Völner Pál: Az ellenzéknek fontosabbak a bűnözők, mint az áldozatok

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Az ellenzéknek fontosabbak a bűnözők, mint az áldozatok –legalábbis erre utal, hogy az ellenzék nem támogatja a kormánypártok azon javaslatát, miszerint olyan szabályozásra van szükség, ahol elsősorban az áldozatok tudnak ezekből a pénzekből kompenzációt kapni – mondta Völner Pál a Hír Tv-ben. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az ellenzék a kormányoldallal nem hajlandó együtt szavazni, hogyha nem valami brüsszeli előterjesztés van a Parlament előtt.
Vágólapra másolva!

Ma ül össze a Parlament a börtönbiznisz kifizetéseinek leállítása ügyében, melynek kapcsán a kormánypártok arra kérték az ellenzéket, hogy ők is támogassák az eljárást, de egyik ellenzéki párt sem állt melléjük. Völner Pál elmondta, hogy egy olyan szabályozásra van szükség, ahol elsősorban az áldozatok tudnak ezekből a pénzekből kompenzációt kapni. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy az ellenzékiek ezt nem támogatják, aminek szerinte egy olyan üzenete van, hogy

nekik a bűnözők fontosabbak, mint az áldozatok.

Amennyiben sikerül a héten elfogadni az erről szóló törvényjavaslatot, június közepéig felfüggeszti a kormány a több ezer megítélt kártérítés kifizetését. Völner Pál elmondta, hogy több megoldáson is dolgozik a kormány annak érdekében, hogy

szeptemberben már ne lehessen perelni a börtönviszonyok miatt az államot.

A parlamenti államtitkár szerint az ellenzék azért nem szavazza meg a törvényjavaslatot, mert nem hajlandóak a kormányoldallal együtt szavazni, hogyha nem valami brüsszeli előterjesztés van az Országgyűlés előtt.

Illusztráció Forrás: AFP/Gerard Julien

A mai döntés kapcsán három fontos dolgot emelt ki az államtitkár:

  • Valóban felfüggesztésre kerülnek a kifizetések júniusig, illetve a fizetési határidők kitolódnak.
  • A börtönférőhelyek számát bővíteni kell őszre.
  • A Parlamentnek júniusig olyan döntést kell hoznia, amely megnyugtatóan rendezi ezeknek a pénzeknek a sorsát.

Több ezer ügy van most is folyamatban

Azonban még mindig több ezres nagyságrendű a folyamatban lévő igények száma –emlékeztetett, de a jövőben

nem lehet az ügyvédi számlákra folyósítani a megítélt összegeket.

Ennek köszönhetően a pénzek bizonytalan áramlása megszűnik, amiért erős ellenhangok várhatóak a védőügyvédektől.

A feltételes szabadlábra helyezést is szigorítják

Völner Pál kitért arra is, hogy a börtönbiznisz ügyén túl a Parlament ma tárgyalja a feltételes szabadlábra bocsájtás szigorítását is. A kormány azon célkitűzéséről pedig, hogy őszre megszűnjön a börtönök túlzsúfoltsága, azt mondta, hogy szerinte tartható, Pintér Sándor belügyminiszter munkatempóját és állhatatosságát ismerve.