Felfüggeszti a kormány a tárgyalásokat a budapesti színházak finanszírozásáról, ha Karácsony Gergelyék nem a szakmai bizottság által támogatott jelöltet bízzák meg a Szabad Tér Színház vezetésével

Vágólapra másolva!
Felfüggeszti a kormány a tárgyalásokat a budapesti színházak finanszírozásáról Karácsony Gergellyel, ha a Fővárosi Közgyűlés holnap nem a szakmai bizottság által támogatott Bán Teodórát, hanem a főpolgármester által javasolt Benkő Nórát bízza meg a Szabad Tér Színház igazgatói feladatainak az ellátásával.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Láng Zsolt fővárosi Fidesz-frakcióvezető közös sajtótájékoztatón jelentette be: hidegzuhanyként érte őket a hír, hogy holnap a Fővárosi Közgyűlés nem a szakmai bizottság ajánlását veszi figyelembe, és nem a testület által támogatott Bán Teodóráról dönt, hanem a főpolgármester javaslata alapján Benkő Nóra kinevezéséről a Szabad Tér Színház élére, írja az ATV.

- jelentette be Gulyás Gergely, hozzátéve: március 1-ig kellene megegyezniük, de elvi kérdés a számukra, hogy a színházigazgatói kinevezésről a szakmai bizottság javaslata alapján kell a közgyűlésnek dönteni.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy erről személyesen beszélt Karácsony Gergellyel. "Az állam részéről, a kormány részéről a tárgyalásoknak az a feltétele, hogy ne vegye semmibe a főpolgármester a szakmai bizottság javaslatát" - mondta.

A miniszter hozzátette: a főváros Gyurcsány Ferenc kultúrkampfjának áldozatává látszik válni.


De ha mégsem így lesz, és tartja magát a korábbi ígéretéhez, azaz a szakmai bizottság véleményét figyelembe veszi - aminek még a szocialista politikus tagjai is megszavazták Bán Teodóra jelölését - akkor semmi akadálya annak, hogy március 1-ig megállapodás jöjjön létre a színházak ügyében a kormány és a főváros között - mondta Gulyás Gergely, hozzátéve: ha viszont nem így lesz, akkor természetesen

az önkormányzat úgy irányítja a saját intézményeit, ahogy kívánja, "ehhez viszont akkor nincs szükség az állami támogatásra".

Gulyás Gergely arra emlékeztetett, írja a Magyar Nemzet, hogy kilenc éven keresztül, Tarlós István vezetése idején, nem voltak viták a művészeti szabadsággal kapcsolatban a fővárosban, és úgy látják, ennek a jövőben is így kell maradnia. A miniszter felhívta a figyelmet: a kormány vállalta, hogy kész államilag fenntartania a Főváros tulajdonában álló színházakat amennyiben a működtetést a Főváros át kívánja engedni.

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője azt mondta: nem szeretnének színházi állóháborút, de úgy látják, hogy valójában Gy. Németh Erzsébet és a DK szeretné, ha Bán Teodóra helyett Benkő Nóra lenne a színház igazgatója. "És ez politikai állóháborúhoz fog vezetni" - fogalmazott. Szerinte a főváros hibát követne el, ha nem venné figyelembe, hogy a fővárosi színházak nem lesznek képesek fennmaradni állami támogatás nélkül.