Több mint 100 agyonvert kutyát találtak Hajdúsámsonnál

2020.02.17. 22:01

Egy Hajdúsámson melletti erdős részen található, kutyatetemekkel teli gödörről érkezett bejelentés az Állatvédőrséghez szombat délután. Másnap az Állatmentő Egység tagjaival és a Debreciner újságírónőjével mentek ki a helyszínre, ahol sokkoló látvány fogadta őket.

Az elsődleges szakvélemény szerint a kutyák traumás eredetű sérülésekbe halhattak bele, fejbe verték őket – írja a Debreciner.

A lap szerint

mindenhol koponyákat és más csontokat lehetett szétszórtan találni.

A csontokat követve jutottak el az állatvédők egy közelben lévő másik, már betemetett gödörhöz.

Kodolányi Endre, a Speciális Állatmentő Egység egyik alapító tagja megkezdte a gödör felásását, és hamarosan egy fél állkapocsba ütközött az ásó éle. Kiemelte a koponyát, majd bordákat, combcsontokat, szőrmaradványokat, egy bálamadzagot és még több csontot találtak.

Ez itt több állat sérelmére elkövetett állatkínzás, hívnunk kell a rendőröket

– mondta Schreiter Katalin, az Országos Állatvédőrség Alapítvány munkatársa, miután szinte megszámlálhatatlan kutyatetemet találtak a homok alatt.

A rendőrök elvégezték a helyszínelést, a munkálatok után az állatvédőknek a Debreceni Rendőrkapitányságon kellett aláírniuk a helyszíni jegyzőkönyvet.

Az állatok szőrén, mellkas és homlok tájékon látott vérfoltok miatt Schreiter Katalin először arra gondolt, hogy a kutyákat lelőtték. A friss tetemek vizsgálatakor azonban kiderült: olyan erővel vághatta valaki fejbe a kutyákat, hogy elpusztultak, vagy eszméletüket vesztették, és az elföldelés után haltak meg.

Az ásás során egy fojtóra hurkolt póráz jellegű anyagdarabot is találtak, ami körül még ott voltak a kutya maradványai – mindez arra utalt, hogy a kutyát így fogták meg, amíg kivégezték.

A tetemek kihantolásakor rengeteg vér volt a fülükben, orrnyílásaikban és néhányuknál a szájukban is.

Az állatvédők több olyan tetemet is találtak, amelyek zsákban kerültek a gödörbe, közöttük voltak kölyökkutyák is.

A friss gödörben körülbelül tíz egész tetemet találtak, a többi már bomlásnak indult, ezért azokat a testeket nem tudták kihantolni. Kutyatetemeken kívül macskák is voltak a homokrétegek alatt.