Tüntetők és ellentüntetők is voltak a becsület napja nevű rendezvényen

Vágólapra másolva!
"Becsület napja" elnevezéssel, azokra a katonákra és civilekre emlékeztek szélsőjobboldali szervezetek szombaton a budai Városmajorban, akik Budapest 1945-ös ostrománál február 11-én megkíséreltek kitörni a szovjet csapatok által körülzárt budai Várból.
Vágólapra másolva!

A megemlékezést, amelyen mintegy ötszázan vettek részt, a Légió Hungária és a Hungarian Hammerskins nevű szervezetek rendezték. A felszólalók, köztük a német Die Rechte képviselője a kitörésben részt vevő német és magyar katonák hősiességét méltatták. Néhány résztvevő második világháborús magyar vagy német, illetve ezekre emlékeztető egyenruhát öltött, a hangszórókból korabeli katonadalok szóltak.

A megemlékezés ellen - ugyancsak mintegy ötszáz - antifasiszta tüntető tiltakozott.

Ők dobolással, dudálással, sípolással a többi között a "nácik haza" és a "hazaárulók" rigmus skandálásával zavarták a beszédeket, a demonstráció felé "Undorító a másságotok" feliratú molinót feszítettek ki. Az ellentüntetők egy részét az Antifaschistische Aktion elnevezésű nemzetközi baloldali szervezet külföldi tagjai alkották.

A tüntetőket és az ellentüntetőket vaskordon és rendőrsorfal is elválasztotta egymástól. A megemlékezés előtt egy ellentüntetőt kísértek ki a Becsület napi rendezvény helyszínéről. Az antifasiszta ellentüntetők egy kisebb csoportja ellendemonstrációjuk végén a kordonon kívüli területen, a Szilágyi Erzsébet fasornál szidalmazta azokat a járókelőket, akiket ruházatuk alapján a szélsőjobboldali demonstrációhoz kapcsolódó, úgynevezett Kitörés-emléktúra résztvevőinek véltek.