Orbán Viktor: Magyarország mindenek előtt

ORBÁN Viktor
Budapest, 2020. február 16. Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A klímavédelem kapcsán cselekedjünk, ne csak beszéljünk! – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében vasárnap, a Várkert Bazárban. A kormányfő beszélt Trianonról, az elmúlt 10 év eredményeiről, az új nemzeti konzultációról, Gyöngyöspatáról, a családvédelmi intézkedésekről és a következő két évről is.
Vágólapra másolva!

Ma, száz évvel a trianoni halálos ítélet után azt jelenthetem önöknek, hogy élünk, és Magyarország még mindig megvan - mondta Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében vasárnap, Budapesten. A kormányfő hozzátette:

Az újra nemzeti alapokra állított Szlovákiával, Szerbiával, Horvátországgal és Szlovéniával megtaláljuk a hangot, széles együttműködést, sőt szövetségeket is alakíthatunk - közölte a miniszterelnök.

mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Az utolsó 10 év volt a legsikeresebb az elmúlt 100 év történelmében Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

2010: A FELEMELKEDÉS KULCSA A NEMZETI ÖNBECSÜLÉS VISSZAÁLLÍTÁSA VOLT

A felemelkedés kulcsa a nemzeti önbecsülés helyreállítása - mondta Orbán Viktor.

- fogalmazott a kormányfő. Felidézte azt a 2010-es célkitűzést, hogy "bizonyítsuk be magunknak és a világnak, még mindig vagyunk valakik". "Úgy gondoltuk, vagy találunk egy utat, vagy csinálunk egyet. És mivel a Brüsszel és Washington által kijelölt utak nekünk nem voltak járhatóak, kénytelenek voltunk újat csinálni" - mondta, hozzátéve: tíz év után "kellő szerénységgel" azt mondhatja,

"kitaláltuk, és meg is csináltuk".

Az IMF-et hazaküldték, a hiteleket idő előtt visszafizették, létrehoztak 850 ezer munkahelyet, felszámolták az "ingyenélést", a pénzügyeket rendbetették, a dolgozóknak megadták a tiszteletet és a megbecsülést, a családok megkapták az elismerést, a nagycsaládok nagy elismerést kaptak, megindították a nemzetegyesítést, és a határon túlra kényszerült magyar közösségeket összekötötték az anyaországgal - sorolta. Kiemelte a kormányfő azt is, hogy

a héten közzétett brüsszeli gazdasági jelentésekben egész Európa azt olvashatja, hogy úgy tűnik, 2019-ben a magyar gazdaság nőtt a leggyorsabban az egész kontinensen.

Arról is beszélt, hogy "Magyarországot a volt kommunistákból álló kormány vitte csődbe liberális politikájával".

- fogalmazott, úgy folytatva: "ha megfogadtuk volna a tanácsukat, akkor most Magyarország egy kórteremben feküdne, IMF- és brüsszeli hitelek csövei lógnának minden végtagjából, és Soros György kezében lenne a hitelek csapja". Úgy fogalmazott: ebben nincs semmi túlzás,

Orbán Viktor: Soros György háromszor próbálta meg kifosztani Magyarországot Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

NEMZETI KONZULTÁCIÓ – A GYÖNGYÖSPATAI BÍRÓI ÍTÉLET FELKAVARTA A KÖZVÉLEMÉNYT

Újra nemzeti konzultációra készülünk, "ismét a kényszer visz rá bennünket", és egyetértési pontokat kell létrehozni, hogy a kormánynak legyen mire ráállnia, legyen hol megvetnie a lábát - jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta:

Közölte: ez a veszedelmes jelenség Magyarországot is elérte, és komoly vitákra, nemzetközi erőpróbákra számíthatunk. A miniszterelnök kifejtette: külföldről finanszírozott, "s persze a Soros-hálózathoz tartozó szervezetek és felbérelt ügyvédeik a jogvédelemmel visszaélve perek tömkelegét indítják". Nem nézhetjük ezt tovább tétlenül - hangoztatta.

A gyöngyöspatai helyzetről azt mondta: akkor pattant ki az ügy, amikor

a cigány családok elindultak az életmódváltás útján, és ebbe az ígéretes folyamatba "vágott bele a villám" azzal a bírói ítélettel, amely szembefordította egymással a gyöngyöspataiakat.

