A magyarok túlnyomó többsége támogatja a kormány család- és nemzetpolitikáját

BENEDA Attila
Budapest, 2020. február 15. Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének családi napján az Országházban 2020. február 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar társadalom túlnyomó többsége támogatja a kormány család- és nemzetpolitikáját - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára Budapesten.
Vágólapra másolva!

Beneda Attila az Országházban tartott nyolcadik Kárpát-medencei családi nap keretében rendezett konferencián a családvédelmi akcióterv eddigi eredményeit ismertette.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének családi napján az Országházban 2020. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mintegy 70 ezren igényelték a babaváró támogatást, 55 ezer támogatási szerződést kötöttek és több mint 500 milliárd forintot folyósítottak eddig

Tájékoztatása szerint a nagycsaládosok autóvásárlását segítő támogatásra

csaknem 25 ezer kérelmet nyújtottak be, és 15 milliárd forintot folyósítottak,

ami azt mutatja, hogy "erre a támogatásra is szüksége van a magyar családoknak".

A 2015-ben bevezetett, majd tavaly kibővített családi otthonteremtési kedvezmény (csok) keretében mintegy 300 milliárd forintos támogatást biztosítottak, ebből 2019-ben több mint 50 milliárdot fizettek ki.

- tette hozzá.

Beneda Attila

a világon egyedülállónak nevezte a január elsejével hatályba léptetett nagyszülői gyedet és a négy- vagy többgyermekes családanyák élethosszig tartó szja-mentességét.

A határon túli családtámogatási lehetőségek között a babakötvényt, az anyasági támogatást, az ottani óvoda- és bölcsődefejlesztései programokat és az Erzsébet-táborokat említette a politikus.

- hangoztatta.

A budapesti Tébláb táncegyüttes tagjai a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének családi napján az Országházban 2020. február 15-én. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

- mondta Beneda Attila.

A mintegy 700 ember, köztük számos gyerek és fiatal részvételével megtartott családi napról Beneda Attila a megnyitón Wass Albertet idézve közölte: a szombati rendezvénynek a családi és a nemzeti gyökerek erősítése is célja.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a civil szféra kormányzati támogatását bemutató előadásában rámutatott: számos lehetőség kínálkozik a határon túli szervezetek számára, hogy a civil alapból további forráshoz jussanak.

- hívta fel rá a figyelmet a helyettes államtitkár.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) a 2018-ban indult Köldökzsinór program eredményeiről szólva azt mondta,

"a magyar családpolitika 2018-ban átlépte a trianoni határokat".

Az anyasági támogatás és a babaváró kötvényt "határon innen és túl, ugyanolyan módon és ugyanolyan összegben" lehet igénybe venni minden magyar kisgyermek megszületését követően - közölte.

A Köldökzsinór program iráni érdeklődés Kárpátalján a legnagyobb, Felvidéken pedig a legkisebb - tette hozzá.

Résztvevők a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének családi napján az Országházban 2020. február 15-én. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Márton Zsuzsanna, a családi napot szervező Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy

Az Országházban megtartott eseményt a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatatta.