DK-szóvivő: Gyurcsány részt vesz az ellenzéki együttműködés vezetésében

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. február 9. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke megérkezik 16. évértékelő beszédének megtartására Budapesten, a Sofitel Hotelben 2020. február 9-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) várja a tárgyalóasztalhoz a demokratikus oldal pártjait - derült ki Barkóczi Balázsnak, a párt szóvivőjének mai sajtótájékoztatójából. A politikus megismételte: a volt kormányfő részt fog venni az ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalásokon. 
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc vasárnap délután tartotta évértékelő beszédét, amellyel már-már atyáskodva jelentkezett az ellenzék vezetésére, valamennyi potenciális szövetségesét megdicsérve. "Erőfeszítéseimet nagyrészt most az köti le, hogy egy későbbi kormányzás feltételeinek megteremtésében közreműködjek - fogalmazott sejtelmesen aakkor DK elnöke.

Átvették a kezdeményezést

A tegnapi évösszegző szóba is került Barkóczi Balázs, a párt szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján, akitől a HírTv azt kérdezte meg, hogy valóban van-e a DK-nak egy olyan terve, miszerint Gyurcsány állna a 2022-es ellenzéki összefogás élére. A politikus válaszából kiderült,

a DK tárgyalást kezdeményezett az ellenzéki pártokkal.

"Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy ebben a folyamatban vállalni fog bizonyos szerepet. Üljünk le tárgyalni, és derüljön ki, kinek mi lesz a szerepe. Ugyanakkor azt is többször elmondta, hogy egy tárgyalást akkor lehet a legjobban megfojtani, ha az elején személyi kérdésekről beszélünk. Egy biztos, ezt elmondta elnök úr is: külön el fogunk bukni, győzni csak együtt van esélyünk. Erre várjuk a demokratikus oldal pártjait" - fogalmazott Barkóczi.

A jobbikos Szabó Balázs ügyében is kapott kérdést a párt szóvivője, aki azzal vette védelmébe a jobbikos, turisták összeveréséért börtönre ítélt politikust, hogy még csak elsőfokú ítélet volt.

"Ha jól tudom, akkor ez csak az elsőfokú ítélet volt, a párt nem nyomozóhatóság, várjuk meg a másodfokú ítéletet. Mi nem ítélkezünk" - jelentette ki.

Budapest, 2020. február 9. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke megérkezik 16. évértékelő beszédének megtartására Budapesten, a Sofitel Hotelben 2020. február 9-én. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mint ismert, a napokban a II. és III. kerületi bíróság két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönre ítélte Szabó Balázst, aki nem mellesleg az ellenzéki összefogás jelöltjeként jutott be a képviselő-testületbe. A vádirat szerint társaival sörösüveggel és kavicsokkal dobáltak, majd vertek meg fiatal turistákat. A jobbikos politikusnak nem ez volt az első ügye: korábban garázdaságért és hivatalos személy ellen elkövetett erőszakért ítélték el; és jelenleg is eljárás zajlik ellene, amiért - a vádak szerint - Fidelitas-aktivistákat bántalmazott a 2018-as országgyűlési választási kampányban.

Az újpesti Fidelitas szombaton képviselői mandátumának visszaadására szólította fel Szabót, azt kérve tőle, hogy még azelőtt távozzon a közéletből, hogy a bíróság eltiltaná a közügyektől.