Megugrott a születések száma, csúcson a házasságkötések

ORBÁN Viktor
Budapest, 2019. szeptember 5. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a III. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2019. szeptember 5-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Nagyon kedvező demográfiai adatokat közölt a tavalyi decemberről a KSH. Az élveszületések száma 8,2 százalékkal nőtt, míg a halálozásoké 8,1 százalékkal mérséklődött 2018 azonos havi értékéhez képest, ezáltal a 3389 fős decemberi természetes fogyás 32 százalékkal  alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A házasságkötések száma nagymértékben emelkedett, 3235 pár házasodott, ez 54 százalékkal, 1133-mal több a 2018. decemberinél. Mindez azt mutatja, hogy működik az Orbán Viktor által még 2019-ben bejelentett családvédelmi akcióterv. 
Vágólapra másolva!

A tavalyi év utolsó hónapjában nagyon kedvező fordulatot vettek a hazai demográfiai tendenciák. 7781 gyerek született, ami 589 újszülöttel, 8,2 százalékkal több, mint 2018 decemberében. 11 170 fő halt meg, ez 978-cal, 8,1 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A születések száma emelkedett, a halálozásoké visszaesett,

ennek következtében a havi természetes fogyás a 2018. decemberi 4956-tal szemben 3389 fő volt, ami 32 százalékos csökkenést jelent.

A házasságkötések száma nagymértékben emelkedett, 3235 pár házasodott, 54 százalékkal, 1133-mal több a 2018. decemberinél.

Megugrott a gyermekszületések száma tavaly decemberben Forrás: Origo

Csúcson a házasságkötések száma

Tavaly az év egészében 65 300 pár kötött házasságot, ez jelentősen, 28 százalékkal, 14 472-vel több az egy évvel korábbinál.

Január volt az egyetlen hónap, amikor kevesebb házasságot anyakönyveztek 2018 azonos időszakához képest. Ezt követően február-márciusban 0,6, április-májusban 8,5, júniusban pedig már 16 százalékkal több házasság jött létre az egy évvel korábbinál. Ez az emelkedő trend tovább folytatódott: július-szeptemberben átlagosan 33, októberben 65, novemberben 116 százalékkal többen kötöttek házasságot.

A gyermekvállalásai hajlandóság nem csökkent

2019-ben egyébként összesen 89 200 gyermek jött világra, ami 607-tel, 0,7 százalékkal elmaradt a 2018. évi születésszámtól. A teljes termékenységi arányszám egy nőre becsült értéke 1,49 volt, ami megegyezett a 2018. évivel. A gyermekvállalási hajlandóság tehát nem változott, a születésszám a szülőképes nők számának visszaesése miatt csökkent. Tavaly 129 600-an haltak meg, 1,1 százalékkal, 1445-tel kevesebben, mint egy évvel korábban. Az adatok szerint ezer lakosra 9,1 élve születés és 13,3 halálozás jutott tavaly, mindkettő 0,1 ezrelékponttal alacsonyabb volt, mint 2018-ban. Mindezek következtében a természetes fogyás 4,1 ezrelékes értéke is 0,1 ezrelékponttal mérséklődött.

Történelmi csúcson a házasságkötések száma Forrás: SCANPIX/Paulina Westerlind

90 ezerrel kevesebb gyermek született volna a kormányzati lépések nélkül

Az, hogy a gyermekvállalási hajlandóság nem csökkent, egyértelműen azt mutatja, hogy az Orbán Viktor által még tavaly meghirdetett családvédelmi akcióterv sikeres.

Több mint százezren jutottak hozzá a babaváró hitelhez, amely a 10. legnépszerűbb kifejezés volt, amire az internetezők rákerestek.

Megkezdődött a négygyermekes anyák jövedelemadó-mentessége, ami 40 ezer család életét teszi könnyebbé. 2010-2018 között 90 ezerrel több gyermek született, mint abban az esetben született volna, ha minden maradt volna a 2010-es tendenciák medrében.

600 milliárd forint plusz

Eddig egyébként 600 milliárd forinthoz juttatta a családokat a kormány a családvédelmi akcióterv keretében. Tavaly július óta több mint százezer család igényelte a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását.

A babaváró támogatásra mintegy 64 ezer, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására mintegy 24 ezer kérelem érkezett, a használt lakás vásárlására és a kétgyermekesekre kiterjesztett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé felvehető hitelt pedig több mint hatezren igényelték.

