Koronavírus: karanténba kerül az óceánjáróról hazatért két magyar

2020.02.17. 19:32

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár.

A két magyar február 1-14. között tartózkodott az MS Westerdam hajón. Az óceánjáró a múlt héten kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva.

Mivel a hajó egyik utasánál, egy 83 éves amerikai állampolgárnál időközben koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak,a fertőzés terjedési módjából adódóan nem zárható ki, hogy a magyarok is a betegség lappangási szakában vannak.

A magyar pár szombaton érkezett haza repülővel Budapestre. Az NNK a közleményében azt írta, a magyar lakosság lehető legmagasabb szintű járványügyi biztonsága érdekében karanténba kell őket helyezni.

Magyarországon nincs fertőzött

Kásler Mikós, az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés hétfői ülésén napirend előtti felszólalásában elmondta, hogy a kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet, időben felkészült a kihívásokra; Magyarországon jelenleg nincs fertőzött. A minisztérium az Egészségügyi Világszervezet (WHO) első jelzésére azonnal megkezdte a felkészülést, január 31-én operatív törzset állítottak fel és akciótervet határoztak meg.