Fenyő János meggyilkolásának évfordulóján áll bíróság elé Gyárfás Tamás

Gyárfás Tamás, GALÉRIA
Vágólapra másolva!
Az ügyészség azzal vádolja a korábbi baloldali médiavállalkozót, Gyárfás Tamást, hogy ő bízta meg Portik Tamást, hogy ölesse meg a legnagyobb üzleti ellenfelét, a szintén médiavállalkozó Fenyő Jánost. Ha ez beigazolódik, akkor Gyárfás 15 évre is börtönbe kerülhet. Ami biztos, hogy Gyárfás napra pontosan 22 évvel a gyilkosság után áll bíróság elé. 
Vágólapra másolva!

Gyárfás Tamás a balliberális média ismert médiavállalkozója volt az 1990-es években. Legnagyobb vetélytársa pedig ebben az időben Fenyő János volt, aki többek között a VICO Rt.-t vezette.

A kilencvenes évek közepétől romlott meg igazán a kapcsolatuk az üzleti viták és a hatalmi harc miatt.

A Fenyő János tulajdonában álló Népszava a kilencvenes években többször is írt Gyárfás Tamásról.

1997. február 8. Meruk József, Fenyő János és Kovács József a 115. alkalommal megrendezett újságíró bálon, a Mariott Hotelben. Forrás: MTI/Rózsahegyi Tibor

Többek között arról is cikkeztek, hogy Gyárfás háromszázmilliós áfacsalásba keveredett Kaposváron.

A Népszava egyik cikkéből pedig kiderül, hogy Gyárfás a később 500 milliós csalás miatt elítélt Zemplényi Györggyel együtt tervezte egy új tévé elindítását. Ezeket az ügyeket a balliberális kormány védelmét élvező szocialista médiavállalkozó, a milliárdossá lett Gyárfás mindig megúszta, de nem érezte magát biztonságban Fenyő miatt.

Gyárfás Tamás Fotó: Polyák Attila - Origo

1997-ben Gyárfás Tamás a gyanú szerint először az éjszakai életből ismert Tasnádi Pétert bízta meg Fenyő meggyilkolásával, aki 12 millió forintért ezt el is vállalta, a pénz felét előre elkérte.

Ezek után viszont Tasnádi nem csinált semmit, a vád szerint ezért Gyárfás felbérelte Portik Tamást, akit 1994 óta ismert.

1998. február 11.

Portik Tamás a vád szerint elfogadta a megbízást, és utasítást adott a szlovák maffia bérgyilkosának, Jozef Rohácnak, hogy gyilkolja meg Fenyő Jánost.

Fenyő 1998. február 11-én késő délután haladt az autójával a II. kerületi Margit utcában, közben a barátnőjével beszélgetett telefonon. Amikor a Margit körúthoz ért, megállt a piros lámpánál.

Ekkor a mögötte lévő autóból kiszállt Rohác, odament Fenyő Jánoshoz egy Agram 2000-es, hangtompítós géppisztollyal, és az anyósülés felőli oldalról legalább 20-szor rálőtt.

A bérgyilkos ezután elmenekült. Fenyő János a helyszínen meghalt.

Forrás: MTI/Rózsahegyi Tibor

Rohác menekülés közben a kukába dobta a sapkáját és a kabátját, ezekben pedig megtalálták a hajszálát. Akkor még nem tudtak DNS-t rögzíteni, de később, 2011 -ben, a technika fejlődésének köszönhetően ez a hajszál elvezette a hatóságokat a bérgyilkoshoz, és az őt felbérlő Portik Tamáshoz.

Az Aranykéz utcai, négy halálos áldozatot követelő robbantás mellett a Fenyő-gyilkosság volt az, ami miatt Jozef Rohácot életfogytiglani börtönre ítélték, Portik Tamás pedig 13 évet kapott.

Portik Tamás és Jozef Rohác a vádlottak padján. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Gyárfás Tamás ellen felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt emeltek vádat. Azzal vádolják, hogy ő adott parancsot riválisa meggyilkolására Portik Tamásnak. Ha bűnösnek találják, a bírói gyakorlat alapján 10-15 év börtönre számíthat, mondta korábban az Origónak ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Portik szerette felvenni a beszélgetéseket

A nyomozók a kezdetektől fogva tudták, hogy nem Portik Tamás tervelte ki Fenyő János meggyilkolását, hanem őt is megbízta valaki,

akinek volt indítéka, pénze és megfelelő kapcsolatrendszere.

