Újabb szervezet támogatja a Nemzeti Alaptantervet

Nemzeti alaptanterv, új kötelező olvasmányok, Wass Albert, Dull szabi cikkéhez
Vágólapra másolva!
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) támogatja az új Nemzeti Alaptanterv történelemoktatással kapcsolatos céljait és eszközeit. Úgy látják, ez elősegíti az egészséges nemzettudat kialakulását a fiatalokban.
Vágólapra másolva!

A Retörki az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében helyesli azt az irányelvet, amely szerint

  • a diákok az egyes történelmi folyamatokat nem általános modellek alapján, hanem a konkrét történelmi helyzet jellegzetességeit figyelembe véve, az események szereplőit és mozgatórugóit megismerve tanulmányozhatják;
  • általános és középiskolai szinten is mer foglalkozni az 1989-1990-es évek eseményeivel;
  • célként fogalmazza meg, hogy a közoktatásból kikerülő tanulók összefüggéseiben szemléljék a rendszerváltás folyamatait, valamint felismerjék történelmi jelentőségét.

Úgy látják, ezáltal elérhető, hogy a magyar társadalom fiatalabb nemzedékeiben kialakuljon egy olyan átfogó kép a rendszerváltásról, amelynek fő üzenete a magyar szabadság és függetlenség visszaszerzése. Úgy, hogy emellett a tanulókban az is tudatosul, hogy az 1989-1990-es események - árnyoldalaik és hibáik ellenére - a tragédiákkal teli XX. századi magyar történelem pozitív lezárását jelentik.

"Az új szemlélet hozzásegítheti a diákokat, hogy megértsék a magyarság sajátos történelmi szerepét, ezáltal erősödjön identitásuk, és kialakuljon bennük egy egészséges történelemszemlélet és nemzettudat" - összegzett a szervezet.

A napokban nagycikkben foglalkoztunk az új Nemzeti alaptantervvel, a linkre kattintva tudja elolvasni a legfontosabb tudnivalókat.