A bírói eljárást kezdeményező szervezetet szintén Soros György pénzeli – tette hozzá. Kiemelte: továbbra is hiszünk abban a Magyarországban, amely minden magyar biztonságos otthona, és mindenkinek megadja a jó élet lehetőségét, továbbra sem tűrjük el, hogy

a származás, az etnikum stigmát vagy hátrányt jelentsen, de előnyt és előjogot sem adhat, a pénzért pedig származásra való tekintet nélkül mindenkinek meg kell dolgoznia.

AZ UTOLSÓ TÍZ ÉVÜNK VOLT A LEGSIKERESEBB TÍZ ÉV AZ ELMÚLT SZÁZ ÉVBEN

A tények azt mutatják, hogy az utolsó 10 év volt a legsikeresebb 10 év az elmúlt 100 év magyar történetében - jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő úgy fogalmazott:

a magyar elszokott attól, hogy sikeres népként tekintsen magára. Hobónak van igaza: "oly sokáig voltunk lenn, hogy nem is tudjuk, milyen fenn"

- idézte. Az elmúlt tíz év eredményeit kifejtve Orbán Viktor hangsúlyozta: a külső és belső egyensúly megtartása melletti fenntartható növekedés egyetlen másik évtizedre sem volt jellemző az elmúlt 100 év során. Mindez úgy, hogy

európai mércével mérve a vagyoni egyenlőtlenségek mérsékeltek maradtak, vagyis a növekedés előnyei a társadalom széles rétegeihez is eljutottak

- jegyezte meg.

A sérülékeny csoportokat, fiatalokat, 50 év felettieket, gyermeket vállaló nőket, alacsonyan képzetteket sikerült munkához juttatni. A bérek is megindultak felfelé, a minimálbér és a garantált bérminimum értéke megduplázódott,

2019-ben minden idők legtöbb beruházásáról született döntés, és tavaly megdőltek az exportrekordok is.

Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: a lakosságszámot tekintve a világ országai között Magyarország a 94. helyen áll, de exportban a 34. Mindezt egy tízmilliós ország érte el. Van-e nyilvánvalóbb bizonyítéka a tehetségnek és a szorgalomnak? - tette fel a kérdést.

Arról is beszélt, hogy azok, akik a magyar pedagógusokat, az oktatást és a szakképzést "gyepálják", lehetnének mértéktartóbbak is. Azok a munkások, szakemberek, mérnökök ugyanis, akik itt, Magyarországon a világ legmodernebb gyárait működtetik, "mind a mi iskoláinkból és egyetemeinkről kerültek ki" - hangoztatta.

- fogalmazott. Összegzése szerint a Kárpát-medencéből ma erő sugárzik. Ez az erő abból a felismerésből fakad, hogy magyarnak lenni jó, felemelő és ígéretes dolog. "A mi nemzetünk tudja: Magyarország az első" - mondta.

Orbán Viktor bemutatta a klímavédelmi akciótervet Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

HA VALÓBAN FÉLTJÜK A FÖLDÜNKET, AKKOR IDEJE BESZÉD HELYETT CSELEKEDNI

A kormány a héten klímavédelmi akciótervet fogadott el; megalkották azt a programot, amellyel elérik, hogy 2030-ra a Magyarországon előállított villamos energia 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen - jelentette be Orbán Viktor. A kormányfő kiemelte:

Úgy látja, "a klímavédelem politikai divattá lett", a sok üres beszéd pedig lerontja az ügy komolyságát. Pedig ideje beszéd helyett cselekedni - mondta. Megjegyezte: a klímavédelmi programból az is látszik, hisznek abban, hogy 2030-ban ez még rajtuk lesz számon kérhető.

Kifejtette:

július 1-jével megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását, és megbüntetik a szennyezőket. Betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, lehetővé teszik az üveg- és műanyag palackok, valamint a fémdobozok visszaváltását

- sorolta. Hozzátette: megvédik a folyókat a külföldről ide érkező hulladékoktól. Orbán Viktor kitért rá: szigorúan fognak fellépni a Magyarországon működő multinacionális cégekkel szemben; előírják, hogy környezetbarát technológiákat alkalmazzanak.

Emellett a következő két évben 32 milliárd forinttal támogatják a kis- és középvállalkozások megújuló energiatermelését.