Kovács Lajos, nyugalmazott rendőr ezredes többször is elmondta, hogy miután mindenkit kihallgattak, egyre inkább az rajzolódott ki, hogy Gyárfás Tamás lehetett a felbujtó.

Amikor 2012-ben elfogták az Energol-vezér Portikot, kiderült, hogy szerette felvenni a beszélgetéseit. Nyilván ezekkel szerette volna bebiztosítani magát, ha esetleg börtönbe kerülne.

Először egy részleteiben nehezen hallható felvételre alapozták a volt médiavállalkozó elleni gyanút, miszerint Gyárfás adhatott parancsot Fenyő meggyilkolására.

A hanganyagon Gyárfás folyamatosan, mondhatni zavarba ejtően hízeleg az akkor már maffiózónak tartott Portiknak. A hanganyag legépelt változatát a Magyar Nemzet tette közzé.

Fotó: Polyák Attila - Origo

"Portik: – Én azért csi..., nem, én azért csináltam meg azt a melót anno, részben, át... autószerelésért, mert elromlott, emlékszel, defektet kaptál.
Gyárfás: – Igen.
P.: – És engem hívtál föl, hogy cseréljem ki a gumit. Jó így?
Gy.: – Te mondtál dolgokat, hogy tudsz segíteni.
P.: – Igen.
Gy.: – Békét akarok, értsd meg.
P.: – Akkor várjál, egyszerűbb, mert én a sarkon elválok tőled, hogyha te azt mondod nekem, hogy nem akarsz nekem segíteni.
Gy.: – De én akarok neked segíteni.
P.: – El akarsz mindent felejteni.

Portik Tamás kódszavakkal emlékezteti Gyárfást arra, hogy ő szívességet tett neki, amiért viszonzást vár. A médiavállalkozó gyaníthatta, hogy felveszik a beszélgetést, ezért próbált kitérő válaszokat adni.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

P.: – Nem, hát én azt gondolom, hogy én nekem te, ööö, ööö, én figyelj, én hat hónapot izzadtam azért, hogy ezt megcsináljam neked.
Gy.: – Borzalmas!
(...)

P.: – Hát én be tudom bizonyítani, Tamás, hogyha akarod.
Gy.: – Én elhiszem, elhiszem, de, de...
P.: – Neked örök életben börtön lesz, amíg élsz, börtönben leszel.
Gy.: – Én nem akarok börtönbe menni!
P.: – Pedig hidd el, van tíz házad, ha jól tudom, abból egész jó lesz egy három négyzetméteres zárka, hamar meg fogod szokni!
Gy.: – Miért? Azért mert te [?] csináltál?
P.: – Nem. Azért, mert te megbíztál engem egy feladattal, én ezt megoldottam.
P.: – Én azt kérdeztem tőled, hogy mi legyen az emberrel? Szétbasszuk? Erre te azt mondtad, hogy igen. Ne..., nem én tettem [?] ilyenek [?] most nehogy kitaláld a végén...
Gy.: – [Közbeszól.] Én úgy emlékszem, akkor, hogy...
P.: – ...és te mondtad nekem, hogy külön, hogy nem érted, hogy miért, de tönkre akarja tenni, el akarja venni tőled a tévét stb.
Gy.: – Így van.
P.: – Kivoltál. Látszik rajtad, látszik rajtad most, hogy például olyan pályán vagy, hogy az gusztustalan. Látszik az arcodon, látszik, hogy... Hát, a má' olyan gusztustalan, hogy pozitív értelemben, gusztustalanul jó pályán vagy, arra értem. Látszik rajtad, a megjelenéseden, jól nézel ki, nyugodt vagy, kiegyensúlyozott.
Gy.: – Mert te megoldottad.
P.: – Na! Hát most mondod, hogy megoldottam.
Gy.: – Mondod te, mondod te, de ő, ez oly módon jutott a tudomásomra, hogy közölted vele...
P.: – Igen.
Gy.: – Tehát van egy ilyen... [Nem érteni.]
P.: – Most ne hülyéskedj, Tamás, ha megbíztál vele, akko... csak gondoltál, hogy hátha nem?!
Gy.: – Most ez a megbízás, az értelmezés kérdése, én úgy láttam, hogy ez, ez, ez egy meglepetés!"

