Soros egyik szervezete tüntetési kiskátét készített ellenzéki tüntetőknek

Soros György George
Vágólapra másolva!
Tiltakozz! néven "tudástárat" hozott létre ellenzéki tüntetőknek a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) - derül ki a szervezet minapi közleményéből. A tájékoztatóban többek között arra is adnak tippet, hogyan érdemes lezárni az utakat, és lassítani a forgalmat. A TASZ egyébként 2018-ban több mint 53 millió forint támogatást kapott Soros György alapítványától. 
Vágólapra másolva!

A napokban az amerikai milliárdos hazai szervezete közleményben jelentette be, hogy Tiltakozz néven új webes felületet hozott létre abból a célból, hogy "a demonstrációk szervezőit és résztvevőit jogaikról és kötelességeikről" tájékoztassa.

Hogyan kell megbénítani a fél várost?

Ahogy az az oldalt megnyitva látható, az érdeklődők négy fő témában tájékozódhatnak: milyen jogaik és kötelezettségeik vannak tüntetés előtt, közben és után, illetve a speciális gyűlésekkel kapcsolatban. Ez utóbbi a legizgalmasabb, hiszen ebbe a kategóriába esnek az útlezárások, a forgalomlassító demonstrációk, "a hosszú gyűlések" és a különféle flashmobok (villámcsődület). A Társaság A Szabadságjogokért játékos, kérdezz-felelek formájában nyújt tájékoztatást arról, hogyan lehet megbénítani a forgalmat. "Van-e jogom olyan tüntetést szervezni, ami akadályozza az autóforgalmat, például félpályás útlezárással?" - teszik fel a kérdést, amit egyből meg is válaszolnak.

"Igen, jogod van azzal felhívni a figyelmet egy közéleti kérdésre, hogy lassítod, nehezíted a tüntetéseddel a gépjárműforgalmat egy adott útszakaszon. Természetesen annál erősebben indokolható a forgalomlassítás, minél szorosabb a kapcsolat a tüntetés célja és a tiltakozás ilyen formája között."

Nem sokkal később hozzáteszik, komoly akadálya nincs az útlezárásoknak, mert a nagyvárosokban nehezen fordulhat elő olyan helyzet, hogy a "forgalmat ne lehessen más útvonalon biztosítani".

"Persze az, hogy mikor lehetetlenül el a forgalom, a konkrét úthálózati viszonyoktól függ. Nagyvárosban aligha fordul elő olyan helyzet, hogy a forgalmat ne lehetne más útvonalon biztosítani" - írják.

Soros György, amerikai milliárdos magyarországi szervezete, a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) útmutatót készített az ellenzéki tüntetőknek Forrás: --

A TASZ a magánterületen történő tüntetésekre is eligazítást adott új oldalán, ismertetve a jogi kiskapukat. De az eddigiek mellett szó esett arról is, milyen keretek között lehet ellentüntetést tartani. Soros szervezete egyébként a tüntetések megváltozott bejelentési rendjével, és a szabálytalan igazoltatásokkal indokolta az új honlap létrehozását. Mint ismert, a magát jogvédőnek nevező szervezet korábban is nyújtott ingyenes jogsegélyt tüntetőknek, ellenzéki politikai aktivistáknak.

Soros György támogatása a bankszámlán

Hogy a kiskátéval ki is a TASZ valódi célcsoportja, azt jól mutatja, hogy a 2018-as, kormányellenes diáktüntetésekkor is kiadtak a mostanihoz hasonló tájékoztatót, "szabálysértési útmutató diáktüntetőknek" címmel.

Abból pedig nem csinál nagy titkot a szervezet, hogy külföldről érkezik a bevételük nagy része. A honlapjukon elérhető lista szerint 2018-ban legnagyobb támogatójuk Soros György volt, akinek az alapítványa, a Nyílt Társadalom Alapítványok 53.414.713 forinttal járult hozzá működésükhöz. Az összesítés második helyére a Media Legal Defence Initiative 13 millió forinttal futott be, amit szorosan követ egy másik Soros-szervezet, a Helsinki Bizottság 8 millió forinttal.