22. évértékelő beszédét tartja Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
Vasárnap tartja hagyományos évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban. Az eseményt 1999 óta tartják meg minden évben, azaz 22. alkalommal kerül sor az évértékelőre. Összeállításunkban az eddigi 21 beszédet idézzük fel, néhány mondatban. Nem csak a szállóigévé vált mondatokat idézzük fel, de az is kiderül az összeállításból, hogy Orbán Viktor az elmúlt 10 éves kormányzás néhány sarokpontját már évekkel korábban meghirdette. Már 2003-ban kritizálta a brüsszeli elitet, pedig még be sem léptünk az unióba, és már 2005-ben meghirdette a rezsicsökkentést. Tavaly a hétpontos családvédelmi akciótervet jelentette be a kormányfő. Az akkori tervezett intézkedések közül mára mindegyik megvalósult. 
Vágólapra másolva!

1999 - „Az ember nem azért szereti a hazáját, mert nagy, hanem azért, mert az övé”

Orbán Viktor az országértékelést első kormányzása idején vezette be a magyar politikába. Az itthon addig szokatlan műfajt, az ország helyzetéről szóló év eleji beszámolót az első alkalommal ahhoz a szokáshoz hasonlította, amikor a szülők az ajtófélfára húzott vonásokkal mérik gyerekük növekedését.

Hagyományt teremtett Orbán Viktor az évértékelő beszédekkel Forrás: MTI/T. Asztalos Zoltán

A miniszterelnök a Vigadóban arról beszélt, hogy „az ember nem azért szereti a hazáját, mert nagy, hanem azért, mert az övé”. Részletesen beszélt a kabinet terveiről és intézkedéseiről - 37 pontban foglalta össze a kormányzati teendőket.

2000 - 3 szoba, 3 gyerek, 4 kerék

A következő évértékelőn hangzott el Orbán Viktor beszédeinek egyik legismertebb szlogenje:

a „három szoba, három gyerek, négy kerék”.

2000-ben, egy új évezred küszöbén hangzott el a "3 gyerek, 3 szoba, 4 kerék" Forrás: MTI/Kovács Attila

A millennium évében mondott értékelőben a miniszterelnök a rendszerváltás utolsó évének nevezte 1999-et, emellett az ország polgárainak sikereiről beszélt, név szerint említve olyan embereket, akik szakmájukban eredményesek voltak.

2001 - Addig a legsikeresebb év

Következő beszédében Orbán Viktor az előző évet a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb esztendejének nevezte. Emellett arról is beszélt, hogy

Beszédében felidézte a múltat, amikor Magyarország mint „viharvert, megtépázott, roskatag és korhadt, eresztékeiben meglazult, sodródó hajó” bukdácsolt a hullámokon, ami megváltozott az első polgári kormány alatt.

2002 - A haza olyan, mint egy nagy család

A választás évében Orbán Viktor

2001-et az áttörés évének nevezte, és az előző négy évben elért eredményeket sorolta fel.

Orbán 2002-ben már a választásról beszélt Forrás: MTI/Soós Lajos

Kiemelte: „A haza olyan, mint egy nagy család”. A következő ciklus végéig többek között teljes foglalkoztatottságot és az átlagkeresetek megduplázását ígérte. Ez a szocialista kormányzás miatt akkor nem valósulhatott meg, csak 2010 után.

2003 - Uniós csatlakozás és iraki háború

Orbán Viktor ekkor értékelte először ellenzékből az előző évet, és ez meg is határozta a mondanivalóját, amelynek fő üzenete a Medgyessy-kormányról szólt:

2003-ban tartott először ellenzékből évértékelőt Orbán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a sok ellenérv dacára az uniós tagság mellett foglalt állást, viszont bírálta a kormányt, amiért rossz feltételeket harcolt ki a csatlakozási tárgyalásokon. Kritizálta a szocialista kormányt, mert részt vett az iraki háborúban.

2004 - A Medgyessy-kormány visszaélt a választók bizalmával

Az évértékelőt a felújítás alatt álló Vigadó helyett az ELTE lágymányosi épületében tartották a József Attilától idézett „Rendezni végre közös dolgainkat” mottóval.

Orbán 2004-ben: Szorongás és bizonytalanság uralkodik Forrás: MTI/Soós Lajos

Orbán Viktor a szocialista kormány gazdaságpolitikáját élesen bírálva megállapította:

Ezt arra vezethető vissza, hogy a 2002-ben megválasztott Medgyessy-kormány visszaélt a szavazók bizalmával, hiszen mindent pontosan fordítva tettek, mint ahogy azt ígérték - mondta.

2005 - Először a rezsicsökkentésről

állapította meg egy évvel később Orbán Viktor. Az ország elvesztette a hitét és önbecsülését az előző három évben. Már akkor is magasnak találta a rezsiköltségeket, és arról beszélt:

Kritizálta a magas államadósságot, a kórházak privatizálásának szándékát, a családi adórendszer hiányát és a magas gyógyszerárakat is.