Az utolsó mondat arról árulkodik, hogy Portik elintézte Gyárfásnak Fenyő Jánost, ő pedig értelmezési kérdésnek tartja, hogy megbízta ezzel, vagy ajándékba kapta.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Gyárfás útja a Nap TV-ig

Gyárfás Los Angelesben ismerkedett meg – ahonnan tudósíthatott az akkori Népsportnak - Bodnár Györggyel, aki a hetvenes években még börtönben is volt az Egyesült Államokban. A Szaknévsor alapítójáról sokan beszélték, hogy az úgynevezett Los Angeles-i magyar maffia egyik tagja lehetett.

Bodnár 1989-ben felajánlotta Gyárfás Tamásnak, hogy támogatja egy lap elindításában. A Sport Plusz sportbulvárlap első tulajdonosa Bodnár volt, a második Gyárfás Tamás lett.

Gyárfás karrierjében az igazi áttörést a szintén 1989-ben induló balliberális propagandatévé, a Nap TV jelentette, amit Székely Ferenc alapított.


– írta korábban a Pesti Srácok.

Gyárfás jól jött Székelynek, mert akkor már anyagi nehézségekkel küzdött a tévé. Gyárfás tulajdonképpen a Nap TV reklámidejét kínálta cégeknek, és jól ment neki.

Gyárfás Tamást agresszív, törtető embernek ismerték meg a kollégái.

Aki azért is nagyon mérges tudott lenni, ha egy olyan szobában égett a villany, ahol éppen nem volt senki. Ezért a kollégáknak rendszeresen kellett sötétben végigmenni a folyosókon.

A Gyárfás–Fenyő-konfliktusról - amelynek lényege voltaképpen a Nap TV birtoklása volt - a nagypolitika is tudott, olyannyira, hogy 1997-ben az akkori kormányfő, Horn Gyula is arról győzködte Fenyőt, hagyja békén a producert.


Gyárfás neve szóba került azon a találkozón is, ahol az olajmaffiózó Portik a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetőjének, Laborc Sándornak 2008 nyarán felajánlotta segítségét. Nyilván ellentételezést remélve arról panaszkodott Laborcnak, hogy a rendőrök azt gyanítják, Gyárfás őt bízta meg Fenyő megölésével.

Simán kifizette a 200 milliót

A rendőrség 2018. április 17-én délután fogta el Gyárfás Tamást, éppen mielőtt Kínába utazott volna. Kihallgatták Fenyő János meggyilkolásának ügyében, felbujtás miatt. A kihallgatás után őrizetbe vették, két éjszakát börtönben kellett töltenie.

Javasolták a letartóztatását is, de a bíróság ezt elutasította. Később 200 millió forint óvadékot kellett fizetnie, és egy idő után már nyomkövetőt sem kellett viselnie.

Forrás: Pesti Srácok

A Magyar Nemzet információi szerint

az ügyészség 12 év börtönt javasolt Gyárfás Tamásnak abban az esetben, ha beismerő vallomást tesz az előkészítő ülésen.

Gyárfás azonban továbbra is mindent tagadott, így elmondása szerint nem volt miről alkudozni az előkészítő ülésen sem.

– mondta akkor a Borsnak Gyárfás Tamás.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A tárgyaláson azt elismerte, hogy valóban nem voltak jó viszonyban Fenyő Jánossal, de ahhoz sem fűződött érdeke, hogy megölesse. Azt mondta, az ő személyiségétől idegen az erőszak, Fenyő Jánossal fennálló lényeges nézeteltérései pedig állítása szerint már több mint egy évvel a gyilkosság előtt lezárultak, ezért nem is állt érdekében megöletni riválisát. Leszögezte, hogy nem ismeri be bűnösségét, mert nincs mit beismernie.

Gyárfás több mint egyórás védekezésében arra is felhívta a figyelmet, hogy Tasnádi Péter éveken át teljesen mást mondott a történtekről, az inkriminált hangfelvételekkel pedig szerinte Portik csapdát akart állítani, zsarolni akarta őt, továbbá az 515 perces hosszúságú, 2003-2004-ben készült felvételeken 3551 kihagyás, illetve számtalan nem érthető részlet van, ezért nem lehet alkalmas bizonyíték.

Mint mondta, azért nem fordult a hatóságokhoz, mert félt a bűnözők bosszújától.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Gyárfás Tamás a Magyar Nemzet információi szerint a következő három napban részletes vallomásban próbálja majd meggyőzni a bíróságot arról, hogy nem ő rendelte meg Fenyő János meggyilkolását. Azt a Fenyő-gyilkosságot, amelyet napra pontosan 22 évvel azelőtt hajtottak végre, hogy a Gyárfás elleni tárgyalássorozat elindul.