A két MSZP-s polgármester átállásával Gyurcsány hatalma jelentősen megnőtt a budapesti közgyűlésben

Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk, csütörtökön Kiss László óbudai és Szaniszló Sándor pestszentlőrinci polgármester kilépett az MSZP-ből, és átlépett a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióba. Ezzel pedig megváltoztak a két párt közötti erőviszonyok a fővárosi közgyűlésben is, hiszen Karácsony mögött már csak 5 MSZP-s képviselő van (és egy polgármester a Párbeszédből), míg a DK  6-ra növelte a képviselői számát. Vagyis, 8:4 helyett most már 6:6. De mindenképpen a DK került fölénybe, hiszen az ellenzéki pártok közül így már övék a legnagyobb frakció a fővárosi közgyűlésben. Tagadhatatlan, hogy a valódi főnök a fővárosban végképp Gyurcsány Ferenc lett. Kérdés, hogy Karácsony Gergely mennyire fogja tudni saját akaratát érvényesíteni a DK-val szemben. És legalább ekkora kérdés, hogy meg tud-e szerezni még egy szocialista polgármestert Gyurcsány. Kovács László, az MSZP volt elnöke azt mondta - általánosságban - az Origónak, hogy igen, lesznek még átállások. Az Origo úgy tudja, hogy még egy polgármester gondolkodik ezen. Ha ez bekövetkezik, a fővárosi közgyűlésben - kis túlzással - azt csinál a DK, amit akar.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön jelentette be a két korábbi szocialista polgármester, hogy mostantól a Gyurcsány-féle DK-ban szeretnék folytatni a politikai pályafutásukat. Óriási a feszültség a két párt között, ráadásul még Kovács László volt MSZP-elnök sem zárta ki, hogy mások is követni fogják a két polgármester példáját.

Indokukban annyit mondtak csak, hogy "a polgármesteri programunk végrehajtásához a DK politikai közösségétől kaptunk megfelelő garanciákat és politikai támogatást".

Forrás: Origo

Utóbb arról is lehetett hallani, hogy a DK-ból Varju László és Élő Norbert győzködi a szocialista képviselőket, hogy üljenek át inkább a DK- ba, bár ezt Élő később tagadta.

Hogy miért tartotta fontosnak Gyurcsány a két szocialista polgármester megszerzését, azt akkor értjük meg, ha papírra vetjük a számokat, és kiderül, hogy a két polgármester átállásával megfordul az MSZP-DK közötti arány, és míg eddig Karácsony Gergely főpolgármester mögött többségében voltak a MSZP-s polgármesterek, most ez az arány 6-5-re változott a Gyurcsány-párt javára. (Természetesen ne feledkezzünk meg Karácsony párttársáról, az első kerületi polgármesterről, de az már most tény: a DK-é a legnagyobb ellenzéki frakció a budapesti közgyűlésben.)

Ezzel Gyurcsány tulajdonképpen de facto átveszi az irányítást, hiszen így az ellenzéki pártok közül neki van a legnagyobb frakciója a Városházán, és még inkább maga alá tudja gyűrni a főpolgármestert.

Az átálló polgármesterek személye egyébként azért is meglepő, mivel mindketten régi politikusok a szocialista pártban.

Így néz ki jelenleg a Fővárosi Közgyűlés

Függetlenek:

1. Baranyi Krisztina (Baloldali támogatás) (IX. kerület)
2. Bese Ferenc (Fidesz-támogatással) (XXIII. kerület)
3. Szabados Ákos (Fidesz-támogatással) (XX. kerület)

Fidesz:

1. Borbély Lénárd László (XXI. kerület)
2. D. Kovács Róbert Antal (Komp. lista)
3. Dr. Bagdy Gábor (Komp. lista)
4. Dr. Láng Zsolt (Komp. lista)
5. Dr. Nagy Gábor Tamás (Komp. lista)
6. Dr. Pintér Gábor (Komp lista)
7. Hassay Zsófia (Komp. lista)
8. Horváth Tamás (Komp. lista)
9. Karsay Ferenc (Komp. lista)
10. Kovács Péter (Komp. lista)
11. Pokorni Zoltán (XII. kerület)
12. Szentgyörgyvölgyi Péter (V. kerület)
13. Ughy Attila (Komp. lista)

MSZP:

1. Dr. Tóth József Sándor (XIII. kerület)
2. Gajda Péter (XIX. kerület)
3. Horváth Csaba (XIV. kerület)
4. Őrsi Gergely (II. kerület)
5. Tüttő Kata (Komp. lista)