Bővülnek a bölcsődei férőhelyek, és januárban hatályba lépett a négygyermekes anyák szja-mentessége, valamint a nagyszülői gyed is, ezzel a családvédelmi akcióterv minden pontja elindult. A családok jelzáloghitel-tartozását a második gyermek születésekor egy, a harmadik gyermek érkezésekor négy, minden további gyermek születésekor újabb egy-egy millióval csökkenti az állam.

A hitelelengedés lehetőségétől azonban azok a családok sem esnek el, amelyekben már vannak gyerekek, így például ha egy kétgyermekes családba születik a harmadik, illetve egy háromgyerekesbe a negyedik, akkor is négymillió forintos elengedést kaphatnak a családok.

Az idei költségvetésben két és félszer annyi pénzt - több mint 2200 milliárd forintot - fordít a kormány a családok támogatására, mint 2010-ben.

Az Orbán-kormány 2010 óta több ezer milliárd forinttal támogatta a családokat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Több ezermilliárd maradt a családoknál

Az Orbán-kormány 2010-től kezdte meg a családi adórendszer kialakítását. Ennek eredményeként 2011 és 2020 között összességében már 2600 milliárd forint maradt a gyermekes családoknál. A családi kedvezmények szabályrendszerét a 2010-es kormányváltás után fogadta el a törvényhozás, a rendelkezések rögtön a következő esztendőben életbe is léptek, s nagyjából 180 milliárd forintot hagytak a családoknál. A következő két évben is hasonló összegű együttes kedvezménnyel számolhattak a címzettek, új helyzetet 2014 hozott.

Akkor lépett életbe az a módosítás, amely lehetővé tette, hogy a szülők a személyi jövedelemadójuk mellett immár a munkavállalói járulékaikat is csökkenthessék.

Ennek nyomán abban az esztendőben már 230 milliárd forint körüli összeget fordított az állam a gyermekek után járó kedvezményre.

2011-hez képest majd megduplázódott a kétgyermekes családoknál hagyott összeg nagysága. Míg 2011-ben 66,6 milliárd forint maradt az érintetteknél, addig 2018-ban már 128,7 milliárd forint. Az összeg jelentős emelkedésének az oka az a kormányzati intézkedés volt, amely 2016 és 2019 között megduplázta a kétgyermekesek családi adókedvezményét.

2019-ben teljesedett ki a közel 400 ezer kétgyermekes szülőt érintő kedvezményrendszer, amely már havi 40 ezer forintot hagy az érintetteknél.

Nagy segítség volt a rezsicsökkentés is

A családokat segítette az is, hogy a kormány által végrehajtott rezsicsökkentésnek köszönhetően már mintegy

1700 milliárd forintot takarítottak meg a magyar családok,

és az elmúlt hét évben kevesebb mint a felére csökkent a háztartások összes közműtartozása. Magyarországon Románia mellett a legalacsonyabb a lakossági földgáz ára az Európai Unióban, az áram ára pedig a második legolcsóbb. Az európai fővárosok közül Budapesten a gáz ára a negyedik, a villany ára a kilencedik legolcsóbb. A magyar lakossági fogyasztók közműtartozásainak összege 41 százalékra csökkent, a kikapcsolt lakossági fogyasztók számát pedig 60 százalékkal sikerült visszaszorítani 2012 óta. 2019 első félévében 2018 hasonló időszakához képest

Dánia után Magyarországon csökkentek a legnagyobb mértékben a gázárak;

Dániában 1,7, Magyarországon 1,6 százalékos volt a csökkenés.

„Magyarország a családpolitikában vezető szerepet tölt be”

A magyar családpolitikát érdeklődés és elismerés övezi Washingtonban - erről Novák Katalin beszélt, amikor Alex Azar amerikai emberi erőforrás- és egészségügy-miniszter meghívására látogatott az Egyesült Államokba egy hónapja. Az államtitkár rendkívül megtisztelőnek nevezte, hogy az Egyesült Államokban magas szinten foglalkoznak a magyar családpolitikával. Az Egyesült Államok jelenlegi kormánya családbarát és életközpontú politikát folytat, és ehhez keres szövetségeseket a világban.

- mondta Novák Katalin.

Korábban kiderült, hogy a családi értékek megerősítésénél természetes szövetségese lehet Magyarországnak a Vatikán. A világon igen kevés kormány vállalja nyíltan kiemelt célkitűzésként a családok megsegítését. Az anyagiak mellett fontos a családközpontú gondolkodás meggyökerezése, ami hosszú távon a demográfiai növekedést segíti elő – minderről Novák Katalin és Kevin Farrell bíboros és Vincenzo Paglia érsek egyeztetett a Vatikánban.

Az amerikai származású Farrell bíboros nagy elismeréssel adózott ennek a politikának.