Magyarország csatlakozott a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetségéhez

SZIJJÁRTÓ Péter; POMPEO, Mike; CZAPUTOWICZ, Jacek
Washington, 2020. február 6. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Jacek Czaputowicz lengyel (b2) és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b3) a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége alakuló ülésén Washingtonban 2020. február 5-én. MTI/KKM
Vágólapra másolva!
Magyarország első európai uniós országként csatlakozott a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetségéhez. A szervezet Donald Trump amerikai elnök kezdeményezésére jött létre, alakuló ülését Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vezette. Az eseményen Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte.
Vágólapra másolva!

A szerdai ülés után Szijjártó Péter azt mondta, a világban kezd elharapódzni a vallások és a vallási csoportok, különösen a kisebbségi sorban élő vallásos közösségek üldözése.

- jelentette ki a miniszter, aki szerint a nagy nemzetközi szervezetek is hajlamosak szemet hunyni a vallások, illetve a vallásos csoportok üldözése felett.

Ez elfogadhatatlan jelenség, biztosítani kell minden egyes ember számára a szabad vallásgyakorlás jogát és lehetőségét. Fel kell lépni minden olyan esetben, amikor sérül az egyének, csoportok vagy közösségek vallásgyakorláshoz fűződő joga - mondta Szijjártó Péter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Jacek Czaputowicz lengyel (b2) és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b3) a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége alakuló ülésén Washingtonban 2020. február 5-én Forrás: MTI/KKM/Kkm

A miniszter elmondta, hogy Donald Trump tavaly az ENSZ-ben tett egy kezdeményezést, amelynek nyomán most létrejött a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége.

Magyarország első európai uniós országként jelezte csatlakozását a kezdeményezéshez.

Magyarország ki fogja venni szerepét az új nemzetközi szövetség munkájából.

- magyarázta a politikus.

Kiemelte, hogy Magyarország több mint ezer éve keresztény állam, ezért felelősséggel viseltetik a világban nehéz sorban élő, üldöztetést elszenvedő keresztény közösségek iránt.

Ezeket a keresztény közösségeket Afrikában és a Közel-Keleten eddig 50 millió dollárral támogatta Magyarország. Ebből a pénzből templomokat, lakóházakat, kórházakat és iskolákat építettek újjá. A támogatásnak köszönhetően hetvenezer ember maradhatott otthonában vagy tudott hazatérni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Joe Grogan, az Amerikai Egyesült Államok elnökének belpolitikai tanácsadója washingtoni találkozójukon 2020. február 5-én Forrás: MTI/KKM/Kkm

A magyar politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a keresztényellenességet mintegy a diszkrimináció utolsó elfogadható formájaként írják le a nemzetközi liberális közbeszédben.

Azt mondta, fel kell lépni az üldöztetést szenvedő keresztény közösségek védelmében.

– szögezte le Szijjártó Péter.

Örvendetesnek nevezte, hogy a világ első számú szuperhatalma, az Egyesült Államok, és elnöke, Donald Trump állt ennek az ügynek az élére.

A miniszter szerint az Egyesült Államok és a hozzá csatlakozó 26 ország már kellően erős ahhoz, hogy a vallásszabadság biztosítása iránti nemzetközi fellépés sikeres lehessen.

– mondta Szijjártó Péter.

A szövetségnek 27 tagja van, az Egyesült Államok, Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária, Csehország, az Egyesült Királyság, Észtország, Gambia, Georgia, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izrael, Kolumbia, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szenegál, Szlovákia, Szlovénia, Togo és Ukrajna.