Közölte:

minden újszülött után tíz fát ültetnek, 2030-ra elérik, hogy az ország erdővel borított területe 27 százalékra növekedjen.

A következő 10 évben meghatszorozzák a naperőművek kapacitását. Támogatni fogják az olcsó elektromos autók megjelenését és használatát, valamint 2022-től csak elektromos buszok forgalomba állítását fogják megengedni a városi közlekedésben - mondta. Hangsúlyozta: bevezetik a Zöld Államkötvényt, a kormány vállalja, hogy az ebből befolyó pénzt csak klímabarát programokra fordítja.

CSALÁDVÉDELMI AKCIÓTERV EGY ÉVE

Több mint százezren jutottak hozzá a babaváró hitelhez, amely a 10. legnépszerűbb kifejezés volt, amire az internetezők rákerestek - mondta Orbán Viktor, aki tájékoztatott az egy éve ilyenkor meghirdetett családvédelmi akciótervről is.

- hívta fel a figyelmet a kormányfő. Bár nem szerepelt a családvédelmi akciótervben - folytatta -, de "sikerült a meddőség elleni küzdelemben is egyet, sőt kettőt is előre lépni". A legfontosabb az volt, hogy mindenki számára elérhetővé, vagyis ingyenessé tegyék a vizsgálatokat és a beavatkozásokat, sőt a gyógyszereket is.

- közölte. Azt is jó hírnek nevezte, hogy 2010-2018 között 90 ezerrel több gyermek született, mint abban az esetben született volna, ha minden maradt volna a 2010-es tendenciák medrében.

- mondta. Megemlítette Orbán Viktor a fiatalok körében bevezetett ingyenes nyelvvizsgát és KRESZ-vizsgát is, hozzátéve, hogy ezt ki kellene terjeszteni a gyesen, gyeden lévő édesanyákra is.

Orbán Viktor: Az ellenzék már próbálgatja a közös szerelést Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

AZ EUROZÓNA TÉRSÉGE MEGÁLLT

A helyzet úgy fest, hogy az európai gazdaság, az eurozóna megállt a növekedésben. 2020-ban legfeljebb mikroszkopikus méretekben nőnek.

A magyar áruk 85 százaléka ezen országokba irányul. Az ő bajuk tehát a mi bajunk is

- mondta Orbán Viktor. A 2019-es gazdasági adatokat látva nem hittem a szememnek: Németország ipari termelése jelentősen csökkent, míg a magyar öt százalékkal nőtt – tette hozzá. Orbán Viktor szerint 2020-ban egy igazi intellektuális és gazdaságpolitikai kihívás elé nézünk: képes lehet-e a magyar gazdaság nőni úgy, hogy az unió gazdasága nem nő?

A miniszterelnök úgy fogalmazott: adót kell csökkenteni, a kisvállalkozások adója és a munkabért terhelő adó csökkenni fog. A nyugdíjak értékét meg kell őrizni.

AZ ELLENZÉK MÁR KÉSZÜLŐDIK, MÁR PRÓBÁLGATJÁK A KÖZÖS SZERELÉST IS

A 2019-es zsúfolt kampányév lezárult, 2020–2021 a kormányzati munka, az országépítés folytatása lesz – fogalmazott. Kitért a 2022-es választásra is. – Megfogadjuk egyik kedvenc politikai filozófusom, Muhammad Ali mondását: „Lebegj, mint egy pillangó, szúrj, mint egy méh" – mondta. Az ellenzék kapcsán megjegyezte,

– Törődjünk Magyarországgal; ha a nemzet jól teljesít, akkor övé a dicsőség, ha nem, akkor az a kormány bukása – jegyezte meg. Orbán szerint olyanok, mint a teknősbéka, amit először meglát egy székely ember.

"Ez vagy valami, vagy megy valahová".

A magyar nemzet életéhez hozzá tartozó nehézségek már megszokottak. Elődeink komoly áldozatokat hoztak az elmúlt 100 évben. Mi pedig komoly energiát fektettünk az elmúlt 10 évbe. "Ilyen 100 év után itt állni annak a bizonyítéka, hogy az Úristennek tervei vannak velünk." "Magyarország mindenek előtt, az Isten mindenek fölött. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" – zárta gondolatait és 22. évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.