Támadás, fenyegetés, nyomásgyakorlás - ez van Soros szervezetének kézikönyve mögött

Vágólapra másolva!
Saul Alinsky, egykori radikális kommunista aktivista nézetei ismerhetők fel a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogi kiskátéjában. A Soros György által forintmilliókkal támogatott civil jogvédő szervezet ebben arra ösztönzi az ellenzék szimpatizánsait, szervezzenek megmozdulásokat, zárják le az utakat, és bénítsák meg a közlekedést - akár a jogi határok feszegetésével, esetleg átlépésével is.
Vágólapra másolva!

Tüntetések határok nélkül?

Ahogy azt megírtuk, a TASZ február elején egy mindenre kiterjedő tüntetési kiskátét adott ki, a gyülekezési törvény - egyébként apró - változtatására hivatkozva. A céljuk nem titkoltan az volt, hogy részletes útmutatót adjanak ahhoz, hogyan lehet a legfeltűnőbben tüntetni a kormány ellen.

Az új felület a Tiltakozz! nevet kapta, amit létrehozói "tudástárként" jellemeznek. Az már az első kattintást követően kiderül, hogy a tájékoztató - a jogi határok feszegetésével -

különböző demonstrációk szervezésére buzdít.

Az oldalt megnyitva négy menüpont látható: "tüntetés előtt", "tüntetés közben", "tüntetés után", és "speciális tüntetések". Így az érdeklődők ebben a négy fő témában tájékozódhatnak: milyen jogaik és kötelezettségeik vannak a megmozdulások előtt, közben és után, illetve a speciális gyűlésekkel kapcsolatban. Ezt a civil jogvédő szervezet kérdezz-felelek formában oldotta meg.

Ennek a legizgalmasabb része az, amikor az útlezárásokat, a forgalomlassító demonstrációkat, "a hosszú gyűléseket" és a különféle flashmobokat (villámcsődületeket) taglalják. Azt sugalmazzák, hogy bárkinek joga van olyan tüntetést szervezni, amivel akadályozza az autóforgalmat. "Igen, jogod van azzal felhívni a figyelmet egy közéleti kérdésre, hogy lassítod, nehezíted a tüntetéseddel a gépjárműforgalmat egy adott útszakaszon. Természetesen annál erősebben indokolható a forgalomlassítás, minél szorosabb a kapcsolat a tüntetés célja és a tiltakozás ilyen formája között" - írják, biztatólag hozzátéve, hogy a nagyvárosokban "aligha fordul elő olyan helyzet, hogy a forgalmat ne lehetne más útvonalon biztosítani."

Újra felbukkantak Alinsky módszerei Magyarországon: Soros György amerikai milliárdos egyik hazai szervezete, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tüntetési kisokost készített ellenzéki szimpatizánsoknak Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A TASZ a tüntetési kiskátéjában kitér a magánterületen történő megmozdulások és az ellentüntetések szervezésére is. A jogvédő civil szervezet egyébként korábban is nyújtott ingyenes jogsegélyt ellenzéki politikai aktivistáknak, de azt még nem külön felületen tették. A 2018-as, kormányellenes diáktüntetésekkor például megjelentettek egy, a mostanihoz hasonló tájékoztatót, "szabálysértési útmutató diáktüntetőknek" címmel.

A Társaság A Szabadságjogokért legfőbb támogatója Soros György, akinek az alapítványa, a Nyílt Társadalom Alapítványok több mint 53 millió forinttal járult hozzá működésükhöz 2018-ban. Utánuk következik a sorban a Media Legal Defence Initiative 13 millió forinttal és a Helsinki Bizottság 8 millió forinttal. Utóbbi szervezetet szintén az amerikai milliárdos érdekeltségéhez szokták sorolni.

Politikai feszültségkeltés lehet a cél

Megkérdeztük ifj. Lomnici Zoltánt, a Századvég Alapítvány jogi szakértőjét, mit szól a TASZ lépéséhez. Szerinte a tüntetési kisokossal az a legnagyobb probléma, hogy feszültséget, politikai nyugtalanságot próbál szítani, ami hosszú távon akár a társadalmi normarend sérüléséhez vezethet. "A bátorított, politikai cselekvésekre ösztönözni kívánt polgároknak tartaniuk kell magukat a törvényekhez, akiknek semmilyen jogi kiskaput sem szabadna nyitva hagyni" - szögezte le az alkotmányjogász, aki szerint ezek a tájékoztató anyagok több szempontból is aggályosak.

Szemben a TASZ-szal ifj. Lomnici úgy látja, az új jogi szabályozás mind a polgárok, mind a hatóságok számára átláthatóbb, rugalmasabb lett, még úgyis, hogy pár ponton valóban szigorodott. Elmondta, véleménye szerint a hatóságok okkal mondhatnak nemet a speciális tüntetésfajtákra, és - utalva a magánterületre meghirdetett demonstrációkra - mindenkinek joga van ahhoz, hogy magán- és családi életét, otthonát, kapcsolattartását tiszteletben tartsák.

Mi az az Alinsky-módszer?

Ifj. Lomnici Zoltán is felhívta a figyelmet arra, hogy a TASZ kiskátéja hasonlóságot mutat a kommunista Saul Alinsky nézeteivel. A magát radikális aktivistának és forradalmi gondolkodónak tartó Alinsky szerint az aktivistának nyomást kell gyakorolnia a kormányzatra, és annak szerveire,

a kívánt társadalmi célok érdekében bármilyen eszközt fel lehet használni,

beleértve olyan agresszív, szélsőséges megoldásokat, amelyek a többségi társadalom tetszését vélhetően nem nyernék el.

Alinsky szerint:

A Radikálisok Szabálykönyve című 1971-ben megjelent hírhedt művét Alinsky (mások mellett) egyenesen Lucifernek ajánlotta, akit az első radikálisnak nevezett.

Alinsky neve leginkább "A radikálisok 12 szabálya" miatt lett ismert. Ez többek között olyan módszereket ajánl, mint az ellenfél rákényszerítése arra, hogy saját szabályait szélsőséges körülmények között alkalmazza. Például, ha az a szabálya egy állami intézménynek, hogy minden levélre válaszolni kell, akkor több tízezer levéllel kell elárasztani az intézményt.

- írta Alinsky.

Jól látható ez az elv a TASZ kiskátéjában: többek között arra ajánl megoldásokat, hogyan lehet megbénítani a közlekedést, a hétköznapi életet szélsőséges körülmények teremtésével.

Alinsky pontjai közé tartozik az is, hogy fenn kell tartani a fenyegetettség állandó érzetét:

- írta.

Az utóbbi években a magyar ellenzék már többször próbált Alinsky módszereivel élni. Itt olvashatja a radikális aktivista 12 pontját.