Kilépett a Jobbikból Bencsik János parlamenti képviselő

Vágólapra másolva!
Miután Jakab Péter az Jobbik február eleji frakcióülésén bejelentette, hogy az ellenzéki szavazók miatt nincs szükség a továbbiakban nemzetpolitikai és emlékezetpolitikai témákra, Bencsik János parlamenti képviselő a Jobbikból való távozás mellett döntött. Facebook-oldalán közzétett videójában azzal indokolta döntését, hogy az új vezetés egy jobboldaliságát felvállalni szégyellő párttá teszi a Jobbikot. Egyúttal leszögezte, mandátumát megtartja, független képviselőként folytatja. 
Vágólapra másolva!

Alighogy beszámoltunk arról, hogy a Jobbik alkalmazottai rendőrségi feljelentést tettek Jakab Péter pártelnök tisztújítás utáni retorziói miatt, Bencsik János képviselő közösségi oldalán jelentette be, hogy "fájó szívvel, hosszú és alapos mérlegelés után" kilép a szervezetből, és annak országgyűlési frakciójából. Döntését azzal indokolta, hogy

  • a Jobbik tisztújító kongresszusán Jakab Péter és Gyöngyösi Márton "politikai bosszúhadjáratot" hirdetett azon jobbikos vezetők és munkatársak ellen, akik nem az ő csapatukat erősítették;
  • a párt alkalmazottainak eltávolítását morálisan elfogadhatatlannak és a Jobbik jövőjére nézve végzetesnek tartja. "Ehhez az erkölcstelen és önpusztító politikához a továbbiakban nem vagyok hajlandó asszisztálni" - tette hozzá;
  • a megválasztott elnök kongresszusi beszédében egy olyan összeesküvés-elméletet vázolt fel, amelyben árulónak nevezte a párt leköszönő elnökségét, az Országos Választmányét és számos munkatársát, ezt pedig nem tudja támogatni;
  • a párt február 5-ei frakcióülésén az új elnök kijelentette, hogy a továbbiakban nincs szükség nemzetpolitikai és emlékezetpolitikai témákra, mert "azok megosztóak, és akadályozzák a baloldali szavazóknak való megfelelést."

Nem sokkal később hozzátette, hogy

A volt jobbikos politikus úgy látja, a Jobbik "politikai kasztrálása" nemcsak morális, hanem taktikai szempontból is teljes tévút. "A teljes önfeladás se nem hiteles, se nem taktikus" - szögezte le Bencsik, aki országgyűlési mandátumát megtartva független országgyűlési képviselő lesz.

Bencsik Szávay Istvánt váltva tavaly februárban lett parlamenti képviselő.

Mint ismert, a napokban nyilvánosságra került egy belső hangfelvétel, amelyben Jakab Péter azok közé a politikusok közé sorolta Bencsiket, akikkel nem szívesen dolgozna együtt az új elnökségben. Végül nem szavazott bizalmat neki a kongresszus, kizárólag Jakab jelöltjei jutottak be a vezető testületbe.

Hiába nyilvánvaló a szervezeten belüli törésvonal, a párt politikusai egytől egyig azt hangoztatják, ilyesmiről szó sincs. Varga-Damm Andrea képviselő lapunknak arról beszélt, hogy semmiféle súrlódást nem tapasztalt, még a frakcióban sem.

Az Origo számolt be róla, hogy a párt tisztújítását megelőzően komoly belharcok bontakoztak ki a szervezetben, amelynek - Szávay István oldalán - egyik fontos szereplője volt Bencsik.

A Jövő TV Jobbik-közeli forrásokra hivatkozva arról írt, hogy nem ő lehet az egyetlen, aki az elkövetkező időszakban a pártból való távozás mellett dönt majd.