Tovább mentegeti magát Gyárfás Tamás a Fenyő-gyilkosság tárgyalásán

Fővárosi Törvényszék, Gyárfás Tamás tárgyalása, 2020.02.18.
Vágólapra másolva!
Folytatódott a bíróságon Gyárfás Tamás meghallgatása, akinek a vallomására négy napot szán dr. Póta Péter bíró. A vád szerint a volt médiavállalkozó volt az, aki megrendelte a legnagyobb vetélytársa, Fenyő János meggyilkolását. Az ügyben Jozef Rohác szlovák bérgyilkost és Portik Tamást már elítélte a bíróság, ha Gyárfás Tamás is erre a sorsa jut, akkor 15 évet is kaphat.
Vágólapra másolva!

Gyárfás Tamás azt sohasem tagadta, hogy volt idő, amikor finoman szólva sem voltak jóban a meggyilkolt Fenyő Jánossal, a vádat viszont mindig tagadta, sőt, egyenesen abszurdnak nevezte. Azt mondta, a gyilkosság előtt, 1996 októberében békét kötött likvidált üzleti vetélytársával. A korábbi médiavállalkozó ma is elegánsan, sötét öltönyben érkezett a bíróságra, kezében egy nagy kézitáskával.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Egy nagy asztalnál ült le. Azzal kezdte mai vallomását, hogy bármi történhet vele, ő nem öletne meg senkit. Ismét 1996 októberét említette, amikor is békét kötött Fenyő Jánossal.

Azt mondta, ezek után a Népszavában már csak objektív cikkek jelentek meg róla, majd egy bálon kezet is fogtak egymással.

Ezután arról beszélt, hogy a tulajdonában álló cégeinek bevételei igazolják, hogy a vád szerinti időszakban Fenyő János nem ártott neki gazdaságilag,

ezzel próbálta azt bizonygatni, hogy neki nem állt érdekében a halála.

Miután az erről szóló iratokat átadta a bírónak, elterelte magáról a szót. Azt taglalta, hogy mások miket mondtak Portik Tamásról. A vallomásokban, amiket maga Gyárfás szedett össze, és azon a felvételen, amit szintén a bíróság elé tárt, mindenki rosszat mondott a Fenyő-gyilkosságban már elítélt szervezett bűnözőről.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Gyárfás felelevenítette, hogy 2017-ben bedobtak hozzá egy kazettát, amin a Portikkal folytatott telefonbeszélgetéseinek egy része volt összevágva. Ezzel akarták zsarolni, ezért maga vitte be a rendőrségre. Egy évvel később őt vitték be a rendőrök.

Az egyik tanú vallomásait megtévesztőnek, mesének titulálta a vádlott. A védett tanú a vallomásában elmondta, hogy együtt látta Gyárfás Tamást és Portik Tamást egy étteremben, még Fenyő János meggyilkolása előtt.

– idézte Gyárfás a tanút, majd mindezt tagadta.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A korábbi médiavállalkozó arra is kitért, hogy meglátása szerint 1997-tól Fenyő János célpontja már nem ő volt, hanem a Postabank elnöke, Princz Gábor.

Több olyan, korábbi vallomással is próbálta ezt alátámasztani, amelyekben a tanúk arra utalnak, hogy Fenyő és Princz között nagy volt az ellentét, esetenként fenyegették is egymást.

Gyárfás Tamás délelőtt befejezte a vallomása felolvasását. Az ebédszünet után a tárgyalás az elhangzottak összefoglalásával folytatódik.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A vallomását összefoglalva Gyárfás újra csak azt hajtogatta, hogy nem volt indítéka megöletni Fenyő Jánost, mivel a gyilkosság előtt kibékültek.

Állítása szerint sokan akartak hasznot húzni a gyilkosság után körülötte kialakult felizzott levegőből, például Tasnádi Péter.

Azt mondta, Portik Tamás csapdába akarta csalni, a kapcsolati rendszerét akarta használni. Panaszkodott Kovács Lajos nyomozó munkájára, mivel szerinte feltételezéseket akart bizonyítani, nem pedig az igazságot kideríteni. Közölte, hogy a rendőrségben is megingott a hite, elmondása szerint több gyanúsítást is megcáfoltak már, méghozzá bizonyítékokkal, mégis benne vannak a vádiratban.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Gyárfás Tamás azt mondja, soha nem bízta meg Portik Tamást, aki zsarolni akarta a hangfelvételekkel. Azt sem érti, hogy Kovács Lajos miért akarta arra rávenni Portikot, hogy valljon ellene.

Kerülte a hazugságvizsgálatot

A vallomása után Póta Péter bíró megkérdezte Gyárfás Tamást, hogy

miért nem vállalta a poligráfos vizsgálatot, miért szabott ennek feltételeket.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A bíró elárulta, hogy többször is felajánlották neki a vizsgálatot, de ő mindig kikerülte azt. Gyárfás azt válaszolta, hogy

az első kihallgatása közben sokkos állapotba került, butaságokat beszélt, és tartott attól, hogy olyan kérdésekre, amikre egyébként tudná a választ, butaságokat mondana.

A bíró arra is kíváncsi volt, hogy Gyárfás miért nem jelentette fel a zsarolóit, ha ő ártatlan.

Korábban erre azt mondta a volt médiavállalkozó, hogy nem akarta magára vonni a figyelmet, ehhez képest 2000-ben mégis idézés nélkül besétált a rendőrségre vallomást tenni.

Gyárfás állítása szerint Kovács Lajos a csapatával megjelent a Nap TV-ben a Fenyő gyilkosság miatt, aminek a híre gyorsan elterjedt, ezt akarta megelőzni.

