Megkérdeztük a Jobbikot, mi lesz az új pártelnökkel konfliktusba kerülő képviselők parlamenti mandátumával

Vágólapra másolva!
A Jobbik vezetése a pártból tegnap kilépett Bencsik János lelkiismeretére bízza, hogy visszaadja-e parlamenti mandátumát, Stummer János képviselő esetleges visszahívásával kapcsolatban azonban titkolózik  - ez derül ki a szervezet sajtóosztályának válaszából. 
Vágólapra másolva!

Szerda délután Bencsik János budapesti elnök kilépett a Jobbikból és a párt országgyűlési frakciójából. Lépését többek között Jakab Péter "politikai bosszúhadjáratával", és az új elnök által képviselt "elfogadhatatlan" irányvonallal magyarázta. Videóbejegyzésében kiemelt egy érdekes momentumot, ami végül rávitte a döntésre: Jakab a párt február 5-ei frakcióülésén az új elnök kijelentette, hogy a továbbiakban nincs szükség nemzetpolitikai és emlékezetpolitikai témákra.

A Jobbik egy szűkszavú közleményben reagált a bejelentésre, azt írták, tudomásul vették a döntést, és sok sikert kívánnak egykori párttársuknak.

Mivel Bencsik a Jobbik listájáról mandátumot szerző Szávay István helyére ült be az Országgyűlésbe, így ezúttal is felmerül a kérdés: felszólítja-e a pártvezetés mandátumának visszaadására? Mint ismert, a Jobbik képviselői a parlamenti ciklusok elején a Szent Korona előtt tesznek esküt, amelynek része, hogy felszólítás esetén vissza kell adni a pártnak a mandátumot. Bencsik szavaiból azonban az vehető ki, hogy nem kíván eleget tenni ennek, független képviselőként folytatná pályafutását.

Éppen ezért arról érdeklődtünk a Jobbik Sajtóosztálynál, nyomást fognak-e gyakorolni volt képviselőjükre, vagy inkább elengedik a dolgot. Egyúttal arra is rákérdeztünk, hogy terveznek-e hasonló lépést Stummer Jánossal, vagy más, a párt belső ellenzékéhez tartozó képviselővel szemben. Emlékezetes, Stummerre azt mondta Jakab egy kiszivárgott hangfelvételen, hogy nem szívesen dolgozna együtt vele az új elnökségben. A politikus alelnökjelöltként indult a tisztújításon, azonban a küldöttek nem szavaztak bizalmat neki. Stummer továbbra is a párt frakciójában foglal helyet.

A Jobbik kommunikációs csapata válaszába egy az egyben bemásolta a tegnapi közlemény szövegét, amelyben csupán annyi olvasható, hogy "mandátumának sorsát Bencsik lelkiismeretére" bízzák. Arra viszont egyáltalán tértek ki, hogy felszólítják-e Stummert, illetve más jobbikos képviselőket a hátralépésre.

Ahogy beszámoltunk róla, a párt alkalmazottai rendőrségi feljelentést tettek, amiért Jakab Péter a tisztújítás után fizetésmegvonással és állásvesztéssel sújtotta őket.