Párbeszéd:

1. Váradiné Naszályi Márta (I. kerület)
+1 Karácsony Gergely főpolgármester

DK:

1. Cserdiné Németh Angéla (XV. kerület)
2. Dr. Kiss László (III. kerület)
3. Dr. László Imre (XI. kerület)
4. Gy. Németh Erzsébet (Komp. lista)
5. Niedermüller Péter (VII. kerület)
6. Szaniszló Sándor (XVIII. kerület)

Momentum:

1. Déri Tibor (IV. kerület)
2. Havasi Gábor (Komp. lista)
3. Pikó András (VIII. kerület)
4. Soproni Tamás (VI. kerület)

A Zuschlag-ügybe is belekeveredett Kiss László

Kiss László korábban többször azzal dicsekedett, hogy 17 éves kora óta tagja az MSZP-nek. A párt színeiben megfordult egy cikluson keresztül az országgyűlésben is 2014-2018 között, de 2006 és 2014 között önkormányzati képviselő volt Óbudán. Kiss a párt óbudai szervezetének elnöke is volt,

sőt 2018-ban a párt Országos Etikai és Egyeztető Bizottságának vezetését is rábízták.

Kiss László - Óbuda polgármestere Forrás: Pesti Srácok

Hosszú politikai pályáját azért nem kerülték el a botrányok sem, hiszen korábban még a Pesti Srácok is írt arról, hogy Kiss kulcsfigura lehetett a

2002-t követő MSZP-s pártfoglalási akciókban és a Gyurcsány-vonal térnyerésében, a fiktív szervezetalapításokban.

Bús Balázs, Óbuda korábbi fideszes polgármestere azt is elmesélte a PS-nek, hogy Óbuda korábban semmiben sem számíthatott Kissre, sőt 2006-2007 környékén, amikor a Gyurcsány-kormány be akarta záratni az óbudai Szent Margit Kórházat, Kiss semmit sem tett ennek megakadályozására, pedig jó viszonyban volt az akkori kormányfővel, Gyurcsány Ferenccel:

- mondta el akkor Bús Balázs.

A fideszes politikus már akkor Gyurcsány embereként aposztrofálta a bukott kormányfővel sportminisztersége óta együtt mozgó Kiss Lászlót, és az is érdekes, hogy

Bús már ekkor - 2019 októberében - arról beszélt, hogy úgy tudja, hogy Kiss a DK-ba készül.

Kiss László még szocialista színekben átvette a hatalmat a III. kerület felett, és terveiről sok mindent elárul Óbuda idei költségvetése, amelyről szombati cikkünkben részletesen beszámoltunk. Ebből kiderült, hogy több ponton növelik a lakosság terheit, viszont a saját, helyi újságukra szánt kiadásokat megemelték. Nem támogatták viszont az óbudai szociális és óvodai dolgozók béremelését, és leszavazták a helyi rendelők felújítását is.

De a papíron környezetvédő óbudai baloldal most 100 millió forintot vont el a Guckler Károly Környezetvédelmi Programtól is.

Óbuda, III. kerület, Flórián tér Forrás: MTI/Manek Attila

Hasonlóan sokkolhatta az MSZP elnökségét az is, hogy a szintén több évtizede MSZP-s Szaniszló Sándor, aki a párt színeiben 2010 előtt már 8 évet eltöltött mint alpolgármester, most mégis inkább Gyurcsányékat választotta.

Szaniszlót egyébként sokan Simon Gábor, a külföldi számlákon tartott százmilliókkal lebukott, most is büntetőeljárás alatt álló szocialista képviselő jobbkezeként tartották számon,

aki maga is számos botrányba keveredett.

Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselő, államtitkár, az MSZP egykori elnökhelyettese a bíróságon Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Többek közt azért vették elő Szaniszlót korábban, mert nem tudott a havi egymilliós bevételével elszámolni. De amiatt is magyarázkodnia kellett, hogy még a 2010 előtti időszakban mint az FKF felügyelőbizottságának elnöke, tudomása-e lehetett-e a fővárosi MSZP-SZDSZ-hez köthető korrupciógyanús ügyletekről.

Az Origo információi szerint még egy budapesti MSZP-s polgármester tervezi, hogy átmegy a Demokratikus Koalícióba. Ami újabb kérdéseket vet fel Karácsony Gergely főpolgármesteri lehetőségeivel kapcsolatban.

Az információink szerint átállását tervező MSZP-s polgármestert keresni fogjuk, és természetesen válaszát megírjuk.