Menczer Tamás: Cseh Katalin megtámadta a kárpátaljai magyarokat

Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője a párt eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom egyik európai parlamenti képviselője ezúttal a kárpátaljai magyarok magyar nyelvű oktatása melletti kiállása miatt kritizálta az Orbán-kormányt, és vette védelmébe a kijevi ukrán nacionalistákat. A liberális politikus konkrétabban azt kifogásolta, hogy a budapesti nemzeti érzelmű kormány miért lép fel a kárpátaljai magyarok anyanyelvi oktatása érdekében, illetve miért blokkolja a kisebbségellenes ukrán oktatási törvény esetleges módosításáig Kijev euroatlanti integrációját? A külföldi érdekeket képviselő Momentumnak ugyanis csak a nyugati integrációs szervezetek kelet felé terjeszkedése a fontos; azzal mit sem törődnek, hogy egyrészt ez irreális, másrészt ennek oltárán feláldozhatják a kárpátaljai magyarságot. A liberális párt korábban a felvidéki és az erdélyi magyarokat támadta, ezúttal Kárpátalja van soron – hívja rá fel a figyelmet a közösségi oldalán, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Vasárnap a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin az RTL Klub Híradójában nyilatkozott a magyar kormány Ukrajnával kapcsolatos politikájáról.

Cseh Katalin Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kül- és biztonságpolitika, a nemzetpolitika, illetve az oktatáspolitika területein szakértőnek nem minősülő, orvos és egészségügyi közgazdász végzettséggel rendelkező politikus tehát egy olyan téma kapcsán szólalt meg, amihez ugyan nem ért, de ezáltal egyszerre tudja támadni a kárpátaljai magyarságot, illetve a nemzeti érdekeket képviselő Orbán-kormányt.

A liberális EP-képviselőnek az volt a problémája, hogy a magyar kormány világossá tette:

egészen addig blokkolja Ukrajna euroatlanti integrációját, amíg a nacionalista kijevi kormány meg nem változtatja a kisebbségellenes, nyíltan diszkriminatív ukrán oktatási törvényt,

amely hatályba lépése esetén ötödik osztálytól felfelé fokozatosan felszámolná a nemzetiségek, köztük a kárpátaljai magyarok anyanyelvi oktatását.

Cseh Katalin nyilatkozatára a következőképpen reagált a Facebook-oldalán Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára:

A magyarellenes Momentumról egy kicsit bővebben

Ha egy politikusnak a külhoni magyarok nem fontosak, az itthon élők sem lesznek azok! Ne legyen kétségünk! Akkor neki valami, valaki más fontos.

A momentumos Cseh Katalin tegnap azért támadta a kormányt, mert a magyar kormány kiáll a kárpátaljai magyarok mellett. Valójában Cseh Katalin nem a kormányt, hanem a kárpátaljai magyarokat támadta. A Momentum megcsinálta már ezt a Felvidéken és Erdélyben is, most Kárpátalja volt soron.

Cseh Katalinnak nem tetszik, hogy a magyar kormány blokkolja Ukrajna euroatlanti integrációs folyamatait, szerinte a kormány veszélyezteti a régió stabilitását - fűzte hozzá az államtitkár.

...Nem jókedvünkből blokkoljuk Ukrajna integrációs folyamatait, hanem azért, mert nincs más eszközünk, és a kárpátaljai magyarokat nem áldozzuk fel a világpolitika oltárán. Cseh Katalin és a Momentum megtenné - hangsúlyozta Menczer.

...Akkor vajon mi az oka annak, hogy a Momentum következetesen a külhoni magyarok ellen lép fel? A magyarok helyett kit képvisel ilyenkor? Hogy lehetne bízni abban a magyar politikusban, aki a magyarok ellen cselekszik?

Menczer Tamás teljes bejegyzése alább olvasható.

Miért veszélyes a kárpátaljai magyarságra az ukrán oktatási törvény?

Kijevnek a nemzetiségek asszimilációjára irányuló, elsősorban az oktatási törvényen keresztül véghez viendő törekvése alól csak a kis létszámú tatárok kapnának kivételt, mivel őket elismernék őshonos nemzetiségnek, míg

a több mint 1100 éve ott élő kárpátaljai magyarokat nem.

Az őshonos nemzetiségiek iskoláiban ugyanis a diákok az első osztálytól az érettségiig anyanyelvükön tanulhatnak minden tantárgyat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban azt javasolta, hogy az ukrán kormány minősítse át őshonos nemzetiségnek a magyarságot, ám Hanna Novoszad oktatási miniszter ezt azzal az indokkal utasította el, hogy a magyar kisebbségnek van anyaországa, és azért nem teljesíthető ez.

A magyar diplomácia vezetőjének azon javaslatát is elvetette Kijev, hogy a tantárgyak ukránosítása helyett inkább az ukrán nyelv és irodalom órák számát növeljék.

Ez a nyílt diszkrimináció „természetesen" nem zavarja Cseh Katalint és a Momentum többi politikusát (sem), ezért ennek kapcsán várhatóan nem is fognak tiltakozni.