18 fok, viharos szél és havazás is lehet a héten

Szél, tél, vihar, napsütés, szeles idő, Ciara, 2020.02.11., Budapest
Szél, tél, vihar, napsütés, szeles idő, Ciara. 2020.02.11 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Változékony lesz az idő a héten: napsütésre, de esőre, zivatarra is készülni kell. Ismét többször lesz erős, olykor viharos a szél, ami miatt riasztást adtak ki. A hőmérséklet is ingadozni fog, olykor csak 10 fok körül alakulnak a maximumok, máskor 18 fok is lehet - írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délelőttől kezdve nem lesz csapadék. A szél fokozatosan mérséklődik, dél körül már nem kell viharos, estétől pedig erős szélre számítani, ami miatt vasárnap délután riasztást adott ki az OMSZ. Azt írták, hogy az észak felől érkező, és gyorsan átvonuló markáns hidegfront hatására vasárnap estétől egyre több helyen kell viharos széllökésekre számítani.

A legerősebbek síkvidéken általában a 70-80, míg főként a Dunántúl északi tájain, illetve Pest és Nógrád megyében néhol akár a 90 kilométer/órát is meghaladhatják, de a magasabban fekvő helyeken 100 kilométer/óra körüli lökések is lehetnek.

Hétfőn napközben fokozatosan veszít erejéből a szél: délutánra a viharos, estére már az erős lökések is megszűnnek.

A meteorológiai szolgálat Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a szél veszélye miatt.

A leghidegebb órákban 1-8, napközben 8-13 fok lesz.

Kedden délen több, északon kevesebb lesz a napsütés. Napközben csapadék nem várható, estétől viszont északon helyenként eső, zápor már előfordulhat. A szél több helyen élénk, néhol erős lesz. A minimumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 6,

a maximumhőmérséklet 10-18 fok között valószínű,

délnyugaton lesz a legmelegebb.

Szerdán többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, sokfelé alakulhat ki eső, zápor, néhol zivatar is lehet. A szél többfelé erős, helyenként viharos lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 4-9, a legmagasabb hőmérséklet általában 6-10 fok között valószínű, de délkeleten akár néhány fokkal enyhébb lehet.

Csütörtökön elszórtan eső, zápor, északkeleten

néhol kevés hó is előfordulhat.

A nap második felében nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék. A szél erős, időnként viharos lesz. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 3, napközben 4 és 9 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken helyenként előfordulhat záporeső, több helyen megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 7 és mínusz 2, a maximumhőmérséklet 5 és 13 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb.

Szombaton inkább csak rövidebb időszakokra süthet ki a nap. Elszórtan fordulhat elő eső, zápor. A szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 6, a legmagasabb hőmérséklet 10-17 fok között valószínű.

Vasárnap, március elsején többfelé valószínű eső, zápor. A szél is megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.