A nyugdíjasokra jelentik a legnagyobb veszélyt a csalók

Vágólapra másolva!
A rendőrök szerint csökkent az olyan csalások száma, amikor személyesen vagy telefonon keresenek föl másokat különféle szolgáltatók nevével visszaélve. Egyre gyakoribb viszont az interneten, hamis hirdetésekkel való megtévesztések. Ezért érdemes tudatosabban használni az internetet, és óvatosnak lenni az adataink megadásával is.
Vágólapra másolva!

A rendőrök mai sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy tavaly több, mint 1300 csalást, illetve kifosztást követtek el a csalók. A csalók közük 224-et már elfogtak.

A legtöbb csalást általában gáz-illetve vízműszolgáltatók nevében követik el személyesen, vagy telefonon keresztül.

Jellemzően nyugdíjas emberek lakására csengetnek be,

visszaélve azok hiszékenységével.

A csalók

gyakran párban érkeznek, mert így egyikük eltereli az áldozat figyelmét, míg a másik átkutatja a lakást, és magával viszi a talált pénzt.

Azonban előfordulnak olyan esetek is, amikor egyedül érkezik a csaló.

Általában olyan ürügyekre hivatkoznak, hogy vízmintát szeretnének venni, illetve pénzt küldött számukra a szolgáltató.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

- mondta Kreitner Krisztina, a Magyar Víziközmű Szövetség szóvivője.

A szóvivő hozzátette, hogy a szolgáltató munkatársai felismerhetők a céges logóval ellátott munkaruháról, illetve autóról, ezenkívül rendelkeznek pecséttel érvényesített, céges igazolvánnyal, megbízólevéllel és jegyzőkönyvvel is.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A rendőrök elmondták ilyen jellegű csalások kifosztásnak minősülnek, amelyet sokkal szigorúbban büntetnek, mint egy egyszerű csalást.

Részben emiatt, részben pedig a korszerűbb ellenőrzési módszereknek köszönhetően

az ilyen jellegű csalások száma egyre inkább csökken. Ehelyett előtérbe kerültek az internetes csalások, mert ez ellen való védekezésben még nem eléggé felkészültek a rendőrök, mint ahogyan a fogyasztók sem használják eléggé tudatosan és körültekintően az internetet.

Sokan megnyitnak például vírussal fertőzött oldalakat, illetve

a személyes adatok megadásánál sem kellően óvatosak, így sajnos előfordul, hogy azokkal mások visszaélnek.

Emellett az is gyakori hiba, hogy amikor megnyitnak egy e-mailt, nem nézik meg a küldőjének a nevét, hiszen ha szerepel rajta a szolgáltató neve, hajlamosak kritika nélkül elfogadni annak tartalmát. Pedig a legtöbb esetben nem árt, ha fenntartásokkal kezeljük az ilyen üzeneketet.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Arra a kérdésre, hogy melyek azok a korszerű eszközök, amelyekkel sikerült lecsökkenteni az ilyen visszaéléseket, a rendőrök azt felelték, hogy ezeket nem szeretnék elárulni, ugyanis ha nyilvánosságra kerülnek, megint új módszereket kell kidolgozniuk a csalók ellen.

Kérdésünkre, hogy hogyan tudnak néhányan a rácsok mögött ülve elkövetni telefonos csalásokat, a rendőrök ezt válaszolták:

Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője elmondta, hogy sokan éltek már vissza az ő nevükkel is.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ilyen megtévesztésekkel általában az interneten felugró, nyereményjátékokkal kapcsolatos hirdetések formájában találkozhatunk:

- mondta a szóvivő, majd hozzátette, hogy a Magyar Posta figyelemfelhívó e-mail-eken, illetve plakátokon keresztül is figyelmeztet a megtévesztő hirdetésekre.