Népszerűek az éjszakai elővárosi vonatok

elővárosi közlekedés
Budapest, 2013. január 4. A BKV 50-es villamosa várakozik az Üllői úton, miközben a MÁV Desiro motorvonata áthalad Kispest felé 2013. január 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Tavaly októberben bővítette éjszakai menetrendjét a MÁV a Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalakon: ősz óta éjfél és hajnali 4 óra között gyakorlatilag óránként járnak a vonatok az elővárosi szakaszokon. Több száz utas veszi igénybe ezeket a járatokat.
Vágólapra másolva!

A vasúttársaság szerkesztőségünknek eljuttatott közleménye szerint több száz utas veszi igénybe ezeket az éjszakai elővárosi járatokat. Az éjfél és hajnali négy óra között közlekedő vonatokon

átlagosan 70-100 utas utazik,

de a nyári időszakban ez a szám akár meg is duplázódhat - írják.

Hozzátették, a vasúttársaság a tapasztalatok alapján vizsgálni fogja majd az éjszakai vonatok bevezetését más elővárosi vonalakon is, ahol erre megfelelő utasigény mutatkozik.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A decemberi menetrendváltástól pedig

új éjszakai vonat közlekedik a Budapest–Esztergom vonalon is,

ugyanakkor a legtöbben a Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalakon utaznak éjszaka.

Mint írják, a Nyugati pályaudvarról 1:52-től óránként indulnak S70-es járatok, amely főleg Dunakeszi lakosságának kedvez. Az éjszakai vonatok normál díjszabással vehetők igénybe, a vasúti bérletek is érvényesek, és kiegészítő jegy váltására sincs szükség - tették hozzá.

A Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon a bővítésnek köszönhetően hétvégente a Nyugatiból 1:43-kor új személyvonat indul Szolnokra; a 6098-es számú, 22:28-kor a Nyugatiból Debrecenbe induló vonat pedig Monoron, Pilisen és Albertirsán is megáll. A 7028-as számú, Budapest-Nyugati pályaudvarról 20 perccel később 22:03-kor Kecskemétre naponta induló járat zónázó vonatként közlekedik a Nyugati és Cegléd között.