Póta Pétert emlékeztette Gyárfás Tamást, hogy korábban azt mondta, nem áll szóba zsarolókkal. Akkor miért foglalkozott Tasnádival és Portikkal, akik elmondása szerint zsarolták?

Gyárfás próbálta kerülni a kérdést, végül kinyögte, hogy Tasnádi nem, Portik pedig pszichésen zsarolta. Ezekkel a zsarolásokkal, megkeresésekkel sem a hatóságokat, sem az ügyvédjét nem kereste meg soha.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A következő kérdés Szalay Gyulára vonatkozott, aki korábban azt vallotta, hogy

Gyárfás Tamás azzal fenyegette őt, hogy 10 ezer forintért lelöveti az ukránokkal, ha nem hagyja békén.

Ez azért érdekes, mivel Gyárfás eddig azt hangoztatta, hogy távol áll tőle az erőszak. A volt médiavállalkozó azzal védekezett, hogy a férfi csak pénzt akart kérni tőle, ő nem adott neki, és így zavarta el.

Érdekes az is, hogy Gyárfás azt mondta, hogy a hangfelvételek az ő igazát fogják bizonyítani, ehhez képest a védelem azt akarja elérni, hogy a bíróság zárja ki ezeket a bizonyítékok közül. Ezzel kapcsolatban Gyárfás Tamás azzal védekezik, hogy mások jogait is sérthetik a felvételek.

Az ügyészség azt indítványozta, hogy jegyzőkönyvezzék, miszerint a vádlott nem tud konkrét választ adni eldöntendő kérdésekre sem.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Az ügyésznőt és a bírót is érdekelte, hogy ha

Gyárfás elmondása szerint minden csatáját, harcát a nyilvánosság előtt vívta, és ha bárki sértette a jó hírét, akkor egyből rohant a bíróságra feljelentést tenni, mint ahogy Fenyőt is feljelentette rágalmazásért, akkor ezt az ügyet miért nem kezelte nyilvánosan, miért nem jelentette fel Portik Tamást és Tasnádi Pétert.

A Nap TV egykori tulajdonosa azt válaszolta, mindkettejüktől félt. Ezzel Póta Péter bíró a mai tárgyalást lezárta.

Vetélytársak voltak

Gyárfás Tamást azzal vádolja az ügyészség, hogy 22 évvel ezelőtt ő rendelte meg Fenyő János meggyilkolását. A vádlottak padjára került férfi a kilencvenes években ismert balliberális médiavállalkozó volt, a Nap TV tulajdonosa, a legnagyobb konkurenciája pedig a Vico Rt. volt, ami Fenyő Jánosé volt. Több vitájuk és pereskedésük is volt,

a viszonyuk akkor lett a legrosszabb, amikor a Nap-kelte szerkesztési jogáért küzdöttek.

A Fenyő tulajdonában lévő Népszava több lejárató cikket írt Gyárfásról, például sikkasztásról és hamis úszóeredményekről. Ebben a cikkünkben elolvashatja, hogy Gyárfás Tamásnak megvolt az indítéka, kapcsolata és pénze is Fenyő likvidálásához.

Budapest, 1997. február 8. Meruk József, Fenyő János és Kovács József a 115. alkalommal megrendezett újságíró bálon, a Mariott Hotelben. Forrás: MTI/Rózsahegyi Tibor

Több embert is felbérelt

A vád szerint Gyárfás Tamás előbb Tasnádi Péter bízta meg a gyilkossággal. 12 millió forintban állapodtak meg, aminek a felét Tasnádi előre elkélte. Ezek után nem csinált semmit, ezért Gyárfás megbízta Portikot, aki a több ügyben is neki dolgozó férfit, a szlovák maffia rettegett bérgyilkosát, Jozef Rohácot bérelte fel a "munkára".

Fenyő 1998. február 11-én késő délután haladt az autójával a II. kerületi Margit utcában, miközben a barátnőjével beszélgetett telefonon. Amikor a Margit körúthoz ért, megállt a piros lámpánál.

Ekkor a mögötte lévő autóból kiugrott Rohác, odament Fenyő János autójához egy Agram 2000-es, hangtompítós géppisztollyal, és az anyósülés felőli oldalról legalább 20-szor rálőtt.

Fenyő János a helyszínen meghalt. A bérgyilkos elmenekült.

Forrás: MTI/Rózsahegyi Tibor

Később, a bűnügyi technológia fejlődésével azonosítani tudták a helyszínen talált DNS-t, ami elvezette a nyomozókat Jozef Roháchoz, és az őt felbérlő Portik Tamáshoz. A bérgyilkost a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság miatt, Portik pedig 13 év börtönt kapott.

Tudták, hogy nem Portik találta ki a gyilkosságot

A nyomozók a kezdetektől tudták, hogy

Portik Tamást is felbérelte valaki, akinek van elég pénze, indítéka és kapcsolata.

A tanúk kihallgatása után egyre inkább Gyárfás Tamásra gyanakodtak.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Amikor 2012-ben elfogták Portikot, kiderült, hogy több telefonbeszélgetését is felvette Gyárfás Tamással. Először erre a részleteiben nehezen hallható felvételre alapozták a volt médiavállalkozó elleni gyanút, miszerint Gyárfás adhatott parancsot Fenyő meggyilkolására.

Végül 2018. április 17-én elfogták Gyárfást. A kihallgatás után őrizetbe vették, két éjszakát börtönben kellett töltenie.

Az ügyészség javasolta a letartóztatását is, de a bíróság ezt elutasította. Később 200 millió forint óvadékot kellett fizetnie, és egy idő után már nyomkövetőt sem kellett viselnie.

Ha a bíróság bűnösnek találja a férfit, akár 15 évre is börtönbe kerülhet. Az ügy a héten, további kérdésekkel folytatódik.