Rendhagyó volt a 2005-ös évértékelő beszéd Forrás: MTI/Oláh Tibor

A 2005-ös országértékelés ismét új helyszínen, a Körcsarnokban volt, és új koreográfiát is kapott, hiszen a beszédet országértékelő beszélgetések előzték meg négy vidéki városban és Budapesten.

Ezeken a közvetlen stílusú találkozókon Orbán Viktor nem színpadon, hanem az emberek között beszélt,

és mindenhol arra kérte őket, segítsék ötletekkel, témákkal: miről beszéljen majd az évértékelőn.

2006 - Gyurcsány luxuskormányzása

Ebben az évben ismét új volt a helyszín: a SYMA-csarnok. Orbán Viktor szembeállította saját kormányzását a szocialista kormányokkal.

Orbán Viktor 2006-os évértékelője a SYMA Rendezvénycsarnokban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz idején épült a Nemzeti Színház, a Budapest Sportaréna, a párkányi Duna-híd, és elindult a Széchenyi-terv. Ezzel szemben – folytatta –

az MSZP–SZDSZ-kormány „luxuskormány, amely csak a saját körének teremt kiváltságokat".

2007 - Egy az ország, egy a zászló

Az évértékelő alapvetően a 2006 őszén nyilvánosságra került őszödi beszéd és a hazugság témája köré épült, ekkor hirdette meg

Orbán Viktor az egy az ország, egy a zászló jelszót, és használta először az új többség kifejezést, amely létrejött a Gyurcsány-kormánnyal szemben.

Őszöd árnyékában zajlott a 2007-es évértékelő Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Millenárison azt hangsúlyozta, hogy három dúsgazdag milliárdos vitte csődbe az országot, és elmondta: mikorra állítható újra növekedési pályára az ország. „Hogy visszajuthassunk oda, ahol 2002-ben voltunk, átlagosan jó kormányzás mellett 16 év szükséges. Kiemelkedően sikeres kormányzás esetén pedig 12 év kell.”

2008 - Szociális népszavazás: a jövő igennel kezdődött

Az évértékelő a márciusra kiírt, a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséről szóló népszavazásról szólt elsősorban, szlogenje az volt:

Az ismét a SYMA-csarnokban tartott évértékelőn Orbán Viktor azt is kifejtette: „a szabadság mindig többre képes, mint a diktatúra".

A 2008-as évértékelő a közelgő népszavazásról szólt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Fidesz elnöke azt mondta, a referendum egy új korszak nyitánya lesz. Jóslatai bejöttek, mivel a március 9-i népszavazás valóban egy új korszak kezdete lett. A referendumon többségbe kerültek az igenek, majd az SZDSZ kilépett az MSZP-vel kötött koalícióból, ezzel pedig végleg elindult a megszűnés felé vezető úton.

2009 - Új irány

A következő beszéd már az európai parlamenti választás jegyében telt a Millenárison.

- hirdetett új jelszót Orbán Viktor, aki a megszokottól eltérően beszéde végén ezzel, és nem a tőle megszokott „Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok" felkiáltással búcsúzott.

Orbán: Eszem ágában sincs feladni Forrás: MTI/Kovács Attila

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a Fidesz még nem végezte el a 20 évvel ezelőtt megkezdett munkát, a polgári Magyarország felépítését, ezért 2010 után ezt kell folytatni.

2010 - Egymillió új munkahely

A beszéd már a kormányzásról szólt, mivel ekkor már a Fidesz győzelme nem, csak annak aránya volt kérdéses.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Orbán Viktor az ország gazdaságának talpra állítását, 10 év alatt egymillió új munkahelyet és erős közbiztonságot ígért.

Mindkét ígéret mostanra megvalósult.

2011 - Összefogás, megújulás, elrugaszkodás, emelkedés, gyarapodás

A következő értékelést Orbán Viktor már újból miniszterelnökként tartotta meg a Millenárison. Itt ismertette a második Orbán-kormány terveit: 2010 az összefogás éve volt, 2011 a megújulás, 2012 az elrugaszkodás, 2013 az emelkedés, 2014 pedig a gyarapodás éve lesz - mondta.

Újra kormányfőként 2011-ben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Beszélt az ország átszervezéséről és az alkotmányozásról is.

2012 - Az ország három problémája

Orbán Viktor arról beszélt, hogy három problémája volt az országnak:

Bírálta az európai politikát is, mert szerinte

Fotó: MTI

„Bennünk, magyarokban működik egy fantasztikus hajtóerő" – mondta a miniszterelnök. Szerinte bántja az igazságérzetünket, hogy jobbat érdemelnénk, ha azt nézzük, hogy mennyit dolgozunk.

2013 - Népesség, életszínvonal

A miniszterelnök jó hírrel szolgált a sikerek és a népesedés kapcsolatát illetően:

Elárulta azt a tervét is, hogy „A magyarok integrációjával világnemzetet építünk, az életszínvonal meghaladja majd az európai átlagot".

