Ítélőtábla dísztermében Fotó: Hirling Bálint - Origo

Renner Erika és a volt kórházigazgató, Bene Krisztián együtt jártak egy darabig, de aztán a nő szakított a férfival, aki ezt nem tudta feldolgozni. Egy ideig még hívogatta, sms-eket küldözgetett neki, egyszerűen nem tudta elengedni volt barátnőjét.

2013. március 12-én reggel az akkor kórházigazgatóként dolgozó Bene Krisztián az arcát eltakaró biciklis sisakban volt szeretőjének lakására ment.

Nyakánál megragadta az áldozatát, hasra fektette, végtagjait megkötözte, altatót, nyugtatót adott be neki, majd levetkőztette és a fürdőkádban altestére öntötte a maró anyagot.

A lúg másod-harmad fokú égési sérüléseket, életveszélyt okozott, a sérülések több korrekciós műtét után is maradandóak.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2016 tavaszán maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt

négy év börtönre ítélte a vádlottat, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltotta orvosi hivatása gyakorlásától.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla már - a súlyosabban büntetendő - életveszélyt okozó testi sértésnek minősítette a történteket, továbbá magánlaksértés és kifosztás miatt is bűnösnek mondta ki a vádlottat. Ezért kilenc évre ítélte, és végleg eltiltotta foglalkozása gyakorlásától. Ezt követően az ügy harmadfokon folytatódott, ugyanis magánlaksértés és okirat-visszaélés miatt is bűnösnek találták az egykori kórházigazgatót. A Kúria megalapozatlannak találta a másodfokú bíróság ítéletét, szerinte több ellentmondásos bizonyítékot nem vizsgáltak meg, és nem folytattak le szükséges bizonyításokat, ezért az ítéletet hatályon kívül helyezte.

Új eljárásra kötelezte az ítélőtáblát, ami megismételte az eljárást. Az ítélet nem változott, de például személyi szabadság megsértéséért is bűnösnek mondták ki a lúgos orvost. Mivel ennél az ítéletnél is fellebbezett mind a férfi ügyvédje, mind az ügyész, ismét a Kúriához került az ügy, az ítélet pedig 2018. július 12-én 11 év börtönbüntetés lett. Egy eljárásjogi vis maior miatt - a peres eljárás alatt megváltozott a törvény - az Alkotmánybíróság újra visszaküldte az ügyet a Kúriának.

Még nincs jogerős ítélet, de kártérítést már kapott

Bene Krisztián esetében tehát a mai napig nincsen jogerős ítélet, ennek ellenére az "alapvető emberi jogokat sértő elhelyezési körülmények", tehát a börtönbéli rossz körülmények miatt 591 100 forintot ítéltek meg neki tavaly májusban. Közben az áldozata már közel egy éve várt a neki különböző jogcímeken megítélt 739 ezer forintra, amit a 2018-as ítélettel együtt szabtak ki.

Az viszont még érdekesebb, hogy

a lúgos orvosnak megítélt 591 ezer forintból maximum 250 ezer forintot lehetett átutalni az áldozatának, a Fővárosi Törvényszék szerint ugyanis ennél többet nem lehet levonni "ebben az esetben".

Az a mai napig nem derült ki, hogy Renner Erika miért nem kapta meg a 739 ezer forintos összeget. A 250 ezer forinttal viszont csak ott tartunk, hogy a magyar bíróság magasabb összegű kártérítéshez juttatta a rossz körülmények miatt B. Krisztiánt, mint a lúggal megtámadott áldozatát, akinek sebei több műtét után is maradandóak.