Szijjártó Péter: Jó döntés volt a keleti nyitás stratégiájának meghirdetése

DZSEJENBEKOV, Szooronbaj; SZIJJÁRTÓ Péter
Biskek, 2020. február 19. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b) fogadja Szooronbaj Zseenbekov kirgiz államfő Biskekben 2020. február 19-én. MTI/KKM
Vágólapra másolva!
Jó döntés volt a kormány részéről a keleti nyitás stratégiájának meghirdetése tíz évvel ezelőtt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Biskekben, a kirgiz-magyar üzleti fórum megnyitóján.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter elmondta hogy míg 2007-ben a világ beruházásainak 81 százalékát nyugati tőkéből valósították meg és a keletire 17 százalékos arány jutott, addig tavaly a keleti beruházások aránya már elérte az 58 százalékot, a nyugatié pedig a negyvenet.

Hasonló volt a tendencia Magyarországon, ahol az összes beruházás 60 százaléka érkezett Keletről, valamint az összes új munkahely 40 százalékát is keleti beruházók hozták létre. Ma Magyarország a világgazdasági változások nyertesei közé tartozik,

de ez nem történhetett volna meg, ha tíz éve nem kezdjük meg a keleti nyitás stratégiáját

- hangsúlyozta a miniszter.

Ez utóbbiban nagyon fontos szerep jut a közép-ázsiai térségnek, amit bizonyít a magyar üzletemberek nagy létszámú jelenléte a mostani fórumon - tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b) fogadja Szooronbaj Zseenbekov kirgiz államfő Biskekben 2020. február 19-én. Forrás: MTI/Kkm

Az európai és nemzetközi politikai világban a keleti nyitás miatt "sokan bírálták, kioktatták és lesajnálták" Magyarországot, mondván, "kiírja magát a nyugati szövetségesi világból" - közölte.

Mára világossá vált, hogy ezek a kritikák kizárólag azért fogalmazódtak meg,

mert nem akartak minket nyugati barátaink konkurenciaként látni a közép-ázsiai piacokon

- tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország tavaly az Európai Unióban a leggyorsabb növekedési ütemet valósította meg. Szólt arról is, hogy szerdán folytatott politikai megbeszélései alapján kijelenthető:

Ez alkalommal olyan megállapodások születtek, amelyek elősegítik, hogy minél jobb és minél több üzlet köttessen - fűzte hozzá.

A magyar miniszter, akit a nap folyamán fogadott Szooronbaj Dzsejenbekov államfő is, elmondta, hogy a kirgiz elnök áprilisban Magyarországra látogat, és a látogatással a kapcsolatokat a felek a stratégiai partnerség szintjére emelik.

Kiemelte azt is, hogy e folyamat keretében nyitotta meg Magyarország nagykövetségét Biskekben. A képviseleten tizenegyen dolgoznak, elsődleges feladata pedig a kétoldalú kapcsolatok folyamatos fejlesztése.

Magyarország kedden megkapta az engedélyt az Európai Bizottságtól arra is, hogy áprilisban aláírja a beruházásvédelmi megállapodást, ezzel megerősödik az együttműködés jogi alapja is - jelentette be Szijjártó Péter. Beszámolt arról, hogy

ötvenmillió dolláros közös beruházási alap jön létre az Exim Bank és nemzetközi partnerek részvételével.

Magyarország továbbá segítséget ajánl fel a kirgizisztáni környezetvédelmi károk mentesítésére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszter Forrás: MTI/Kkm

A miniszter elmondta, hogy szeptembertől 75 kirgiz diák kezdi meg tanulmányait magyar felsőoktatási intézményekben. Emellett a kirgiz elnök tíz kormányzati tisztviselőt küld egy hétre Magyarországra,

hogy tanulmányozzák a magyar gazdasági és strukturális átalakításokat,

amelyek lehetővé tették a leggyorsabb növekedési ütemet az Európai Unióban.

Szijjártó Péter végezetül szólt arról, hogy Magyarország nagyra becsüli azt erőfeszítést, amelyet Kirgizisztán tett a terrorizmus elleni küzdelemben, határainak védelmében, ellenőrzés alatt tartják a szélsőséges személyek és ideológiák áramlását.

Ez a feladat nem lehet egyszerű Afganisztán szomszédságában, ezért bátran kijelenthető, hogy

Európa biztonsága Közép-Ázsiában kezdődik.

Ezért is támogatja Magyarország Kirgizisztán pályázatát, hogy 2027-ben az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja legyen - hangoztatta a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

A nagykövetség megnyitását megelőző rendezvényen jelen volt Szanzsar Mukanbetov gazdasági miniszter helyi üzletemberek társaságában.