Nacsa Lőrinc: Gyurcsány rablóprivatizációt folytatott, és ő maga is azon lett milliárdos

DK Demokratikus koalíció Gyurcsány Ferenc
2019 március 15
Egyetem tér
Vágólapra másolva!
"Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke korábban rablóprivatizációt folytatott, és ő maga is azon lett milliárdos" - mondta Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő szombati sajtótájékoztatóján, a kabinet által pénteken közölt adatokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

"2010 óta viszont a másfélszeresére, 12 ezer milliárd forintról 18 ezer milliárdra nőtt az állami vagyon. Ez az információ önmagában megmutatja, mi a különbség a mostani nemzeti és a Gyurcsány-kormány között" - mondta a KDNP-s politikus. Később hozzátette, a baloldali kormányok alatt "tízezer milliárd forint értékű nemzeti vagyont hordtak szét, Gyurcsány rablóprivatizációt folytatott, és ő maga is azon lett milliárdos".

"Korábban a nemzeti vagyon jelentős részét széthordták, az állami vagyon nagy százalékban magánvagyonná vált. A nemzetstratégiailag kiemelt vállalatok több mint kétharmadát magánkézre játszották: az energiaszektort, a nagy állami cégeket, bankokat, közművállalatokat, állami ingatlanokat és földeket" - mondta Nacsa Lőrinc.

Megfogalmazása szerint "a nemzeti vagyon olyan emberek magánvagyonává is vált, mint maga Gyurcsány Ferenc, aki körül ma is csak úgy (...) röpködnek százmilliók, milliárdok, ahogy az a zavaros vagyonnyilatkozatából is kiderül."

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Fotó: Polyák Attila - Origo

Nacsa Lőrinc a "rablóprivatizáció" egyik legnagyobb nyertesének nevezte a korábbi miniszterelnököt.
Azt mondta, a korábbi szocialista kormányban nagy befolyással bíró anyósa segítségével "potom áron" és állami hitelből jutott vállalatokhoz, ingatlanokhoz, így lett milliárdos.

"Így került hozzá például a Motim timföldgyár, amelynek 705 millió forintos vételárából 700 millió állami hitel volt" - tette hozzá. További példaként említett egy 30 millióért vett, majd 900 millióért eladott állami céget, és kiemelte, hogy hasonló módon került a korábbi miniszterelnökhöz az állami tulajdonú balatonőszödi villa is.

"Amikor tehát Gyurcsány Ferencet látjuk, jusson eszünkbe, hogy ő nemcsak rablóprivatizációt folytatott, de ő maga is azon lett milliárdos" - hangoztatta a KDNP-s politikus.

Mint ismert, a napokban lettek nyilvánosak az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatai. Gyurcsány elmúlt évi bevallásaiból az látszik, hogy több mint egymilliárd forint útja tisztázatlan, és nagyon sok pénzt költött az ingatlanjaira.