Az év elején 5500 migráns próbált Magyarországra szökni

Kelebia, migránválság
Kelebia, 2020. február 7. A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai pihennek a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalánál 2020. február 6-án. A szerb hatóságok buszokkal elszállították a befogadóközpontokba a migránskaraván tagjait a kelebiai határátkelőtől. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Januárban és februárban 5500 tiltott határátlépési kísérlet volt a magyar határon, ami jelentős növekedés az előző év hasonló időszakával összehasonlítva - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

A főtanácsadó elmondta, a kísérletek elhárítása jelentős terhelést ró a határon szolgálatot teljesítő rendőrökre és katonákra.

Hozzátette:

a balkáni útvonalon - az ENSZ adatai szerint - több mint 120 ezer migráns van.

A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai pihennek a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalánál 2020. február 6-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A biztonság érdekében tett kormányzati intézkedések mind markánsabban jelennek meg az Európai Unió készülő jogszabályaiban és a közös erőfeszítésekben is - közölte Bakondi György.

Azt látjuk, hogy a rendszeren, tehát

Azok a tapasztalatok, amelyeket a magyar hatóságok szereztek például a kitoloncolások, vagy a tranzitzóna kapcsán, visszaköszönnek az uniós migrációs és menekültügyi paktumban - mondta a főtanácsadó.