Hidvéghi Balázs: Míg Nyugat-Európában nő az antiszemita cselekmények száma, addig a zsidók Magyarországon biztonságban élnek

Hidvéghi Balázs
Budapest, 2017. március 15. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatót tart az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából rendezett állami ünnepségen történtekről a Fidesz központi hivatalában 2017. március 15-én. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
A második világháborút követően egyetlen lehetséges megközelítés a zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben - jelentette ki Hidvéghi Balázs a Fidesz európai parlamenti politikusa az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén.
Vágólapra másolva!

Hidvéghi Balázs hangsúlyozta, hogy a radikális muszlim antiszemitizmus európai megjelenése és terjedése hozzájárul az antiszemita támadások számának növekedéséhez.

- szögezte le a képviselő.

Megjegyezte azt is, hogy

Strasbourg, 2019. július 16. Hidvéghi Balázs, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nikolina Brnjac, az Európai Tanács soros horvát elnökségének nevében kifejtette, hogy az idegengyűlölet aggasztóan nő Európában. Több jogi eszköz létezik az unióban a diszkrimináció a rasszizmus és antiszemitizmus minden formája ellen, azonban nagyon fontos, hogy ezek a szabályok a tagállamok jogi rendszereibe is kellőképpen beépüljenek. Brnjac véleménye szerint, a társadalom minden tagját terheli a felelősség az idegengyűlölet elterjedéséért.

A horvát politikus továbbá kihangsúlyozta, hogy a gyűlölet bűncselekményt a tagállami rendőrségeknek megfelelően kell kezelniük, ehhez viszont az is szükséges, hogy az áldozatok maguk is jelentsék az őket ért esteleges atrocitásokat.

Vera Jourova a demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos, beszédében hangsúlyozta, hogy a gyűlölet a náci diktatúra összeomlása után is veszélyezteti a demokráciát és sokszínűséget. Véleménye szerint, az idegenek gyűlölete az EU-ban jelen van minden területen.

Kiemelte, az online felületeken megjelenő gyűlöletbeszéd terjedését, amely ellen a Bizottság már korábban határozottan fellépett.

Elmondása szerint a Bizottság munkáját koordinációs csoportok segítik, amelyek szorosan együttműködnek a tagállamokkal a gyűlöletbeszéd megfékezésében.

Az Európai Konzervatívok és Reformisták részéről Nicola Procaccini olasz képviselő szólt még hozzá a vitához.

Procacci az hangsúlyozta, hogy a baloldal teljes mértékben megfeledkezik az iszlám radikalizmus felelősségéről az egyre terjedő antiszemitizmussal kapcsolatban, miközben Izraelt, a Közel-Kelet egyetlen demokratikus államát apartheid berendezkedéssel vádolják.

A képviselő az Európai Rabbik Konferenciájának elnökét, Pinchas Goldschmidt rabbit idézte,