Tóth Bertalan: Az MSZP meg fogja tagadni a DK-ba távozó polgármesterek támogatását a soron következő választásokon

Vágólapra másolva!
Miután két polgármesterük az MSZP-ből átlépett a Demokratikus Koalícióba (DK), a szocialisták kemény választ küldtek Gyurcsány Ferencéknek. A tegnapi szocialista választmányi ülést követő sajtótájékoztatón Tóth Bertalan pártelnök leszögezte, hogy pártja meg fogja tagadni a DK-ba távozó politikusaik támogatását a soron következő választásokon. Kunhalmi Ágnes pedig kijelentette, nekik nem a DK a szövetségesük. Holtpontra került a két párt kapcsolata.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön két szocialista polgármester kilépett az MSZP-ből, és egyúttal csatlakozott a Demokratikus Koalícióhoz. Kiss László óbudai, és Szaniszló Sándor pestszentlőrinci városvezető többek között azzal indokolták döntésüket, hogy polgármesteri programjuk végrehajtásához Gyurcsány Ferenc pártjától kaptak megfelelő garanciákat és politikai támogatást.

Kemény válasz

Érthető módon a lépés rosszul érintette az MSZP-t, akik szombati választmányi ülésükön tárgyalták az ügyet. A Hír TV beszámolója szerint a párt politikusai feszülten távoztak az eseményről, ugyanakkor az is elmondható, hogy a szervezetet érintő kellemetlen ügyekre rendszerint nehézkesen és bátortalanul reagáló szocialisták ezúttal keményen válaszoltak.

- szögezte le Tóth Bertalan az ülést követő sajtótájékoztatón. A pártelnök a DK mellett üzent az MSZP-t faképnél hagyó politikusoknak is:

a szocialisták a soron következő választásokon megtagadják a támogatást azoktól, akik elhagyták és elárulták a pártot.

"A Magyar Szocialista Pártot – ahogy mondtam korábban – senki nem tekintheti lábtörlőjének, senki nem gondolhat úgy az MSZP-re, hogy nélkülünk ez az út ez sikeres lehet. Ezért ma a választmány úgy döntött, hogy azok, akik elhagyják ezt a közösséget: kilépnek a Magyar Szocialista Pártból, és későbbiekben önkormányzati vagy országgyűlési választásokon más pártok színeiben kérik az MSZP támogatását – ez a közösség ezt a támogatást nem fogja megadni" - jegyezte meg.

Megtagadják az MSZP-ből távozó polgármesterek támogatását a szocialisták a soron következő választásokon - erről beszélt Tóth Bertalan pártelnök Forrás: Facebook

A sajtótájékoztatón felszólalt Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke is, aki Gyurcsány Ferencnek címezte szavait. "A választmány világossá tette azt, hogy Magyarországon az MSZP az egyetlen baloldali párt" - húzta alá. Kijelentette azt is, hogy nekik nem a Gyurcsány Ferenc vezette DK a szövetségesük, akiket "radikálisnak tart". "A mi szövetségesünk a Párbeszéd: egy európai baloldali zöld párt" - folytatta.

Zuhanórepülésben

Sajtóértesülések szerint Varju László és Élő Norbert DK-s politikusoknak kulcsszerepük van a szocialista politikusok átcsábításában. Ezt az érintettek azonban tagadták. Az érintettek közötti huzavonára utal, hogy Kovács László volt MSZP-elnök azt állítja, korábban megkereste Gyurcsány azzal, hogy lépjen át a DK-ba.

Kiszelly Zoltán politológus arról beszélt portálunknak, hogy ha most lenne az országgyűlési választás, az MSZP nem jutna be a parlamentbe.