Már előre mentegette Karácsony Gergely a turistákat összeverő, később börtönre ítélt jobbikos képviselőt

Déri Tibor támogatta a kampány során
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely úgy vette védelmébe a tunéziai turisták megverése miatt elítélt jobbikos Szabó Balázst, hogy nyilatkozatának időpontjában a bíróság még meg sem hozta ítéletét az ügyben - vette észre az Origo. A főpolgármester az önkormányzati választási kampányban arról beszélt, hogy a jobbikos politikus nem volt részese a verekedésnek. Ez azért érdekes, mert tegnap az érintett éppen ezzel próbálta megmagyarázni a történteket a 444-nek. 
Vágólapra másolva!

- ezt mondta Karácsony Gergely egy tüntetésen tavaly októberben. Mindenképpen érdekes, hogy ekkor csak vádemelésnél tartott az ügy, abban még nem született ítélet. Magyarán

a főpolgármester a bírósági döntés előtt vette védelmébe Szabót.

Szavaiból az is kiderült, hogy az ellenzéki politikusoknak - így Déri Tibor újpesti polgármesternek is - tudomása volt az ügyről, mégis elindították a jobbikos politikust az egyik újpesti körzetben.

Itt látható, amint Karácsony az önkormányzati kampányban arról beszélt, hogy Szabó nem résztvevője, hanem szemtanúja volt a verekedésnek:

"Csak szemtanúja voltam az esetnek"

Karácsony gondolatmenete most négy hónappal később visszaköszönt. Bár a teljes országos média próbálkozott nála, mégis a 444-nek sikerült elérnie Szabót, aki a következőkkel magyarázta azt, hogy tunéziai turisták bántalmazásáért a bíróság két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte:

  • csak szemtanúja volt annak az óbudai kocsmai verekedésnek;
  • aznap egy 20-25 fős társasággal ment Óbudára születésnapot ünnepelni, és éppen a kerthelyiségben volt, amikor meghallotta, hogy a csapat néhány tagja összeszólalkozott odabent a külföldi diákokkal. Alighogy beért, néhány perccel később a szóváltásból verekedés lett. A verekedés résztvevői hamar kereket oldottak, ő viszont a rendőrök érkezésekor is a kocsmában volt, már csak azért is, mert tudta, hogy nincs mitől tartania;
  • az önkormányzati választás előtt beszélt a pártokkal az ügyről;
  • szerinte, miután átnézték az iratokat, biztosra vették az ártatlanságát.

Kérdés, ha valóban úgy van, ahogy Szabó állítja, akkor a bíróság miért hozott egy meglehetősen súlyos ítéletet az ügyben?

Déri Tibor támogatta a kampány során a felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Szabó Balázst Forrás: Origo

Déri Tibor hárít

Sokáig nem szólalt meg Szabó botrányában Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere, akit tegnap a Hír TV-nek sikerült megszólítania.

"Ez a jövőnek a zenéje, várjuk meg a jogerős ítéletet, mert úgy tudom, nem egy jogerős ítélet született. És ennek függvényében meg fogjuk hozni döntésünket" - adott kitérő választ a hírtelevízió kérdésére a politikus, aki nem kívánt válaszolni arra, hogyha jogerős lesz az ítélet, akkor mit fognak lépni. "Nem szeretnék ilyen jóslatokba bocsátkozni" - mondta.

Az Origo még szombaton kereste meg Dérit, aki sajtósán keresztül hétfőn válaszolt kérdéseinkre. "Mivel Szabó Balázs ügyével kapcsolatban jogerős ítélet még nem született, nem kívánjuk kommentálni a történteket" - írták. Arra a kérdésünkre, hogy ma is beválogatná-e a jobbikos politikust jelölti csapatába, Déri nem válaszolt, mint ahogy arra sem, hogy a történtek után támogatja-e, hogy Szabó megtarthassa bizottsági helyeit és képviselői mandátumát.

A 444-nek valamivel bővebben nyilatkozott a momentumos politikus. "Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy pálcát törjünk felette" - mondta Szabóról. "Ez egy összetett ügy", Szabó pedig „a Jobbik-frakció tagja. Úgy gondolom, a pártja megfelelő lépéseket tud tenni, hogy tisztázza az ügyet" - tette hozzá.

A Demokratikus Koalíció szintén hárított az ügyben. Barkóczi Balázs, a párt szóvivője tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy "ez csak az elsőfokú ítélet volt, a párt nem nyomozóhatóság, várjuk meg a másodfokú ítéletet, nem ítélkezünk."

Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere nem törne pálcát a tunéziai turisták bántalmazása miatt elítélt jobbikos képviselőtársa felett Forrás: Facebook

Mint ismert, a napokban a II. és III. kerületi bíróság két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönre ítélte Szabó Balázst, aki nem mellesleg az ellenzéki összefogás jelöltjeként jutott be a képviselő-testületbe. A vádirat szerint társaival sörösüveggel és kavicsokkal dobáltak, majd vertek meg fiatal turistákat. A jobbikos politikusnak nem ez volt az első ügye: korábban garázdaságért és hivatalos személy ellen elkövetett erőszakért ítélték el; és jelenleg is eljárás zajlik ellene, amiért - a vádak szerint - Fidelitas-aktivistákat bántalmazott a 2018-as országgyűlési választási kampányban.

Az újpesti Fidelitas szombaton képviselői mandátumának visszaadására szólította fel Szabót, azt kérve tőle, hogy még azelőtt távozzon a közéletből, hogy a bíróság eltiltaná a közügyektől. Ozsváth Kálmán fideszes önkormányzati képviselő szintén arról beszélt, a jobbikos képviselőnek sem az országos politikában, sem az újpesti közéletben nincs helye.