Gulyás Gergely: A gyöngyöspatai ítélet és a börtönbiznisz témájában is indul nemzeti konzultáció

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 13-án.
Vágólapra másolva!
Többek között a börtönbiznisz és a gyöngyöspatai ítélet ügyében indul majd nemzeti konzultáció - jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a Kormányinfón. A cél, hogy májusra meglegyen a konzultáció eredménye, és még a tavaszi ülésszakon törvények legyenek belőle - mondta az Origo kérdésére a Miniszterelnökség vezetője.
Vágólapra másolva!

A kormány szerdán ülésezett, este pedig a kormánypártok frakcióülése kezdődött – mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy jó néhány kérdés komoly társadalmi vitát váltott ki az elmúlt hónapokban. Ezek a rend helyreállításával kapcsolatosak, mint például a győri gyermekgyilkosság vagy a börtönbiznisz ügye - tette hozzá. Gulyás elmondta, ilyen volt a gyöngyöspatai kártérítések ügye is, ami a cigányság felzárkózásához és a többség-kisebbség viszonyához kapcsolódik.

- mondta Gulyás. A magyar kormány mindezek mellett meg kíván felelni az európai követelményeknek, de az nem fér össze a józan ésszel, hogy évente többmilliárd forintot fizessen ki elítélteknek a magyar állam. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy

Ezeknek a szervezeteknek hiányzik a legitimációja – tette hozzá.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 13-án Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kilenc kérdés lehet

A magyar jogalkotói körből nem kerülhet ki a börtönkártérítések ügye – mondta Gulyás. A cél, hogy a férőhelyek bővítése révén később semmilyen kártérítést ne kelljen kifizetni – tette hozzá. Amíg kártérítést kell fizetni, azt az áldozatok kapják meg – mondta Gulyás.

- mondta Gulyás Gergely.

Orbán Viktor fontos bejelentéseket tesz vasárnap

A cél, hogy az ország jobb állapotban legyen a következő generációk számára, mint amiben most van – mondta a miniszter.

2018 óta a mostani volt a harmadik Orbán-Merkel találkozó, nagyon jók a kapcsolatok. Gulyás szerint a következő időszak legfőbb kihívása a gazdasági növekedés helyzete. Az uniónak ebben a hét évben új költségvetést kell elfogadni, ez is téma volt a tárgyalásokon.

- tette hozzá. Németország közvetítő szerepre törekszik a költségvetés elfogadása során – mondta a miniszter.

- mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Nincs koronavírusos fertőzött Magyarországon

Magyarországon egyetlen koronavírusos fertőzött sincs

- mondta Gulyás Gergely. A Vuhanból hazatért magyarokat vasárnap engedik majd ki a Szent László Kórházból, ha addig tünetmentesek lesznek. Továbbra is őszinte tájékoztatást nyújt majd a kormány – tette hozzá.

Ózdon a tervezett elbocsátások kapcsán azt mondta, hogy a kormány mindent megtesz, hogy az esetlegesen utcára kerülők minél hamarabb elhelyezkedjenek - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kompenzálni fogják a magasabb infláció miatt a béreket

- mondta egy másik kérdésre Gulyás.

A kormány az esetlegesen magasabb infláció esetében mindig pótolni fogja a törvény alapján az ezt érintő fizetéseket – mondta egy másik kérdésre a miniszter.

A következő kormányülésen hallgatja meg a belügyminisztert arról a kabinet, hogyan lehetne javítani az iskolákon belüli biztonságot – mondta Gulyás.

- mondta Gulyás. Rabságból rabságba jutott az ország, nem letagadva azt, hogy sokak számára az életet jelentette a szovjet csapatok megérkezése – tette hozzá.

- hangsúlyozta Gulyás.

Még tavasszal törvény lehet a konzultáció eredményéből

- mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely.

Ha a nők méltósága a baloldalnak számítana, akkor Jávor Benedek volt EP-képviselő nem dogozhatna a főváros képviselőjeként Brüsszelben – mondta egy másik kérdésre a miniszter.

Olyan mértékben instabil a román belpolitikai helyzet, hogy nehéz partnert találni – mondta Gulyás.

Ez egy előremutató kezdeményezés – tette hozzá. Ha lesz stabil kormány, akkor a jószomszédi kapcsolatokban vagyunk érdekeltek Romániával is – mondta Gulyás.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Forrás: MTI/Illyés Tibor

Befektetésre ajánlott kategóriában van Magyarország

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, korábban értéktartalom nélkül védték a gyülekezési jogot.

- tette hozzá.

A Miniszterelnökség egy másik kérdésre közölte, a hitleminősítők hitele sokat romlott 2008-at követően. Ma már sokkal kisebb a jelentősége ezen döntéseknek – tette hozzá.

- tette hozzá.

Gulyás Gergely az Eucharisztikus Világkongresszus budapesti eseményéről azt mondta, hogy bíznak benne, hogy nagyon sokan érkeznek, és köztük nagyon sok fiatal.

- mondta Gulyás egy másik kérdésre. Már rég le kellett volna zárni a hetes cikkely szerinti eljárást - mondta a miniszter.

Nem tervezi újra a makropályát a kabinet

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, a kormány tárgyalt az egészségügyi rendszer átalakításáról. Folyamatosan lépteti életbe a kabinet az egészségügyi lépéseket – tette hozzá. Körülbelül 55 milliárd forintos költséggel járnak majd a tervezett lépések.

- mondta Gulyás.

Eddig több száz kérdés érkezett a Kormányinfó Pluszra az állampolgároktól kétszáz levélből - mondta kérdésre Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Orbán Viktor: A kormány sok jelentős kérdésben kérte ki az emberek véleményét

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-frakcióülésen azt mondta: a kormány az elmúlt tíz évben sok jelentős kérdésben kikérte a magyar emberek véleményét, és közös döntéseik igazolták a nemzeti egyetértés erejét. A Magyar Nemzet információi szerint ez alkalommal fő témának a miniszterelnök azt a problémát fogalmazta meg, hogy egyes aktivistacsoportok számára az erőszakos bűnözők jogai fontosabbak lettek a törvénytisztelő emberek jogainál, ezért erről a magyar embereket is meg kell kérdezni.

Újabb nemzeti konzultáció kezdődik (Képünk illusztráció) Forrás: MTI/Kovács Attila

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a nemzeti konzultáció keretein belül ez alkalommal több témában is kikérik majd az emberek véleményét,