2014 – Holnap indulunk

A miniszterelnöki évértékelő már az újabb választás jegyében zajlott, így Orbán Viktor arról is beszélt, hogy sok csatát megnyert a kormány, de a háborút még nem, mert a sok eredmény ellenére még nem értük el a biztonságos, kényelmes életet.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Fújjátok meg a kürtöket, és nyergeljetek, mert holnap indulunk!” –

adta ki a jelszót.

2015 – Fogjuk meg a munka végét

Orbán Viktor szerint álom volt, hogy azt képzelték, nyugodtabb évek jönnek.

- mondta. Így jöttek vissza a szocialisták – hangsúlyozta a kormányfő. Még a végén az lesz, mondta, hogy a milliárdosok beszélnek urizálásról, és azok fognak felelősségről papolni, akik behozták a devizahiteleket.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

- mondta a miniszterelnök.

2016 – Itt nem lesznek bevándorlónegyedek

mondta Orbán Viktor évértékelő beszédében.

Szerinte a magyar kormánynak ezért a különvéleményéért cenzúrával, zsarolással és fenyegetéssel kell szembenéznie, példaként azt említette, hogy a magyar igazságügyi miniszter könyvét begyűjtötték a belga könyvesboltokból, illetve az uniós államok vezetői pénzügyi megtorlást ígértek Magyarországnak, ha nem vállalja a kvóta szerinti menekültbefogadást.

2017 – A fellázadt világ

Három évvel ezelőtti évértékelő beszédében a miniszterelnök a liberális-globalista világrend megroppanásáról beszélt, különösen az amerikai elnökválasztás és a brexit kapcsán.

A migrációs válságra rátérve Orbán Viktor azt mondta:

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarország helyzetéről beszélve a miniszterelnök a gazdasági növekedés és a megteremtett 700 ezer új munkahely, valamint a rezsicsökkentés kapcsán kimondta, hogy

A miniszterelnök évértékelőjében az ország előtt álló feladatokat, illetve az ellene irányuló támadási lehetőségeket öt pontba szedte:

Kiemelte azt, hogy a nemzetközi szervezetek megpróbálják befolyásolni a belpolitikai helyzetet, ennek kapcsán beszélt Soros György országhatárokon átnyúló hálózatáról, valamint az álcivilek migrációt támogató tevékenységéről. Összegzésként azt mondta:

Visszatértünk tehát a kiindulóponthoz;

2018 – Magyarország az első

Magyarország mára jócskán felértékelődött, „hírünk, ismertségünk, befolyásunk nagyobb, mint azt az ország mérete vagy a gazdasági súlyunk indokolná” - mondta Orbán Viktor huszadik évértékelő beszédében.

Nagyon sokan voltak a Várkert Bazárban, köztük rengeteg fiatal. Orbán Viktor azt mondta, hogy

Magyarországon süllyesztőbe került az euróblabla, a liberális szépelgés, a korrekt semmitmondás.

Orbán Viktor a Várkert Bazárban 2018. február 18-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kijelentette, az ellenzékkel szemben a kormánypártoknak Magyarország az első. Az elmúlt 8 év jól sikerült, a szájkosarat visszaküldtük Brüsszelnek, a pórázt meg az IMF-nek. Magyarország egyre erősebb jogi fegyvereket vet be, és közösen fogunk küzdeni, hogy Soros és az ENSZ tervét megakadályozzuk – mondta a miniszterelnök.

2019 – A családvédelmi akcióterv indítása

A magyarok ismét hisznek a jövőjükben, nemzeti egységet hoztunk létre a család ügyében - mondta Orbán Viktor a Várkert Bazárban tartott 21. évértékelő beszédében 2019-ben. A kormányfő arról is beszélt, hogy a magyar nemzet tíz év alatt talpra állt, és győzelmi esélyekkel áll készen a rá váró küzdelmek megvívására.

- mondta, majd úgy fogalmazott: "nekünk nem az jelenti a győzelmet, ha a pártunk nyer, nekünk az jelenti a győzelmet, ha az országunk nyer".

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő emlékeztetett: családügyben nemzeti egységet hoztak létre, 1 millió 350 ezren vettek részt az erről szóló nemzeti konzultációban, és 80 százalék támogatta a kormány családpolitikáját.

Orbán Viktor hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be,

amelyről azt mondta: "ez a magyarok válasza, és nem a bevándorlás".

A kormány azóta Orbán Viktor ígéreteinek megfelelően bevezette:

  • A fiatal házasok gyermekvállalási támogatását.
  • Bővítették a csok kedvezményes hitelét.
  • Kiterjesztették a kétgyermekes családokra is, hogy egy gyermek születése esetén egymillió forintot vállaltak át a jelzáloghitelből.
  • Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek az szja fizetése alól.
  • Elindult a nagycsaládosok autóvásárlási programja.
  • Megindult az új bölcsődefejlesztési program
  • Bevezették a nagyszülői gyedet.