Százmilliókat vitt ki a frakcióból az anyagi gondokkal küzdő Jobbik

ORBÁN Viktor; JAKAB Péter
Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője ül Orbán Viktor miniszterelnök székében, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 20-án.
Vágólapra másolva!
Alig több mint másfél év alatt minden más frakciónál többet fizetett ki általános, jogi-, szak- és kommunikációs tanácsadásra a Jobbik. Rengeteg pénzt kaptak a pártközeli elemzőintézetek is.
Vágólapra másolva!

Tavaly februárban rendkívüli kongresszuson tárgyalt saját megszűnéséről a Jobbik, miután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) újabb, 270 milliós büntetést szabott ki a még az egy évvel korábbi bírságával is tartozó ellenzéki pártra. Az Országgyűlés Hivatalától (OH) kapott működési keretből a Jobbik parlamenti frakciója ugyanakkor szinte még abban az évben „visszanyerte" az összeget, az új parlamenti ülésszak kezdete óta pedig már több mint 380 millió forintot költött el – derült ki a képviselőcsoport szerződéseiből, amelyeket a hvg szerzett meg.

A 21 fős ellenzéki frakció ezzel toronymagasan a legtöbbet költő képviselőcsoport – majdnem kétszer annyit költött el, mint a közel hatszor akkora Fidesz frakció.

A képviselőcsoportok az Országgyűlés Hivatala költségvetéséből – tehát közpénzből – fedezik a működésükkel járó kiadásokat. Ennek mértéke havonta a képviselői tiszteletdíj (2019 márciusától 989 700 forint) tízszerese, plusz a frakcióhoz tartozó képviselőnként kormánypártoknál a tiszteletdíj 30, ellenzékieknél a 40 százalékának megfelelő összeg. A pénzből a parlamenti, politikai tevékenységüket kell fedezni, de valójában nem korlátozza semmi, hogy mire költik.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Jobbiknál a

380 millió forintból több mint 145 millió ment egyből a párthoz közeli IRÁNYTŰ Politikai és Gazdaságkutató Intézetnek:

2018 júniusától decemberig fél évre 61,9 millió, 2019-ben pedig 82,8 millió.

Az intézet tulajdonos-ügyvezetője, Forrai Richárd, a Jobbik korábbi frakcióigazgatója, a 2018-as választás után lemondott pártelnök, Vona Gábor korábbi tanácsadója.

A legtöbbet ugyanakkor nem az intézetnek vagy más cégeknek, hanem magánszemélyeknek fizette ki a képviselőcsoport: összesen 246 ilyen szerződés (a megbízások több mint kétharmada) szerepelt az összesítésben, magas, 182,3 millió forintos összértékkel.

A nevek nem nyilvánosak, de több, folyamatosan megújuló megbízásra lehet következtetni, és jócskán vannak azonos feladatra egymással párhuzamos szerződések is. Míg a többi frakció ráadásul szakterületenként vagy konkrét törvényjavaslatonként is meghatározta, hogy pontosan milyen szaktanácsokért fizetett, addig a Jobbiknál még csak utalás sincs erre: összesen 94 darab megbízás fut a bármire ráhúzható „szakpolitikát érintő tanácsadás" címen, 70 ezertől 3,6 millió forintig, összesen 53 millió forint értékben.

A szakpolitikain túl „sima" tanácsadásra is elment

25,9 millió forint, kommunikációs tanácsokra pedig további 24, beleértve a Jobbik szóvivőjének és új sajtófőnökének, Farkas Krisztinának 6,92 millió forintos – havi 900 ezres – megbízási díját.

A 24 millió forintban viszont nincsen benne a Facebook-oldalak kialakítása, és az események fotós, illetve videós megörökítése: ezek összesen további 18 millió forintba kerültek, és 4 millió forintot a belső kommunikáció fejlesztésére is fizetett egy titkos magánszemélynek a képviselőcsoport.

Az összesítésből mindemellett továbbra is úgy tűnik, hogy a többihez képest kiemelten aktív külpolitikai tevékenységet folytat a Jobbik-frakció, ha azt feltételezzük, hogy valóban ezt a tevékenységet támogatta a

másfél év alatt kötött összesen 32 megbízás tolmácsolásra és fordításra, összesen több mint 20 millió forint értékben.

A rendezvényköltségek között különös az is, hogy bár 2019. február elsején a párt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy akár meg is szűnhet a rá kirótt újabb ÁSZ-bírság miatt, egy nappal későbbi évadnyitó rendezvényén 3,2 millió forintot elköltött a képviselőcsoport, ebből 844 ezret étkezésre, közel egymilliót pedig a rendezvénytechnikára.

Kiderült az is, hogy van valaki - neve nem nyilvános - akinek az ELTE-s tanulmányait havi 433 ezer, 18 hónapra összesen 7,79 millió forintért tanulmányi szerződéssel finanszírozza a képviselőcsoport.

Kiderül még az is, hogy autóbérlésre a 2018 júniusától 2020 márciusig tartó időszakban összesen 14,1 millió forintot fizettek ki a Porsche Hungáriának.