A TASZ úgy kommentálta Sneider fiainak elítélését, hogy nem mondták el, Sneider fiainak ügyéről van szó

Vágólapra másolva!
Sneider Tamás és a Jobbik nevének említése nélkül kommentálta közleményében az Egri Járásbíróság minapi ítéletét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) -  vette észre az Origo. Mint ismert, a Jobbik volt elnökének fiait zaklatás miatt ítélte el a bíróság. 
Vágólapra másolva!

Pénteken hozta meg első fokú ítéletét az Egri Járásbíróság a Betyársereg tagjainak rasszista ügyében. Az eset azért is kapott az átlagosnál nagyobb médiafigyelmet, mert annak központi szereplői Sneider Tamás fiai. A TASZ még aznap kiadott egy hosszabb közleményt, amelyben kifogásolták, hogy

  • a bíróság nem állapított meg rasszista indítékot;
  • a bíróság "egyszerűen kirekesztette a tényállásból az ügy lényegét: azt, hogy a Betyársereg tagjai voltak az elkövetők, ezért rettegtek tőlük minden alappal a roma származású sértettek."
  • a bíróság számára irreleváns volt, hogy az elkövetők a neonáci szervezet tagjai voltak;
  • csak öt évvel az események után került sor az elsőfokú ítélet kihirdetésére. Ezért a rendőrséget, és az ügyészséget okolták, akik szerintük "nem voltak a helyzet magaslatán".

Ugyanakkor a TASZ közel hatezer karakteres közleményének is voltak komoly hiányosságai. Abban ugyanis

nem szerepelt sem Sneider Tamás, sem a Jobbik neve,

sőt azt sem említették, hogy az elítéltek között voltak a jobbikos politikus fiai. Később közösségi oldalukon is foglalkoztak az üggyel, ahonnét szintén kimaradt a rasszista bűncselekmény főszereplőinek neve.

A napokban a bíróság zaklatás miatt több százezer forintos pénzbüntetésre ítélte a Betyársereg öt tagját, köztük Sneider Márkot és Sneider Eriket. Előbbire másodrendű vádlottként, utóbbira harmadrendű vádlottként 800 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki. A vád szerint társaikkal együtt egy cigány családot félemlítettek meg.
Snieder Tamás, volt Jobbik-elnök fiait zaklatásért elítélte a bíróság, a TASZ ezt a tényt nem említette meg kommentárjában Forrás: Origo

A civil jogvédő szervezet legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy miután tüntetési kiskátét adott ki - többek között útlezárásokról és forgalomlassító megmozdulásokról - ellenzéki szimpatizánsoknak, a gyöngyöspatai kártérítési ügy miatt demonstrációt szervezett a Kúria elé. A TASZ egyik legfontosabb támogatója Soros György, akinek az alapítványa, a Nyílt Társadalom Alapítványok több mint 53 millió forinttal járult hozzá működésükhöz 2018-ban.

A Jobbik új elnöke a The Guardiannak adott interjújában arról beszélt, hogy az amerikai milliárdosnak minden joga megvan hozzá, hogy úgy és arra költse el a pénzét Magyarországon, ahogy és amire ő szeretné. A politikus egy nappal a nemzetközi sajtónak adott nyilatkozata után a balliberális hvg-be írt véleménycikket.

Mindenesetre felmerül a kérdés: miért nem beszélt a közleményben a TASZ a Jobbikról, és miért nem írták le Sneider Tamás nevét?