10 évre titkosította két DK-s polgármester, Niedermüller Péter és László Imre a Czeglédy ügyvédi irodájával kötött szerződéseket

Vágólapra másolva!
Az erzsébetvárosi és az újbudai önkormányzat ugyanazzal a szöveggel tagadta meg Czeglédy Csaba megbízási szerződéseinek kiadását, miután egy újságíró közérdekű adatigényléssel fordult hozzájuk. Azt szerette volna megtudni, hogy pontosan mit csinál a szerződések ideje alatt a másfél évig börtönben ült, korábban jogerősen elítélt DK-közeli ügyvéd. Érdemi válasz helyett arról kapott tájékoztatást, hogy 10 évre titkosították a dokumentumokat. Indoklás: Czeglédyék "munkája jövőbeni döntéseket alapoz meg".
Vágólapra másolva!

A teljes hazai média beszámolt róla, hogy közvetlenül az önkormányzati választás után az erzsébetvárosi és újbudai városháza - jogi képviselet ellátására - szerződött Czeglédy Csabával. Mint ismert, a két kerületet egyaránt DK-s politikus vezeti: a VII. kerületet Niedermüller Péter, a XI. kerületet pedig László Imre. A DK-s politikusok pedig éppen a párt európai parlamenti listáján szereplő, börtönbüntetés elől menekülő ügyvéd irodájával kötöttek megbízási szerződést.

10 évre titkosított megbízási szerződések

Miután találgatások kezdődtek arról, mennyi közpénz megy hozzájuk, Niedermüller hozzáférhetővé tette a dokumentumokat a kerület honlapján. Ezekből kiderült, havi 500 ezer forint + áfa átalánydíjat fizetnek a szolgáltatásaiért. Arra viszont nem derült fény, hogy pontosan mit is kellett csinálnia ennyi pénzért Czeglédyéknek.

Cs. Kádár Péter újságíró, egykori rádiós éppen ezt szerette volna megtudni, amikor közérdekű adatigényléssel fordult az érintett önkormányzatokhoz. Legnagyobb meglepetésére azonban falakba ütközött. Posztjában arról ír, hogy - Niedermüller Péter és László Imre nevét leszámítva - "szóról szóra azonos választ" kapott az önkormányzatoktól:

mindkét esetben megtagadták Czeglédy megbízási szerződéseinek kiadását.

FRISSÍTÉS:

"Na. Idáig is eljutottunk. Dr. Czeglédy Csaba szerint hazudok. Azt hazudom, hogy a cége által készített dokumentumokat tíz évre titkosította a VII. és a XI. kerületi önkormányzat. Ugyanis a pontos szöveg szerint nem titkosak, csak 10 évig nem nyilvánosak." - írta cikkünk megjelenése után Cs. Kádár, aki egyúttal hozzászólásában kiemelte, hogy "hangsúlyozottan nem az eredeti, a Dr. Czeglédy és Társa Ügyvédi Irodával kötött szerződések érdekelik, hanem az azóta történtek, amit a Dr. Czeglédy és Társa Ügyvédi Iroda csinált"

Gyurcsány Ferenc, és egykori ügyvédje, Czeglédy Csaba a Demokratikus Koalíció elnökének februári évértékelőjén Forrás: Facebook

Ezt - elmondása szerint - arra hivatkozva tették, hogy Czeglédyék tevékenysége "része a döntés-előkészítési folyamatoknak, illetve munkája jövőbeni döntéseket alapoz meg". Mindennek tetejében mindkét önkormányzat

10 évre titkosította a szerződéseket.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csupán 2030-ban derülhet ki, miért kellett rohamtempóban, havi félmillió forintért megbízni a DK-s politikus ügyvédi irodáját. Magyarán két önkormányzati választást tartanak, mire kiderül, Gyurcsány Ferenc ügyvédje miért kap fél-fél millió forintot egy-egy DK-s kerülettől.

Cs. Kádár bejegyzéseiből az tűnik ki, hogy az önkormányzatok az időhúzásra játszottak. A jogszabályok által lehetővé tett 15 napos határidőket kihasználva, Niedermüllerék egyszer még hosszabbítást is kértek a válaszadáshoz.

A frakciónál is sikeres Czeglédy

Czeglédy Csaba nemcsak a kerületi polgármestereknél, hanem a DK frakciójánál is sikeres - ez derült ki a párt országgyűlési képviselőcsoportjának elmúlt 20 hónapos költési listájából.

A hvg által kikért adatok szerint Czeglédy ügyvédi irodáját 2018 augusztusától folyamatosan foglalkoztatja jogi tanácsadás, jogszabályok véleményezése, állampolgári panaszok intézése, önálló indítványok és beadványok készítése jogcímen a frakció. Az egykori MSZP-s politikus irodája

havi 700-700 ezer forint + áfás díjazásért dolgozik.

Míg más képviselőcsoportoknak hat-hét, vagy még több jogi tanácsadó dolgozik, a DK-nál Czeglédyé a frakció egyetlen jogi feladatokra szóló, eddig összesen 11,9 milliós megbízása is.

Ugyanakkor szakmailag nézve nehezen érthető, miért ragaszkodnak hozzá ennyire Gyurcsányék. Nemrég arról érdeklődött az egyik ügyvédeket tömörítő Facebook-csoportban, hogy mennyi a "reális megbízási díja" egy adásvételi szerződés elkészítésének. "Budapesten 8 ingatlan adásvételi szerződés megszerkesztéséért (összérték: 102 millió forint) mennyi a reális megbízási díj?" - kért tanácsot kollegáitól.